Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Gremlini jsou fajn, vidím je jako lidi. Když se podíváte, jak se chovají méně inteligentní nebo více opilí lidé, tak v nich vidím Gremliny, až na to, že Gremlini jsou ve svém počínaní mnohem sympatičtější a vtipnější. Opilý nebo méně inteligentní člověk není většinou (ba téměř vždy) ani vtipný (což samozřejmě nevylučuje fakt, že opilcům se zdá všechno vtipné, především oni sami), ani sympatický. Takže sledovat anarchistické a bezuzdné rejdy těchto roztomilých malých pankáčů je ryzí potěšení. Myslím, že Dantemu se podařilo oproti prvnímu dílu ještě několik pěkných inovací, díky různému genetickému materiálu, kteří Gremlini požijí, mohl přidat několik nových zajímavých mutací a vtípků. Výborný nápad byl ten, kdy nechal jednoho Gremlina zmutovat v intelektuála. Ten pak, po vzoru lidí, rozvážně a vybraně diskutuje nejpalčivější "gremliní" otázky, to je velmi vtipné. Herečtí představitelé, podobně jako v prvním dílu, pak tvoří v tomto typu filmu jen nezbytné křoví. Druhý díl se mi zdá tudíž ještě vydařenější než, už tak, dobrý první díl. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

dlhé ako žuvačka medzi chodníkom a podrážkou, ale o to mrazivejšie, lebo tie vtípky sú na dnešnú dobu ako ušité...brrrrrr...skvelé využitia bielítok (pamätám si na svoje prvé, bolo to v 2001, kúpila mi ho mama pred nástupom na gympel) .....a mám chuť na čokoládového losa a nové diely My little pony! ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nudný dojem z jedničky je zapomenut - dvojka je zběsilejší, zábavnější a nápaditější, přesně jak jsem si přál. Dvojka Gremlinů je odzbrojující jízda, u které jsem se královsky bavil a umíral smíchy. Takovou smršť skvělých fórů a černého humoru aby pohledal. Bože, ještě teď se musím smát, jen si na to vzpomenu. Tohle je perfektní komedie, která po všech stránkách překonala svého předchůdce. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hoc jednotka patrí medzi hororovú klasiku 80. rokov a na svoj 11-miliónový rozpočet zarobila už behom otváracieho víkendu, bohvie prečo sa dvojka na scéne objavila až o 6 rokov neskôr. A treba dodať, že čakanie sa neoplatilo. Áno, v súlade s americkými sequelmi je viac oblúd, postáv, nebezpečenstva a akcie, ale práve istá komornosť originálu bolo to, čo mi sedelo. Netvrdím, že to bol vážny horor á la Exorcista, ale dvojka už je regulárna čierna komédia a to je niečo, čo v hororoch nemám rád. Toto má nielen dvojka Gremlins, ale i iná dvojka spriaznenej osemdesiatkovej série o malých obludách - Critters. Isté odtrhnutie tvorcov od akejkoľvek reality je badateľné na rozpočte, ktorý nabobtnal na šialených 50 miliónov. Mrakodrapy v tom období boli v móde (Poltergeist 3, Smrtonosná pasca), tak si Dante a Spielberg povedali, že jeden použijú tiež. Preč zmizla aj pôvabná vianočná atmosféra. Gizmo je stále borec, čo o to. Jeho "deti" sú stále rovnako príšerné. Ale už to proste nie je ono. Každopádne jej nemožno uprieť, že je napratané nápadmi a gagmi (Hulk Hogan alebo detailné zamyslenie sa nad tým, čo sa stane, ak Gizmo dostane po polnoci nažrať v lietadle, ktoré práve vletelo do inej časovej zóny). ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak aby bolo jasno - v žiadnom prípade to nie je horror, ale znôška humorných odkazov na všetko možné. Osobne ma najviac dostal Gizmo - Rambo, ale zasmiať sa tu dá strašnej hromade vecí. Prekvapila ma technická úroveň, ktorá bola na pomery bábkovej animácie na neuveriteľne vysoko. Na druhej strane príbeh, ktorý by mal celé to besnenie na obrazovke lepiť dohromady je o ničom - je to len pomocná barlička k tomu, aby sa na plátne odohralo čo najviac absurdných situácii bez hlbšieho zmyslu. 6-/10 ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Zeleninový Gremlin odkazuje na obrazy malíře Giuseppe Arcimbolda z 16. století, který proslul portréty poskládaných ze zeleniny a ostatních plodů přírody. Portrétoval i mj. třeba císaře Rudolfa II. (Petsuchos)
  • Filmový kritik Leonard Maltin se netajil svou nelibostí vůči prvnímu dílu. K překvapení tvůrců kývl na cameo a ve druhém díle si zahrál sám sebe, hanobíc Gremlins (1984), za což se mu dostalo zasloužené odplaty. (HellFire)

Reklama

Reklama