Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný „tříhvězdičkový” generál Eugene Irwin, jenž během své dlouholeté vojenské kariéry proslul jako vynikající vojenský taktik, byl odsouzen za čin, který ve skutečnosti nespáchal. Svůj trest si musí odpykat v pečlivě střežené vojenské věznici spravované nemilosrdným plukovníkem Winterem. Jeho drsné metody zavinily smrt již řady vězňů, ostatní žijí v každodenním a neustálém strachu. Irwin se brzy stává nepohodlným, protože se nehodlá smířit s Winterovým způsobem vedení věznice. Ačkoliv tomu nikdo nevěří, právě on se postaví do čela vězňů, odhodlaných vzdorovat ozbrojené přesile jen s holýma rukama… Vězeňské psychologické drama z trestaneckého prostředí natočil režisér Rod Lurie, který působivě rozehrává partii mezi dvěma povahově odlišnými muži a zároveň předkládá úvahu na téma zneužití moci. Generála Irwina si zahrál populární hollywoodský herec Robert Redford (Captain America: Návrat prvního Avengera, Brubaker, Zaříkávač koní, Jeremiah Johnson). V rolích jeho partnerů a protihráčů vystupují James Gandolfini (Rodina Sopranů, 8 MM), Delroy Lindo (60 sekund, Pravidla moštárny), Robin Wright Pennová (Wonder Woman, Blade Runner 2049) a Mark Ruffalo (Zodiac, Avengers). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Skvělý psychologický souboj odsouzeného generála s vojenským teoretikem, jenž řídí věznici, kam byl slavný generál poslán odpykat si svůj trest. Výborný Robert Redford v podle mě velmi podhodnoceném dramatu. Brubaker to sice není, ale pokud můžu, pokaždé se v televizi na Poslední pevnost rád podívám. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. The Castle ,2. Irwin Arrives ,3. The Rock Pile ,4. Get Behind The Mule ,5. Let's Go Ladies ,6. Full Alert ,7. Military Justice ,8. The Count Down ,9. Hold Them ,10. Taking Command ,11. The Flag ,12. September 11, 2001 - Theme From The Last Castle ,13. Chiseled In Stone,, ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Chápu hodnocení z pohledu těch, co se jim zvedá kufr z té americké fascinace vlastní armádou. První polovina filmu se nijak neliší od běžných (spíše tuctových) filmů z vězeňského prostředí. Druhá je ale hodně originální, když jde o takový zajatecký tábor ve vlastní armádě. Střet regulerních vojáků s vojenskými vězni je dost nápaditý a souboj na konec věže obsazené mužem s brokovnicí a vrtulníku pro mě byla třešnička na dortu. Co je ale nejlepší na celém filmu? Herci. Redford si hraje to co v každém svém filmu, ale Gandolfini předvádí asi nejúlisnějšího velitele věznice, co kdy ve filmu byl. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem další vězeňskou bombu. Místo toho jsem dostal salut a americkou vlajku, zaštiťující pouze pravé vlastence (vězně). Nefunguje zde nic, co dělá vězeňské dramata zajímavé. Všichni vězni jsou poslušné ovečky Redforda, kterého by ve skutečnosti muklové roznesli na kopytech. Drsnost dozorců, proti které věznové bojují, takřka neexistuje. Suché "gumové" střílení a stání celý den v dešti, je hlavním důvodem vzpoury. No to je mi teda důvod. Závěrečná akce je tak trapná, že pohřbívá alespoň málo, co charisma Redforda dokázalo vybudovat. Konečné pověšení vlajky je vrchol trapnosti. 40% 29.12. 2009 ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Má soukromá vojenská/vězeňská guilty pleasure. Robert Redford v hyperpatetickém dramatu o lidské a vojenské cti za zdmi věznice. Óda na padlé anděly ve stínu hvězd a pruhů. Netuším, z jakého důvodu na tento film dostanu jednou za čas neskutečnou chuť a nechám se unášet na vlnách dobývání Poslední pevnosti. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Během natáčení scény, kde musí postava Irwina odnosit hromadu kamení, navrhli Redfordovi, aby místo skutečného přenášel pouze napodobeniny. Redford chtěl, aby scéna působila co nejrealističtěji, a proto odmítl. (Coldrex)

Související novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama