Reklama

Reklama

Made in Britain

(festivalový název) (TV film)
  • Velká Británie Made in Britain (více)

Obsahy(1)

Made in Britain je sondou do života mladého neonacisty. Hlavní hrdina Trevor, ignoruje jakékoliv nařízení, zákony a systém obecně. Nechodí do školy ani do práce a jediné na co se zmůže je kradení aut. Dostává se do ústavu pro mladistvé, kde by z něho měli udělat slušného člověka. Ale ani vychovatelům se tento záměr nepodaří a Trevor se dál poflakuje a hází cihly do domů pákistánské menšiny. Celý snímek je o boji proti společnosti, pravidlům či řádu... (culas)

(více)

Recenze (49)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

nějaké ty lehčí spoilery!! Syrový film bez zbytečným příkras, vituálních, hudebních, či dějových. V rámci žánru průměrná podívaná, naštěstí bez zbytečného závěru, který by divákovi prozradil, co tvůrci považují za správné. Nabídli nám pouze názor mladého, arogantního, zaslepeného, nasilnického, pseudonacionalistického a vlastmilujícího mladého Brita, který si jako zástěrku pro ospravedlnění svých činů vzpomíná právě na ideály neonacismu. Pro někoho možná zničení idálu, jelikož náš hrdina se vyhýbá práci (kde jsou ty ideály Bílé dělnické třídy), nevyhýbá se nějakému tomu ovlivnění mysli rozpouštědlem (kde je ten boj proti špinavému feťákovi), jako parťáka si vybírá černého mladíka (co dodat.....ale třeba to neni jak to vypadá - ok, není). Ale co, stejně se jen snažil být středem pozornosti, to je přece jasné ne? (ehm, raději to napíšu, abych se vyvaroval zbytečnému nepochopení: neberte tento text doslovně, díky). // Edit po druhé projekci - koment už trochu neaktuální a na ty čtyři to jde. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mladý skinhead Trevor je nekompromisne konfrontovaný s bezútešným životom v thahcherovskom Anglicku. Žiadna budúcnosť. Žiadna perspektíva. Nezamestnanosť. Špinavé mestá zamorené hordami prisťahovalcov. Drogy. Kriminalita. Rozklad a úpadok tradičnej britskej spoločnosti. Destabilizovanej Veľkej Británii vládne tvrdou rukou Železná lady. Jediné čo zostáva je držať hubu a krok. S tým sa však frustrovaný Trevor nedokáže zmieriť. Nechce rešpektovať skôrnatené autority chorého systému. Nechce sa zaradiť medzi poslušné, hlúpe ovce. On je mladý rozzúrený vlk. Je to divoký rebel, ktorý ide hlavou proti múru. **** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Váš zoznam priestupkov je nekonečný a nechutný... Predpokladám, že to neľutujete"... "Nie!" Takto nekompromisne a sebaisto odpovedá sudcovi 16 ročný skinhead Trevor s vytetovaným hákovým krížom medzi očami. Nemá žiadnu partiu kumpánov, je to vlk samotár s vysokým IQ, ale obrovskou nenávisťou, snáď ku všetkému a chuťou neustále robiť problémy. Komukoľvek a kdekoľvek. Nejako som nechápal, prečo sa polovicu filmu vláči s černochom, ale musím uznať, že keď ho premyslene s autom "odstavil", smiech som nezadržal. Vzhľadom na rok výroby tu bol skinhead Trevor skôr, ako skinheadi v podaní E. Nortona a R.Crowa. Nechcem porovnávať, ale T. Roth predvádza naozaj úžasný herecký výkon a s istou nadsázkou sa dá povedať, že je nezabudnuteľný. Film má iba 73 min., zbehne ako voda a končí dosť predčasne, ale zato presne v momente, keď ako sa zdá, systém našiel páky ako ho zlomiť. Videl som to tesne po sračke s názvom Oceľové topánky a takýto pohľad na skinheada je mi bližší. Tvrdý, nekompromisný, presvedčivý a bez zbytočného divadielka. 80%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skutočne "krásny" príklad toho, ako si vymletí skinheadi privlastnili hajlovanie a svastiku a začali všetkým ukazovať, akí sú bieli ľudia debili a rasisti a že všetko o 2.svetovej vojne pochopili absolútne zle. Pretože národný socializmus a neonacizmus je ako biela a čierna. Tim Roth sa zhostil svojej role skutočne obstojne a vytvoril naozaj mentálne retardovaného psychopata, ktorého príbeh vás síce nenudí, ale nemáte žiadnu motiváciu sledovať príbeh niekoho tak nesympatického, alebo dokonca niekoho, koho neznášate. A to je problém pri každom filme, že hlavná postava sa vám musí páčiť a musí vám byť aspoň trošku sympatická, inak sa sústredíte na iné nepodstatné veci vo filme a príbeh vám ide úplne bokom. Ak máte chuť na skinheadský film, radšej siahnite po The Believer 2001. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Britská klasika. Můžete si vybrat, buď filmy o lidech jako je Trevor, nebo romantické historické drama. Obojí je ucházející, zbytek nestojí za nic. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Už od začátku tohoto filmu jsem se musel tlemit vzezřením hlavního hrdiny Trevora, kterého brilantně ztvárnil britský herec Tim Roth. Ve snímku hraje šestnáctiletého skinheada i když mu v té době bylo již dvacetjedna let a po výkonu v tomto filmu si myslím, že se asi zalíbil americkému režisérovi Quentinu Tarantinovi, který má rád čisté brutální násilí ve všech jeho podobách a který ho hlavně v devadesátých letech obsazoval do mnoha svých kultovních snímků. Náš hrdina Trevor má vytetovanej hákáč na čele, takže je asi obdivovatelem jednoho rakouského knírkatého pána, který se kdysi snažil samozřejmě nenásilnou formou spasit Evropu, néé li celej svět. V tomto příběhu se podíváme do osmdesátých let, přesněji řečeno do roku 1982, kdy Velké Británii vládla železnou rukou ministerská předsedkyně Margaret Thatcherová přezdívaná železná lady. V Anglii prudce vzrostla nezaměstnanost a mnozí obyvatelé těchto ostrovních států byly doslova na ostří nože. Mezi revoltující mládeží začali vznikat skupinky rebelů inklinující k rasismu a podporované k všeobecné hrdosti na svůj národ. Tento historický fakt ještě podtrhla skutečnost, že se mnozí hlásili do armády, aby mohli bojovat za svou vlast ve válce o Falklandy, kde šlo o nerostné suroviny, zejména o ropu a zemní plyn, ale to v té době naverbované vymyté mozky nemohly vědět. Od začátku dokonce si říkáte„Co se to našemu hlavnímu hrdinovi stalo?, Proč to dělá?,Co se mu honí hlavou?"Odpověď se nedozvíme, ale zaručeně se pobavíme o nesmyslném násilí, které samozřejmě nic nevyřeší a kde náš hlavní hrdina všechnu svou zlost a nenávist hází na okolní svět a to zejména na přistěhovalce, kteří mu prý berou práci a to hlavně kvůli tomu, že jsou schopni vzít jakoukoliv práci a to i za mrzký peníz, což je trochu paradox, jelikož jak se dozvídáme, tak náš potetovaný hrdina ani pracovat nechce a dokonce udělá nádhernou scénku na Úřadě práce. Klasická one man show, kdy Trevor nezavře hubu a nepustí nikoho ke slovu. Na jakoukoliv odezvu začne okamžitě křičet a když ani to nepomůže, tak přijdou na řadu pěsti a kopance. No nic, nebudu to dál rozpitvávat, ať si každej udělá úsudek sám, ale na tomto snímku se mi líbí, že tvůrci nikomu nenutí svůj názor na danou tématiku a nechají to na divákovi, ať si to přebere, jak chce a jak to cítí a v době, kdy v naší domovině byly slova rasismus a nezaměstnanost skoro neznámé pojmy, tak v kolébce západní civilizace řešili problémy, kterých se do dnešní doby nezbavili a které se bohužel přestěhovali i k nám. Akorát místo nevzdělaných pakistánců, kteří se prý nejsou schopni naučit místní jazyk, jsou to u nás to jsou nevzdělaní ........, kteří se nejsou schopni naučit náš místní jazyk. Za aktuální téma a skvělej  hereckej výkon Tima Rotha dávám zasloužených 70%. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

vyborny vypovedny film o zivote mladistveho nacka, ktoreho fantasticky zahral tim roth. celkovo, ked si zhrniem asi styri najvyraznejsie skinheads postavy, ktore mi do dnesneho dna silno rezonuju v mysli (edward norton, edward furlong, ryan gosling a tim roth) musim povedat, ze tym najlepsim je prave desivy roth. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jako pohled na herecké začátky Tima Rotha (první role) určitě zajímavé, jinak poněkud jednotvárné vyprávění o mladém a společensky nepřizpůsobivém skinheadovi. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film o "deseti" hercích, pár exteriérů-interiérů, kromě úvodních a závěrečných titulků žádný soundtrack, film s triviální zápletkou, ale hlavně film, co má v hlavní roli výtečného Tima Rotha. "Nóóóu fjůůůča for mí, nóóóu fjůůůča for jů." ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tim Roth křičí do světa svojí nenávist vůči všemu a vůči všem. Určitě jsem nebyl sám, kdo si vzpomněl na svoje telecí léta, kdy člověk pokládá vešekerý autority za hodný pohrdání a kdy je tenhle zku*venej systém odsouzenej k zániku už od samýho začátku. 85% ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Hodně komorní snímeček, natočený skoro až polodokumentárním stylem. Zaujme hlavně hereckým výkonem tehdy ještě hodně mladého Tima Rotha, který už tehdy prokázal svůj veliký talent. Jinak, je to ale poměrně o ničem, scénář je dost prázdný a prakticky bez vyvrcholení. Film asi jen pro velmi náročné diváky a fanoušky Tima... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Skinhead Trevor (s takýmto meno hlavnej postavy som film jednoznačne musel vidieť :-D) je jednou z najlepšie zvládnutých postáv čo sa týka tohto hnutia. Tim Roth zvládol jeho úlohu dokonale a vyplnil tak aj množstvo slabších momentov v dejovej línii príbehu. Trevor je akýmsi zrkadlom frustrácie vtedajšej mladej generácie vo Veľkej Británii. Krajina v danom období (a nielen Veľká Británia ale aj všetky Západné krajiny) čelila obrovskej vlne nezamestnanosti a kríze spôsobenej "vojnou" medzi krajinami OECD a Spojenými štátmi keď narastala cena benzínu ktorá priniesla najväčšiu krízu od ukončenia druhej svetovej vojny. K tomu treba prirátať neschopnosť britského trhu vyrovnať sa vtedy naplno sa rozbiehajúcemu ázijskému tigrovi Japonsku, vlne kvetinovej generácie (vojna vo Vietname) a rastúcemu počtu prisťahovalcov, ktorí boli ochotní pracovať za podstatne nižšiu mzdu ako domáci. Vo filme je ešte dobre vidieť nejednotnosť hnutia skinheads (Trevora síce jeden z vychovávateľov označuje ako Boneheada - teda priaznivca neonacizmu - ale samotný Trevor spolu s čiernym mladistvým delikventom Errolom - zaútočia na domy pakistáncov) a iba frustráciu jednej generácie nezamestnaných ľudí, ktorí svoj hnev pochopiteľne namierili voči prisťahovalcom a samotnej politike vládnej strany. Pravdu však bolo treba hľadať niekde úplne inde, to by však aj samotný Trevor vo filme musel mať podstatne vyššiu inteligenciu akou si myslel že disponuje. Alan Clarke tak vytvoril prototyp 16-ročného Trevora ktorý bol však vo Veľkej Británii zastúpený v každej vekovej kategórii, v každom meste a v každej komunite bez ohľadu na rasu, vierovyznanie či vzdelanie. Spolu so sériou This is England tak vytvoril skvelé okno do stavu britského kráľovstva 80tych rokov pod vládou železnej lady. ()

tigre 

všechny recenze uživatele

skvely tim roth s vytetovanou svastikou na cele jako nezvladatelny trevor vedouci svou valku s okolnim svetem. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné jako předchozí režisérův film Scum, ale se zaměřením na všechen ten odpor vůči autoritám a systému. Nemá cenu tady zmiňovat, že Tim Roth už v tomhle filmu ukázal svůj nespornej talent. Prostě tam zářil a jeho vzhled tomu dodal ještě na důrazu. Škoda toho useklýho konce, ale aspoň to neskončilo nijak tuctově. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU'RE OUT OF THIS ROOM, OUT OF THIS PLACE. YOU'RE BACK INTO THE WORLD. IT'S YOUR FUCKING WORLD, MATE, NOT MINE. YOU CAN STICK IT UP YOUR ARSE, I DON'T WANT IT! Hned v prvním záběru na vás film vyskočí jako tygr z džungle, 16tiletý skin Trevor s hákovým křížem na čele a v pozadí řežou kytary kapely the Exploited. Film byl zajímavý svou násilností a naprostým nezájmem o cokoliv ze strany Trevora. Bohužel, tenhle kluk byl naprosto vylízanej a tak s ním člověk nedokázal udržet pochopení jeho rebelie po celou dobu filmu. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Výborný, silný, ne zbytečně natahovaný film, který mě bavil, vtáhnul, a s koncem jsem také absolutně spokojena. Kromě toho nutí k přemýšlení a Roth to zahrál skvěle, přesvědčivě - je to zkrátka dobrej herec. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Made in Britain aneb Ze života nepřizpůsobivého nácka. Roth se chová spíše jako anarchista a systém si s ním neví rady. Tito lidé však existují i v dnešní době, proto snímek neberu jako přímou výpověď thatcherovské Anglie, ale novodobé západní civilizace. ()

Reklama

Reklama