Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 1

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (299)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jako dokument paráda, ale jako film na zahnání nudy to fakt nezabírá. Je to hodně realistický, má to pěknou a místy hodně dokumentární kameru, zajímavou hudbu a režijně to už nemohlo být lepší. Jenže v momentě co se krásně nabízí akce je všechno přerušený skokem na OSN meeting, nebo do studia kde probíhá debata mezi Ernestem Guevarou a dalšíma lidma o situaci která nastala. Jindy se během válečný řežby utne zvuk a začne mluvit hlas, jenž nás seznamuje se situací, která se odehrává/odehrála. Tyhle skoky na mě moc dobrej vliv neměly, i když to tak nabralo na zajímavosti. Samotnej děj je hodně pomalej a vlastně vám toho moc neřekne. Pokud tedy chcete vidět něco z historie, co se odehrává na zajímavejch místech, nebo snad přímo něco z tehdejších situací a nehledáte zrovna něco, co by vás mělo zabavit, ale seznámit vás to s něčím o čem toho moc nevíte, tak je tohle to pravý. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Soderbergh si zdá sa nepotrpí na celistvosti čo sa tohto diela týka, avšak "Che" sa stará o celkový dojem. Snímok pôsobí chaoticky, divák sa miestami stráca a celé je to nejaké nie príliš jednotné... ale charizmatický vodca spája a velí ako sa na revolucionára patrí. 7/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Che: Part one - první část Soderberghova eposu, který mohl zase poodkrýt něco ze života jedné z nejikoničtější, ale zároveň často opovrhované, osoby. Osoby tak výrazné, že trička, čepice či alkohol s jeho "revolucionářským obličejem" zdobí (v případě oblečení - ne alkoholu:) skupinu lidí od teenagerů přes adolescenty až po staré harcovníky - problém je ten, že většina z nich o této postavě moc neví. Soderbergh však téma nepodcenil, vsadil na roky příprav a charismatického Benicia del Tora a dosáhl toho, čemu já říkám "osvětlení tématu". Musíme se s tím smířit, ale čistou pravdu už se kolem pánů Batisty, Castra a Ernesta Guevary nedozvíme - buďme tedy rádi alespoň za toto nahlédnutí pod pokličku toho, co se ještě dozvědět dá - například od současníků Guevary. Jsem zvědav, co přinese druhý díl. BTW. Toto byl můj tisící komentář na ČSFD. :) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Che Guevara, jméno samo o sobě velký pojem. Po Fidelu Castrovi možná nejznámější muž kubánské revoluce. Part one mapuje cesty tohoto rodilého Argentince v rozmezí asi zhruba 10 let, po jeho první setkání s Fidelem, plány na revoluci, nábor nových lidí a potom její samotné uskutečnění, kterým také tahle první část končí. Jsou zde i záběry např. z OSN, kde Che vystoupil, v typicky plamenném projevu, plném ideálů, kterým nejen on, tehdy bezesporu věřil. A i když film trošku škobrtá a je někdy malinko nudnější, sáhnu nakonec ke čtyřce. hlavně za Benicia, který ne, že by podal nějaký světový výkon, ale dokázal Ernesta zahrát velice věrohodně a pak také zhruba za poslední bojovou půlhodinku filmu, která se mně moc líbila. A jsem moc zvědav na Partyzánskou válku, ale to až někdy jindy. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Příliš velká, odtažitá, dokumentaristická nuda, které ani zanícený Benicio nepomohl. Až na pár přestřelek mi tam chyběl jakýkoliv moment, který by mou pozornost udržel u přespříliš kouskovaného děje filmu. Jakákoliv naděje v podnětné Cheho revoluční myšlenky taky selhala, protože dialogy zcela postrádají hloubku. Neskutečná úleva přišla, když mě na konci z polospánku probraly titulky. Snad Soderberg druhou část pojal více osobněji. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Namixovat do míst bez dialogů hlas vypravěče, mohl z toho být jeden z těch velkolepých dokumentů pro Discovery nebo BBC. Takhle je to ta pověstná nuda k posrání. Krom toho Del Toro nehraje (není co), jen "vypadá". Soderbergh asi zapomněl co dělá film filmem a poslepoval dvě hodiny krásných obrazků vedoucích odnikud nikam. Snobská nadutost. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když si nečte nebo něco nezapisuje, chodí po lese na procházkách. Později začne jezdit po silnicích autem (to znamenalo, že revoluce postupuje). Ke konci je aspoň boj o Santa Claru. V mezičasech černobílý Ernesto Guevara hovoří o revoluci – pro rozhlas, televizi či na půdě OSN. Bez druhé poloviny je to zkrátka jen torzo, ze kterého se ani nedá vyčíst, co tím vším chtěl autor říci. Benicio Del Toro je samozřejmě skvělý. SPI za jejich zbabělost velký nedík! ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Asi bylo účelné, aby jste chvíli měli pocit, že sledujete dokument, což dodávalo autentičnosti, nicméně akce bylo po skromnu, celkový děj byl, nechci použít slovo chudý, ale jedná se o film, který doporučuji lidem, kteří se o problematiku alespoň trochu zajímají, jinak se jedná o nezapamatovatelné dílko o historii 20. století na Kubě... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Soderbergh nám roste a tentokrát si ukousl krajíc, který dlouho kousal ale nakonec se jím začal dusit a musel ho vyplivnout. Pokusil se natočit velký film o velké postavě ale zůstal někde na půl cesty. Che Guevarův život byl poměrně zajímavý na zfilmování ale Soderbergh není velký režisér ačkoliv by si to určitě přál. Del Toro zachraňuje dost a akční scény připomínající hru na vojáčky jsem si i přes svou přímočarost a obyčejnost užival ale bylo to málo. Celá první část této rozmáchlé podívané je o výletech po lese, občasných přestřelkách a aby film působil důležitěji nechybí ani Guevarovi proslovy. Bohužel mě jeho příběh přestal hodně brzy zajímat a popravdě jsem se toho o něm moc nedozvěděl. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

soderbergh to posral jak moch.takhle zazdít tak výtečný téma,když má ještě po ruce herecké eso,del tora...no to by jeden blil milane.film popisuje che guevaru jako milýho pána v baretu,kterej umí hezky psát,hrdě a statečně se stará o své druhy,jako jediný znalý v lékařské praxi se pracně stará o raněné,vyučuje a chodí a pláca a pláca někde v džungli.no píčovina.film z něj dělá přesně toho hrdinu,kterýho pubertální kriplové nosej na tričku.přitom to byl militantní maniak,vrah a tvrdej a zásadovej revolucionář,kterej kvůli svejm cílům neváhal vraždit,mučit a zavírat nevinný lidi.četl jsem o něm několik knih,i tu co psal on sám,ale mám pocit že soderbergh neví o ernestovi vůbec nic.čekal jsem aspoň že ten kretén natočí dobití havany,ale on né,musel natočit nudnou bitvu z nějaký díry před havanou.sem pěkně nasranej,jen si na to vzpomenu. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Viva la revolución! Aneb šlo by to natočit záživněji. Očekávání bylo sice na bodu mrazu, ale i tak jsem myslel, že film o revolucionáři, kterého nosí mladí neznalí lidé na triku, bude aspoň trochu, jak to říct, moderněji pojatý. Tady film připomíná hraný dokument, kde se jednu chvíli chodí po lese, druhou se dlouze mluví o marxistické revoluci, nakonec se i docela slušně zastřílí, ale ani v tomhle případě se nejedná o spasení. Připočtěte si k tomu prostřihy do OSN a interview a máte před sebou přímo učebnicový polodokumentární film, který buď poslouží jako výborný studijní materiál nebo jako nezáživná výprava do kina se školou. Žádná snaha o nějaké kamerové nájezdy, efektní záběry či dokonce emocionalitu. Film nechá diváka naprosto chladným a k "Che-mu" bude mít asi tak blízko jako partyzán ke svojí ženě. Soderbergh chtěl věrohodně zadaptovat Guevarův život, ale jeho film vypadá jako ohlodaná kostra bez masa. Jen to, co má být zobrazeno, zobrazeno je. Žádné kličky, vedlejší odbočky nebo dokonce i něco zábavného, prostě příliš objektivní. Myslím, že kdybych na chvílu usnul (a že jsem k tomu měl blízko:) naprosto nic zásadního by se nestalo. Stále jen nerušeně plynoucí filmový materiál jako ze školních referátů. A proto srdce filmového fanouška rozhodně neuspokojí... ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3 a 4. Dokumentární styl mi vyhovoval, vadila mi určitá chaotičnost. Nelíbil se mi Benicio Del Toro jako Che, kromě účesu mu není vůbec podobný. Zato se mi líbili Fidel a Camillo Cienfuegos. Kvůli scénám z guerillového života a hlavně kvůli závěrečné bitvě o Santa Claru nakonec dávám 4*. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že revoluce je něco akčního:o)). Ernesto "Che" Guevara je určitě zajímavá postava Latinské Ameriky, ale tento film bohužel nepřináší žádnou hlubší vizi na tuto postavu. Sice jeho proslovy mají určitou hloubku, ale ve filmu to nemá efekt. Raději doporučuji sáhnout po odborné knize:-). Benicio se sice snaží, ale i tak je v "dokumentárním" filmu mnoho nudných scén. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Psát se rok 1975, tak jsou kina našlapaná nedobrovolnými diváky, kteří by pravděpodobně na konci filmu dle stranických zákonů tleskali ve stoje, uronili by nostalgickou slzu, poplácali se po ramenou, řekli si jakej to byl ten Che hrdina, atd.. Díky bohu, že se na tyhle svinstva už nemusíme koukat povinně! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Já jsem se tak těšil :-( Nicméně po skončení filmu jsem si uvědomil, že kromě Dannyho parťáků se mi žádný Soderberghův film nelíbil. Je mi jasné, že je bezpochyby nesmírně náročné natočit film, který se zakládá na historických faktech, a který mapuje natolik významné období v dějinách Kuby dvacátého století, ale taky si myslím, že lze takovou látku zpracovat poutavě. A to se dle mého mínění Soderberghovi absolutně nevyvedlo. Neustále chození džunglí, objímání a vítání, ošetřování raněných. Všem divákům je dobře známo, že Che Guevara byl lékař, a že se se svými souputníky dozajista srdečně vítal, ale není třeba kvůli tomu natahovat film o desítky minut. Sečteno a podtrženo, nuda k uzoufání, kterou nevytrhne ani skvělý a přesvědčivý Benicio Del Toro. Budu hodně zvažovat, zda jít na druhý díl. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh sa tak veľmi snažil zostať nestranný, že namiesto filmu stvoril fádnu, učebnicovú kapitolu zo života revolucionárskej ikony. Pár najzákladnejších faktov, niečo málo z denného života partizána (aby sme študenta upútali), iba niečo málo z politiky (aby sme ho zase neuspali). Tu ani Benicio del Toro nič nezmôže, veď okrem okopírovaných výrazov nemá čo, presnejšie KOHO hrať. Bál som sa všetkého možného, takýto prístup ale iste nečakal. Nič proti ničomu, nič proti nikomu, o ničom... z druhej časti som si dal úvodných 15 minút a asi na to kašlem úplne. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ať se to někomu líbí nebo ne, při opravdových revolucích se střílí na nepřítele a zrádci se popravují. Tečka. Nehodlám tu ovšem politizovat ale hodnotit film. Jeho dokumentaristická strohost a syrovost se mi moc a moc líbila, takový způsob režie zdá se mi být v tomhle případě velice šťastným. Mrzely mě ovšem některé dějové skoky, rád bych býval osudy "bratrů z hor" viděl hezky postupně, plynule, od vylodění až po Havanu, jako takový hraný časosběrný dokument o kubánské revoluci. Jsem ale vděčný i tak; je skvělé, že někdo natočil film o Guevarovi takhle nedogmaticky a netendenčně (ať tak či onak), navíc Benicio Del Toro je coby El Comandante naprosto fantastický. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jedna sa o najneosobnejší film aký kedy Soderbergh natočil. Postava Che Guevaru, ktorá ešte dodnes predstavuje symbol revolúcie, je tu vykreslená akoby v nejakom dokumentárnom filme. Sledujeme len drobné útržky, kde hádže pohľad na svojich spolubojovníkov a prednáša zemepisné destinácie, ktoré predpovedajú ďalší stret revolucionárov so štátnymi zriadencami. Del toro svoju postavu prežil, ale vďaka Soderberghovi sa mu jednoducho pod kožu nedostaneme. Celý dvojhodinový film, je plný odvahy, silných rečí, stovky postáv, ale ani jedna vás nechytí za srdce, ani jedna vás neprinúti premýšľať o tom, že či to čo robili malo svoje opodstatnenie. Jednoducho tu nie je nič čoho by ste sa mohli chytiť. Tí, ktorý Guevarovú postavu až tak nepoznajú, ho nebudú mať možnosť pochopiť a tí, ktorý ho poznajú, budú mierne sklamaný, lebo v tomto filme jednoducho niečo chýba. Soderbergh ale nie je neskúsený režisér a čo sa týka stavby scén, výpravy, hudby a prestrihov jedna sa o kus dobre zvládnutej remeselnej práce, ale načo to všetko je? Aj keď to vyzerá dobre z nastávajúcou zimou tento film zapadne snehom. Veľká škoda. V príbehu doslova cítiť veľký potenciál. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Snímek o tomto argentinském lékaři a jihoamerickém revolucionáři jsem očekával s určitými obavami, které se však naštěstí nenaplnily. Je velmi přínosné, že se tvůrci striktně drželi vlastních slov a interpretací samotného Ernesta Rafaela Guevary a ani na okamžik nesklouzli k jakémukoliv překroucení myšlenek a činů, pro něž tento charismatický lidový vůdce později zemřel. Pro ty, kteří očekávali film plný bojových či ideových střetů, je první část filmu, natočená spíše v dokumentárním stylu, možná trochu nudná. Pro ty, kteří znají osudy tohoto internacionalisty a dokáží se trochu zamyslet nad myšlenkami a událostmi, jež provázely kubánskou revoluci, je určitě výborným zážitkem. 90% ()

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama