Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 515)

novoten 

všechny recenze uživatele

Sice jsem rád, že forma "náhodně natočený neorganizovaný děs" pořád parádně funguje, ale tentokrát už toho na mě bylo možná trochu moc. Zatímco za hrdiny Blair Witch jsem byl ochoten dýchat a u Cloverfieldu jsem se bojácně krčil, [Rec] mi nejenže nedal nikoho na ztotožnění (zabít reportérku s jejím věčným "Toč! Toč všechno!"), ale zážitek navíc není o atmosféře a stupňovaném napětí jako spíš o tom, kdy přijde nějaký moment, který mi zastaví srdce a utrhne uši až u ramen. A i když jsou ty momenty opravdu hodně smrtící, ke spokojenosti potřebuji daleko víc než to. 50% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,5miliónaTržby USA $-Tržby Celosvetovo $32,492,948║ Dokonca aj Španielsko dokáže prekvapiť a nielen vo futbale, toto je asi aj možno prvý film čo som z tejto krajiny videl, keď nepočítam koprodukcie a hneď musím priznať, že dokážu točiť strhujúcejšie zombii filmy než Americké veľkoprodukcie, hlavne vrátene nedávnej Som legenda. Koncepcia filmu je výborne skomponovaná, od samotnej kamery, ktorá dokáže navodiť slušnú skľúčenosť až priblížiť reálnosť, až po zostavenie samotného príbehu, aj keď z občasným navodením klišé ale asi bez toho by sa to niekedy nedalo. U mňa slušných 70% a prikláňam sa za snahu tvorcov k hodnoteniu 4****. "A za posledné roky najoriginálnejšie podaní zombii horror!" ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zase jednou paradni horor, jehoz nejvetsi problem je rozklepana amaterska kamera. Teda on to neni ani tak problem, filmu to pridava na atmosfere a realisticnosti, jenze me takovahle kamera, ktera je posledni dobou skoro vsude, zacina pekne srat. Jinak po vicemene nudnejch 15 minutach (coz je pochvala, vetsinou uvod trva pulku filmu) se de hned na vec, parta lidi je zavrena v baraku a zacnou hororovy sceny, prvni pulku filmu je to spis o jednotlivejch scenach, kdy se vzdy chvily nic nedeje, aby na vas pak tvurci vytasily nakou lahudku, ale v druhy polovine filmu se to uz solidne rozjede a zaverecna dvacetiminutovka je paradni masakr. Neda se sice rict, ze bych se nak desne bal, coz je dany tim, ze se jednotlivy lekacky daj lehce predvidat, ale i tak obcas vystrasi a navic ma film solidni atmosferu a ani s krvi nijak nesetri. Jinak pointa, co se to vlastne deje, neni nic zvlast originalniho, ale vubec to nevadi a konec je paradni, i pres fakt, ze je jasny, kdo se dostane do finale. Hodne slusnej horor, ale na 5* bych to nevidel. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Vezměte námět 28 dní poté, použijte koncept natáčení z filmů Záhada Blair Witch, Deník mrtvých a Cloverfield a vytvořte obrovsky stísněnou atmosféru à la Pád do tmy, tím vlastně částečně redefinujete zombie žánr a máte tak otevřené dveře k vytvoření kultu. [Rec] s přehledem kombinuje ze všech výše uvedených filmů to nejlepší a servíruje natolik nekompromisní kritiku dnešní společnosti, až z toho běhá mráz po zádech. A to druhý díl měl teprve přijít. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Natočme film realističtější než reality show. O úplně obyčejných lidech v úplně obyčejném baráku s neobyčejnou zombie. S úplně obyčejnými reportéry. Před každou scénou se zamyslíme. Co by udělal obyčejný policista, co by udělal obyčejný reportér, co by udělal obyčejný lékař, co by udělala obyčejná číňanka, co by udělal obyčejný hasič, co by udělala obyčejná matka, co by udělala obyčejná dcerka, co by udělala (ne)obyčejná zombie? A pak to provedem, kameraman přitom párkrát zaklepe kamerou, občas ji upustí, semtam zhasne světlo. Jenom občas vpustíme něco nelogického, aby to měly postavy těžší. Například když nenecháme říct ty venku těm uvnitř, které tam uvnitř proti jejich vůli drží, že není vhodné se nechat pokousat a je vhodné ty pokousané izolovat. Ve výsledku stejně obyčejné jako postavy. Mírně opravdověji působící než reality show, ale s menší výpovědní hodnotou o lidské povaze. A, zakázané slovo, nudnější. A závěrečné odhalení, v němž původ všeho neštěstí je spojen s náboženstvím, které snad možná hlásá: "Jeden zblblý fanatik je schopen vypustit jakýsi virus a rozpoutat apokalypsu," co s ním? To je asi nějaké rychlokvašené sdělení, které nás mělo přesvědčit, že tenhle film je jaksi o něčem víc. U mě se nepovedlo. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Na začátku po vstupu do budovy je uvedeno, že nefungují rádia ani televize. V bytě správce domu však televize fungovala. (LEGACY)
  • DVD s filmem nebylo v USA vydáno do doby, než byl natočen remake Karanténa (2008) a než se do kin dostalo pokračování Rec 2 (2009). (KucC)
  • Pro film nebyly postaveny žádné kulisy. Celý byl natočen v reálných lokacích. (POMO)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama