Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 252)

JohnDeRooy 

všechny recenze uživatele

Výborný film, po celou dobu sledování mně nejen že nenudil, ale dokonce bavil. A to je alespoň pro mně velmi důležité. Nemyslím si, že by se jednalo o nějaký extra slaďák, pouze je zde nenásilnou formou předvedeno, že přátelství je opravdu cennost. Výkony hlavních hrdinů netřeba komentovat, špica! Asi pro mně není jasnou jedničkou, ale v TOP 10 má místo jisté. ()

Olafa 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh vykreslený úžasnými hereckými výkony představující nám zajímavé a skvěle napsané postavy. Toto všechno je pak zachyceno krásnou kamerou a k dokonalosti dovedeno ještě krásnější hudbou. Tento film můžete vidět poněkolikaté a vždycky budete ředitele věznice nesnášet, tamním slizkým "znásilňovatelem" znechuceni a na konci nadšeně tleskat Andymu (Tim Robbins). ()

Kathane 

všechny recenze uživatele

Silný kousek! Nikdy bych si nedokázala představit nebo by mě nenapadlo, že takovým malým kladívkem by se dalo dostat z vězení...A ten konec...Taky mám ráda hodně filmy s Morganem Freemanem, herec jak se patří! :-) 90% ()

Kubaz 

všechny recenze uživatele

Místy je film malinko zdlouhavý, ale vše tu stojí na precizním a vyšperkovaném scénáři. Film je poutavý a udrží si divákovu pozornost po celou, docela dlouhou, dobu. ()

Paulia 

všechny recenze uživatele

Díky četným chválám, které se v hodnoceních tohoto filmu objevují, jsem neodolala a také ho shlédla. A k chválení se musím přidat. Atmosféra věznice a života v ní na mě dýchala hodně výrazně už od prvních minut, byla opravdu precizně vykreslená. Do poslední chvíle jsem neměla tušení, jak to vlastně s Andym dopadne a závěr mě, musím říct, docela překvapil, protože jsem spíše počítala s jeho osvobozením. K dobré kvalitě přispěl také výkon Morgana Freemana, který nelze opomenout. Místo ve filmové špičce si tento snímek právem zaslouží. ()

jamecz 

všechny recenze uživatele

Za sebe a svojí kamarádku Jammelku, která bohužel nemá tu možnost být tu s námi, bych chtěl říct, že tento film je vskutku špičkou celé kinematografie. Určitě si ho zamiluje každý bez ohledu na věk a žánrové zaměření. ()

zawa 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, rozhodně se na něj podívám v životě několikrát. Co mě ale udivuje, že film takových kvalit nezískal ani jednoho oscara. Hold v roce 1994 bylo dost kvalitních filmů. ()

Denuna 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který se poměrně věrně drží skvělé předlohy Stephena Kinga a jemuž v podstatě není co vytknout, poněvadž vše na co si jen vzpomenete a co se dá na filmech jakkoliv hodnotit je na té nejvyšší možné úrovni, ať už jde o herecké výkony, nebo mimořádně lidský a krásný příběh. Mimochodem jen málo vyvolených (např. génius Stanley Kubrick, že..) dokáže převést příběhy mého oblíbeného spisovatele do filmové podoby takovým brilantním způsobem jako Frank Darabont(viz. Zelená Míle, Hustá mlha), Shawshank je právem č.1 v žebříčku čsfd a spolu s Forrestem Gumpem je mojí srdeční záležitostí. ()

redsauce 

všechny recenze uživatele

Perfektni film. Forest Gump sliznul ten rok vetsinu smetany (tou smetanou myslim oscary) a moc uz pote nezbylo na Shawshank, ktery byt natoceny v jinem roce, urcite by te smetany (zase myslim oscary) sliznul mnohem vice. Ale buh vi, jak to vlastne s tou smetanou (oscarem) je. Jestli nahodou meni stejne trochu zkysla. Obcas usla smetana (oscar) takovem dobrejm filmum a naopak nektere snimky dostali te smetany (oscaru) prilis mnoho. Shawshank je ale opravdu kvalitni a nezalezi na tom, kolik te smetany (oscaru) vlastne sliznul. Konec komentare. S pozdravem Bedrich Oscar. (tim Oscarem myslim Smetanu.) ()

mixerik 

všechny recenze uživatele

Opäť som nevedela predvídať záver filmu a to jednoducho milujem. Morgan Freeman úžasný ako vždy. Zaujímavo vystihnutá inteligencia a šikovnosť, dokonca i zručnosť. Zosilnenie obyčajných vecí ako hudba do tej najnevšednejšej krásy a tajomna. Pocit slobody, ktorý si málokto uvedomuje....1.miesto v rebríčku úplne zaslúžené! ()

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Geniální drama z vězeňského prostředí, které je, jak jsem se sám mohl přesvědčit, právem považováno za nejlepší film na světě. Film nabídne více než zajímavou zápletku a naprosto jedinečný příběh. Vězeňské prostředí působí na diváka velice věrohodně pěkně se vším všudy, co k němu patří. Máme zde možnost pozorovat vývoj jednotlivých postav během těch 20 let, kdy se děj odehrává. Samozřejmě nesmím ani opomenout výborné herecké výkony. Líbilo se mi, že vše na sebe pěkně navazuje a je to divákovi srozumitelně vysvětleno, takže děj tvoří dohromady jeden geniálně propracovaný logický celek. Ve vychvalování tohoto fantastického kousky bych mohl pokračovat do nekonečna, Však ať se každý přesvědčí sám, určitě toho stráveného času nebudete litovat. ()

sponeck 

všechny recenze uživatele

Už asi není co k hodnocení dodat. Pět hvězdiček si tato strhující podívaná plně zaslouží a obávám se, že Frank Darabont už může jít jen dolů. ()

Phillippus 

všechny recenze uživatele

Fantázia. Film plynie zvoľna, dĺžka je absolútne primeraná a koniec je tak optimistický, že mi zkrášlil jedno hnusné nedeľné poobedie do dokonalosti. V podstate presný opak Stephen King´s The Mist ()

Rastamania 

všechny recenze uživatele

Ano, film je to opravdu skvělý po všech stránkách, ale dramata nejsou mou nejoblíbenější odrůdou filmového průmyslu, a tak, i přes mých pět hvězd, nemohu hodnotit tento film jako "nejepší". Mám jiného favorita ;) ()

Kačis 

všechny recenze uživatele

Nej film csfd?? Nevím proč, ale nelákal mě. A to byla Velká chyba! Protože tento film je perfektní. Úžasné výkony, úžasný příběh, úžasné postavy, úžasný Freeman a moc pro mě sympatický Andy. Zajímavý a hodně nečekaný konec. ..Teď mi to jen trochu připomíná Útěk z vězení. ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama