Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 3

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Recenze (527)

mcb 

všechny recenze uživatele

Utahaná televizní inscenace s hallmarkovskou režií a nudnými vyprázdněnými exteriéry. I když se ve filmu pořád něco děje, je to podáno tak nudným a rutinním způsobem, že bude v jistých chvílích vzpomínat i na rozmáchlého Prince Kaspiana. Kýčovitá papundeklovitá loď, otravná krysa a polopaticky podaná křesťanská agitka (tentokrát zašel Aslan opravdu daleko :) nemá šanci v divákovi vyvolat ani náznak epiky nebo dobrodružství, kterou by celá tahle "wannabe" série chtěla být. Kdy už konečně někomu docvakne, že tahle staromilská barevná pohádka má ve svém zatím stanoveném filmovém podání nulový komerční potenciál. Pokud by tvůrci chtěli do čtvrtého dílu, jedině s kompletně novým hereckým obsazením a talentovanějším režisérem na sesli, který by dokázal vykouzlit alespoň snesitelnou podívanou. Narnie prozatím opravdu "táhne". 4/10 ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Koncentrace dětského obsazení sice klesla jen o stupínek a průměrný věk protagonistů se příjemně navýšil, i tak jsem si ale třetí návštěvu Narnie s chutí užíval, alespoň z audiovizuálního hlediska a výpravy. Nováček Eustace sice vypadá jako po liftingu čela a několika silných injekcí botulinu do úst, ale dá se na to (jakž takž) zvyknout. "Cameo" Tildy Swinton potěšilo, stejně jako úžasné vizuální a zvukové efekty - viz mořský had, který opravdu naháněl hrůzu. Jitřní poutník zaveze diváka do přenádherných míst Narnie, kde sice herci neoplývají dvakrát velkým talentem, ale co na tom, když mi halí kritický úsudek sebemenší náznak slušnějšího vizuálního efektu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Už teraz premýšľam k čomu bol dobrý tento film a o čom to bolo. Netvrdím, že sa na to nedá pozerať, práve naopak, pozerať sa dá jedine na triky. To je všetko. Márne by ste hľadali príbeh, ten je utopený v trikoch. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

50 %. Zručně natočený chudičký příběh o honbě za "itemy", v tomto případě meči. Na plátně se promenádují fešný princ, sympatický drak a mluvící přerostlá myš, kteří bojují proti abstraktnímu zlu. Máme tu i "černého rytíře" - postavu, která věčně bojuje se svou temnější stránkou, aby se nakonec znovu obratila k dobru. Mohl to být skvělý film pro děti a hravé dospělé, kdyby se ho Apted ujal jenom trochu invenčně a s nadšením. Přesto mi ale třetí výprava do Narnie dějově sedla nejvíc, snad díky tomu, že biblická podobenství jsou tentokrát redukovaná na minimum a příběh se inspiroval hlavně Odysseou a artušovskými legendami. Jitřní poutník s vámi ale na druhou stranu nejspíš emocionálně vůbec nehne. Škoda... ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Komornější a méně směšné než Princ Caspian, sevřenější a méně otravné. Dokonce počet mluvících a bojujících zvířat se drží relativně na snesitelné míře, digitální triky nejsou nijak extra směšné a Arnoldova hudba občas hezky pracuje s Gregsonovými motivy z prvního dílu, bohužel původní melodie moc zapamatováni hodné nejsou. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Srát na českou kinodistribuci (palace cinemas), která třetí Narnii nabízí pouze v dabovaném 3Dčku, které jako obvykle stálo za starou bačkoru..větší prožitek z 3D efektu jsem si užil v tříminutovém traileru na připravovaný animák Rio. Prostě nic víc než další umělé lákadlo pro děti a past pro nebohé rodiče. Ale k věci, na film jsem šel z jediného důvodu a to, že mi tato naivní, bezelstná, dětská fantasy nějakým zvráceným způsobem přirostla k srdci a stejně jako při úvodních dvou dílech, jsem si svojí dávku infantility užil i při zatím trikově nejpovedenější trojce. Uvidíme, jak bude vypadat čtyřka bez Lucinky a Zuzky (i tentokrát absentující), ale i tak se dopředu těším. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tak až Jiří Poutník Mně přesvědčil že tahle akce není k zahozeni předešle díly mohly byt o dost lepší ale co už na takové domácí posezení a podívaní určitě stačí, tenhle díl byl pro mně výborný pár obludek nějaké akce dobré ale pořad k tomu něco chybělo přesto spokojeny. A pokud chcou točit i další díly doporučil bych pokračovat v čem skončily. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Tvůrci pochopili, že nemá smysl tahat děcka po Narnii dvě a půl hodiny jako v případě druhého dílu a výrazně zkrátili stopáž, což je více než chválihodné. Nová postava Eustaceho je protivná, jinak nic nového pod sluncem co se týče hereckého ansámblu. Z akčního bojového finále s mořským hadím monstrem usuzuji, že se tvůrcům líbil krakenovský souboj ve třetích Pirátech z Karibiku, na které jsem si v průběhu díky podobným scénám několikrát vzpomněl. Třetí Narnie neurazí, nenadchne a odezní stejně rychle, jako tajemná zelená mlha nad mořem. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Od třetího pokračování Narnie jsem nic nečekal, respektive čekal - čekal jsem zase to samé, další průměrný fantazy film/pohádku s nepovedenými efekty a nepřesvědčivými hereckými výkony. Tenhle zatím poslední díl ságy podle knih C. S. Lewise mě mile překvapil. První polovina filmu byla celkem slabá a herectví se tu ocitá na prahu, řekl bych seriálové pohádkové tvorby, ale druhá polovina je silnější a celkově povedenější. Musím říct, že se tvůrci poučili z předchozích chyb a triky jsou už konečně na velmi kvalitní úrovni. Barevné lokace jsou nádherné, fantazy postavy pohádkově reálné. Jitřní poutník na moři aj., to jsou všechno oku lahodící záběry, kamera tedy na jedničku. Georgie Henley vyspěla stejně jako její postava Lucky a v Narnii jí to tak sluší více než jiným. V předchozích dílech mi právě Lucinka a její protagonistka dost vadily, v tomhle díle je tomu naopak a jde o další milé překvapení. Pokud vezmu tedy třetí díl jako pohádku, protože jako pohádka byla Narnie napsána, jde o zdařilé filmové zpracování na rozdíl od jiných podobných. Jestli budou další díly stejné nebo lepší, tak se zlobit nebudu, cesta zpět by byla už horší. V konkurenci filmů jako: Hvězdný prach, Zlatý kompas, Harry Potter atd. se tenhle díl rozhodně neztratí. Jenom škoda, že další díl je plánován tuším na r. 2014, tudíž než se dokončí celá sága, budu již starý muž :-D ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

S filmovou Narnii je to jasné. Nejprve 4*, pak tři teď jenom dvě, a to snad jenom proto, že Narnii mám rád a vím, jak poutavá byla knižní předloha poutníka. Ale zbyl z toho jenom kycovity odvar nevkusneho CGI a prostředí. Kniha byla opravdu cesta na konec světa, tohle jenom volný pád kamsi. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Nová Narnie má stejné vady, jako předešlé dva díly. Příšerné hlavní "herce" (tupé, naivní výrazy ve tváři Georgie Henley mě budou nějakou dobu strašit), samozřejmě kromě Bena Barnese, tupé dialogy a strašně umělé kulisy. Chvílemi jsem se všemu smál, ale to asi nebyl účel, chvílemi odvracel zrak a chvílemi jsem si přál, aby byl konec. Z některých dialogů mi málem upadly uši. Přesto všechno dávám 2*, protože je to lepší jak druhý díl. Jestli bude další díl, tak doufám, že vymění celé herecké obsazení a upustí od těch barviček. Režisérovi bych možná dal ještě jednu šanci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Narnie je další sérií, na které si zatím dva režiséři vylámali zuby a tento výčet bude nejspíš pokračovat. Není to předlohou, která je v rámci dětské fantasy o několik stupínků výš, než opěvovaný Harry Potter a není to nakonec ani zpracováním, kterému snad chybí jen troška nadhledu. Zkrátka celé to troskotá na hercích, kteří jsou příšerní. Tentokrát sice chyběli dvě ze starších dětí, ale mladší sourozenecký pár to dokázal hravě zkonit i za ně. Přibyl sice talentovaný Will Poulter, který se v roli remcala snažil trošku pozdvihnout průměr, ale příliš šancí neměl. Takže bych doporučil pro příští díly vyměnit ústřední hrdiny. Pak by to třeba bylo koukatelné i pro širší publikum. 30% ()

seale 

všechny recenze uživatele

První polovina byla zajímavější jak druhá. Nechyběl humor a krásné efekty, které mi přišly o fous lepší a atmosféričtější než v předchozích dílech série. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Najlepší knižný diel nedopadol na filmovom plátne vôbec dobre. Je to zavinené neskonalou dementnosťou scenára, ktorý postavy jednoducho nerozvíja, a ktorý ich neustále posiela čeliť prekážkam, ktorú by - priznajme si to - dokázalo zvládnuť aj malé dieťa. A potom si zrazu uvedomíte - sakra veď to sú malé deti? Kam sa podelo čaro prvej narnie? kam sa podela epickosť princa kaspiána. Plavba pútnika vedie priamo do filmového zatratenia. Žiadna pamätná melódia, žiadna pamätná scéna a vlastne to celé od začiatku až po koniec neskonale zaváňa nudou, nedotiahnutosťou a nerozprávkovosťou. Nedotiahnuté vo všetkých smeroch, nápady hoc aj dobré rýchlo vyšumia do prázdna a aby toho nebolo málo tí najmenší - Lucka a myš - neustále rozprávajú o morálke a hodnotách. Jednoducho des a hrôza. A to som považoval Apteda za zručného režiséra. Sklamanie, ktoré pochová sériu, ktorá mala potenciál. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Třetí díl narnijské heptalogie sebou přinesl hned několik změn, z nichž nejvýraznější je bezpochyby komornější pojetí, které nedokáže plně využít možnosti odyseovského putování daného předlohou. Ta neoplývá bitvami a jejím obsahem není válka se zlem, ale velmi pohádkově provádí dětské čtenáře zajímavými místy za okrajem známého světa a seznamuje je s tvory nejrůznějších charakterů. Film převádí toto vyprávění do poněkud akčnější roviny a, přestože jednotlivé příhody podává ve zcela přeházeném pořadí, přičemž některé zkracuje, jiné rozšiřuje a další úplně proměňuje, působí poměrně svěžím, i když někdy trochu temnějším, pohádkovým dojmem. Je jen škoda, že oproti předchozím dílům byla výrazně ubrána délka, která by dala vyprávění mnohem větší plynulost a prostor pro lepší vykreslení jednotlivých ostrovů. 75% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tohle tetu Albertu nepotěší !!" Mně ano, protože jde, doufám, o finále a poslední Lewisovu hollywoodskou adaptaci.. Ačkoli tady vlastně spíš Aptedaci..;) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Když se vžiju do role dítětě (což mi nedělá problém) nemůžu napsat nic jiného než: dobrá pohádka... Nechápu co někteří řeší. Narnie je prostě určená dětem a tomu kdo má rád dětskou fantazy. Tak k tomu musí přistupovat čtenář knižní předlohy i filmový divák. Když tohle někomu dělá problém, tak tomu se prostě Narnie zamlouvat nebude i když se bude na hlavu stavět. Já na dětství rád vzpomínám, takže jsem se tam zas mile rád nechal Jitřním poutníkem zanést. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Velmi pekne po trikovej, vizualnej stranke. Skoda, ze postavy nie su sympatickejsie. A ze si nemozu odpustit tlacenie toho Aslana. Inak kazdopadne lepsie nez dvojka. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film je nakažený Edovinou. CITÁT - Kéž by se dalo s příbuznými zacházet jako s obtížným hmyzem.......... Veličenstvo Lucka není moc pěkná a někdy ten její obličej působí docela rušivě. Tady bych osobně udělal výměnu hereček, ale nemůžu, jsem jen divák. Ve filmu se zjevují prvky ze snímků Mlha, Piráti z Karibiku, Pám prstenů, Shrek, zvlášť myšák Rip je jakýsi ekvivalent Kocoura v botách a další. Bohužel se příběh někdy tváří jako telenovela. Toto dobrodružství mě neoslovilo a pokud bude ještě někdy natočeno pokračování, budu se hodně dlouho rozmýšlet, zda se na něj podívám. CITÁT - Báchorky nechme na jindy........ ()

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama