Reklama

Reklama

Cesta

  • USA The Road (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Otec (Viggo Mortensen) a jeho malý syn (Kodi Smit-McPhee) bojují po zničení světa o přežití. Nikdo přesně neví, co se stalo. Byl to jaderný útok? Nebo naši planetu napadli mimozemšťané? Jedno je jisté - miliony lidí zemřely, ať už v důsledku katastrofy, vyhladovění či zoufalství z pomalého umírání lidí kolem poté, co se zastavily dodávky energií. Snaží se dostat na pobřeží a doufají, že tam najdou zásoby jídla, bezpečí i někoho, s kým by mohli sdílet budoucnost. Veškerý majetek si vezou v nákupním košíku vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Cestou překonávají řadu překážek a děsivých situací. Naráží na zástupy zoufalých, nepřátelských přeživších, loupeživých gangů i kanibalů. Nemají nic než jeden druhého a snaží se zachovat si alespoň zbytky lidské důstojnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 594)

panter666 

všechny recenze uživatele

Skvělý Viggo Mortensen a pro mě celkem krátký výstup Charlize Theronové. Film na který se nezapomíná (viděl jsem ho před třema rokama a pořád si ho živě pamatuji), bohužel místy příliš roztahaný až nudný. V každém případě vřele doporučuji. Moje hodnocení se může zdát nízké, ale u mě na čtyři hvězdy nedosáhl (protože čtyři dávám opravdu jen vybraným kusům a pět to už musí bejt pecka jako sviňa). ()

curtys 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu ze som cital niekolko komentarov pred zhiadnutim ma film prekvapil. Zobrazenie " zivota" po spustoseni sveta je vynikajúce, tak nejak by som si ho asi aj realne predstavoval. Sceneriam som proste veril, vyzerali realisticky. V urcitej faze som si vravel naco vobec niekam ten otec so synom putuju ked je to beznadejne ale po pozreti filmu som objavil vyznam ich putovania ako putovania za nadejou. A aj vola nevzdat sa, bojovat a snazit sa prezit vo mne zanechala silny dojem. Aj vdaka vybornemu vykonu Mortensena, kvalitnemu nasnimaniu a presne do atmosfery zapadajucej hudby celkovo hodnotim film na 75%. ()

QeeBee 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuje, co zbude z lidské společnosti, až se například probudí super vulkán Yellowstone mající 40 tisíc let zpoždění... Film začíná tam, kam žádný katastrofický blockbuster nikdy nedojde. ()

Corek 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem věděl kam příběh spěje a to jak pomalu se loudá k tomu co čekám mě tak strašně nebavilo.... ()

Revelate_17 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus dosti depresivní, smutný film. Velice surové pojetí postapokalyptického světa. A přesto - je to takové skutečné až to děsí. Kdo ví, co náš svět jednou čeká. ()

Lipanor 

všechny recenze uživatele

Kniha Cesta je velmi slabá a pro ty, kteří nemají skutečně extrémně vyvinutou představivost v podstatě nečitelné. Film je bohužel ve stejném duchu. Rozvleklé drama, kde 107 minut čekáte na něco, co nakonec nepříjde. Vrcholem nevkusu pro mě bylo, kdy "koule" na noze, kterou celou dobu vláčí hlavní hrdina na noze, se přilepí na dašího chudáka. Chybělo už jen americké "to be continued". ()

De_Marko 

všechny recenze uživatele

Bohyňa depresie. Neodporúčam jedincom so sklonmi k samovražde. Prostredie je prispôsobené celému filmu, dokonca aj more vyzerá depresívne. Super Mortensen. ()

Spitfire1979 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, které ale film nedokáže rozvést. Navíc se podle mě hlavní hrdinové chovají dost nelogicky - otec se chová téměř paranoidně, ale bez rozpaků vleze do domu, který (na postapokaliptické poměry) vypadá obývaně a udržovaně. ()

Godless 

všechny recenze uživatele

Filmy tohto druhu obľubujem, ale tu nemôžem hodnotiť viac ako 3*. Jednoducho mi vadí pomalý režim v akom film napreduje, žiadne oboznámenie s problematikou a záver, ktorý ma po uplynutom čase vôbec neuspokojoval. Na jedno vzhliadnutie upúta, ale viac nečakajte. ()

romulus777 

všechny recenze uživatele

Jooooj,škoda,že nevidím takéto snímky častejšie.Apokalypsa zaklopala na dvere s nevídanou presvedčivosťou a prinútila ma zamyslieť sa nad faktom :"Aké by to bolo,keby k niečomu takému skutočne došlo?".Z ľudí by sa v momente stali šelmy a Satan by sa opäť cítil ako v Raji.Vigo Mortensen ma po Kapitánovi Alatriste-m opäť presvečil o svojich hereckých schopnostiach.Škoda,že Charlize dostala tak žalostne málo priestoru,ale asi to bol "umelecký"zámer. ()

bivoj1970 

všechny recenze uživatele

Já jsem ho nedokoukal a snažil jsem se. Knížku jsem nedočetl a snažil jsem se. A to všechno z jediného důvodu , jak kniha tak film mi dokázaly navodit pocity smutku a naprostého zmaru. Film mě má pobavit a né zkazit náladu na celý večer. Navíc nemám rád filmy kde je víc otázek než odpovědí. ()

ichinose 

všechny recenze uživatele

V jeden den jsem přečetla knihu i viděla film, čímž jsem mou povolenou denní dávku deprese překročila tak třikrát. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že film na mne zapůsobil téměř stejně hluboce jako kniha, které se drží opravdu velice věrně. Vše dokonale harmonizovalo. Viggo Mortensen mne jako muž kráčející nicotou za neviditelným cílem ohromil, ale vzhledem k jeho výkonům v jiných filmech nepřekvapil. Stačil jediný jeho pohled a věděla jsem, že film nebude zklamáním, i kdyby všechno ostatní bylo špatné. Obdivuji hudbu, která dokonale doplňuje ponurou atmosféru záběrů na postapokalyptický svět a opravdu jsem se až zatetelila blahem, když jsem si přečetla ta dvě magická slova v kolonce tvůrců hudby: Nick Cave. ()

Darmy 

všechny recenze uživatele

Z hlediska hodnocení vysoce kontroverzní film, na jedné straně tu máme skvělý začátek a konec, hudbu a konečné pořádnou postapokalyptickou atmosféru, na straně druhé spousta nepříjemných otázek typu: Proč se chlapec vyrůstající na útěku před kanibaly za konstantních zemětřesení, shánící jídlo rabováním opuštěných domů bojí: zemětřesení, střelby, padajících stromů, mrtvol, krve... ? Jak dokázal hladový, nemocný, v mrznoucí vodě překonat mořský příboj? Jak trefil, s šípem v noze ,světlicí ,okno domu 20 metrů daleko? Díky absenci děje v prostřední části bohužel nemáte na výběr nic jiného, než polemizovat o každé drobnosti, která se stane. ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Tak hneď na začiatok... Knižka je lepšia a podstatne drsnejšia, vrele odporúčam. Napr. jedna z kapitol, kde stretli a iba z diaľky pozorovali skupinku pár ľudí, medzi ktorými bola jedna tehotná žena. Druhý deň už tehotná nebola, porodila, ale zase mali aspoň čo opiecť na ražni... Toto sa vo filme neobjavilo, ale drsnosť moje bodovanie nijako neovplyvnila, rovnako ani to, že soundtrack filmu stvoril sám osobne Nick Cave. Podstatná je pointa celého toho diela. Je úplne jedno, či ste "zlý", alebo "dobrý", smrť si nájde každého. Tento svet a aj všetky živé bytosti na ňom sa každou milisekundou blížia viac ku svojmu neodvratnému koncu. Ak si zakladáte na tom, že vaše gény ponesie niekto ďalej a ďalej, až donekonečna a myslíte si, že vďaka tomu budete žiť naveky, tak ste na veľkom omyle. Všetko vo vesmíre má limitovanú existenciu, dokonca aj samotný vesmír. Príde čas, keď neostane ani ten "kresťanský" prach, lebo sa v priestore budú vznášať iba "mŕtve" elementárne častice, neschopné "pozliepať" dokopy jediný protón, alebo neutrón, z ktoých by mali byť stvorený aj všetci ty naši Bohovia. Či sa jedná o tých minulých, alebo prítomných, či dokonca budúcich je úplne jedno. Cormic McCarthy vlastne zdvihol prst: "Pozrite! Ty ľudia to vedeli! Oni vedeli, že prišiel koniec a ako ich to poznanie zmenilo?! Nijako!!!" Miesto toho, aby sme si to naše "utrpenie" snažili navzájom nejako uľahčiť, tak robíme presný opak. Ak niekto inému zničí život, chváli sa tým a je za to dokonca druhými ospevovaný, pomaly ako hrdina. Žiť na úkor niekoho druho, vyciciať ho až na smrť, to sú hodnoty, ktoré dnešná spoločnosť preferuje a ľudí konajúcich podľa nich odmeňuje. Chorý systém = chorý ľudia = choré vzťahy... PS: Musím predsa len niečo filmu vytknúť. Živý chrobák a vták na oblohe sa v knižke neobjavili. Asi preto, že keď je raz koniec, tak je koniec. Žiadne prísľuby, že sa z toho Zem časom dostane. Rovnako je to aj zo životom. Keď ste raz mŕtvy, ste mŕtvy.... ()

paber778 

všechny recenze uživatele

Od Melancholie jsem nic tak depresivního a bezútěšného neviděla. Vizuální stránka je naprosto dokonalá a věrohodná, herecké výkony ohromující. A hlavně - žádné zbytečné kecy, žádné rychlé střihy a akce. Prostě lahůdka. ()

Amberjack 

všechny recenze uživatele

Adaptovat předlohu od Cormaca McCarthyho? Snad jste si nemysleli, že se vám jen trošku podaří vystihnout atmosféru knihy...No aspoň jste to moc nezfušovali. Poctivý řemeslo, nic víc. ()

Pecaldo 

všechny recenze uživatele

Já se teda omlouvám, ale čekal jsem od toho mnohem mnohem víc. Ano je to smutný a při představě že na někoho čeká takový osud je to smutné o to více. Ale jinak se v tom filmu v podstatě absolutně nic neděje a nemá to absolutně žádné tempo... ()

Tomrou 

všechny recenze uživatele

Snaha o to jak udělat ponurý thriller o putování taťky se synem nevyšla. Je to nuda k pos... od začátku do konce a navíc ani nevíte proč. Už vím, proč nikdo nechce "zatím" zfilmovat mého oblíbeného FALLOUTa, ono jak vidím to asi ani movc dobře nejde. [51%] ()

janar 

všechny recenze uživatele

Když jsem dočetla knihu,tak jsem viděla před očima film a hlavní postava byl-věřte,nevěřte-Mortensen-hooodně dlouho před tím,než to natočil-film není krásnej,je zoufalej,ale lépe tu tragedii,která může nastat nikdo nenapsal-jen McCarthy. Málokdy se však "strefí"tak naprosto do knihy,jako režisér John Hillcoat..Nemohu dát méně,než 5 a jsem fanda tohoto filmu-jen se naň mrkněte a dáte mi za pravdu ()

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

22.09.2013

Divoký západ jej láká už nějakou dobu. Hrál třeba padoucha v propadáku Jonah Hex a měl se objevit v hlavní roli problémového a mnohokrát přeobsazeného westernu Natalie Portmanové Jane Got A Gun. K… (více)

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

05.02.2012

Lépe řečeno, pro starý machry ;-). Cormac McCarthy je mnoha čtenáři a literárními odborníky považován za nejlepšího žijícího amerického spisovatele. Kromě předloh pro filmy jako Tahle země není pro… (více)

James Franco chce adaptovat McCarthyho

James Franco chce adaptovat McCarthyho

07.01.2011

Ben Affleck nám předvedl, že i z chlápka považovaného za prkno s hezkým obličejem se může stát velmi dobrý scénárista a režisér. V jeho stopách chce nyní kráčet James Franco. Ten už dokázal, že je i… (více)

Reklama

Reklama