Reklama

Reklama

Irčan

  • USA The Irishman (více)
Trailer 1
USA, 2019, 209 min

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Charles Brandt (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Bobby Cannavale, Harvey Keitel, Ray Romano, Stephen Graham, Anna Paquin, Stephanie Kurtzuba, Jack Huston (více)
(další profese)

VOD (1)

V tomto kritiky uznávaném filmu Martina Scorseseho nájemný zabiják Frank Sheeran (Robert De Niro) vzpomíná na tajemství, která střežil jako věrný člen zločineckého klanu Bufalinových. (Netflix)

Recenze (793)

Natabar 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se - jakkoli mám gangstersjý žánr rád, tohle byla (i vzhledem ke své stopáži) koncentrovaná nuda. Zlatý "Kmotr"! A propos: omlazení herců na mě moc nefungovalo - až jsem si říkal, k čemu ta nostalgie, měli nasadit nové tváře. Klasikové (byť omlazení) se můžou sice snažit, ale věk (vzhledem k postoji a pohybům tělesné konstrukce) se ošálit nedá. Takže vlastně před 30 lety by to byla událost roku, nyní jen trapně opožděná reminiscence... ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro, Al Pacino a Joe Pesci jsou obdivuhodní herci, kterých si vážím. Jsou to herci, kteří se k filmu dostali kvůli svému talentu a charisma, a nikoli, jak je zvykem v dnešní době, díky vypracovanému tělu a hlaďoučkému obličejíku bez vrásek. Každý z těchto pánů je rovněž držitelem minimálně jednoho Oscara. Smutná pravda ovšem je, že Robert De Niro, Al Pacino a Joe Pesci jsou už staří pánové, a jak nám dokázal tento snímek, s tímto faktem nic nenadělá ani soudobá technika. Pokud někoho omladím tak, že vypadá sice o dvacet let mladší v obličeji, ale má stále svoje "staré", unavené oči a pokleslá oční víčka, a co je snad ještě horší, pohybuje se "suverénně" jako osmdesátník, je něco špatně. Scény, kde De Niro prohazuje obchodníka dveřmi, či zahazuje pistoli do moře z útesu, ale přitom nejistě pajdá, až se bojíte, aby neupadl, působí nechtěně směšně a smutně. V podobných případech nechápu nevyužití dublérů, když není nutný detail na obličej... Co se týká děje, hm, je třeba si přiznat, že tři a půl hodiny je skutečně přemrštěná stopáž. Tohle není prodloužená verze libovolného dílu Pána prstenů, aby vás to připoutalo k sedačce a za čtyři hodiny vyplivlo ubrečeného a fascinovaného - tohle je Scorseseho pomalá konverzačka. Jistě, kvalitně zahraná, ne špatně napsaná, standardně zrežírovaná, ale pořád "pouze" mafiánská konverzačka, kde je tentokrát navíc o nějaké zásadnější scény opravdu nouze. Nechápu, proč scénárista považoval za nutné, aby byl divák seznámen se každým "Tlustým Tonym" a "Jimmym Břitvou" a způsobem jejich smrti, když pak tato fakta neměla žádný vliv na pozdější dění. Možná by, namísto představování desítek nedůležitých postav, bylo lepší klást větší důraz na soukromý život hlavního protagonisty, který je zmíněn jen okrajově, ačkoli se z něj dalo vykřesat slušné osobní drama (opuštění manželky, vztah s dcerami atd.), aby divákovi na Frankovi alespoň trochu záleželo. Takhle to byl jenom "nějakej klidnej chlápek", kterej chodil bez výčitek svědomí pro mafii odpravovat lidi = Byl psychopat? Lhal, že se ho to nedotýká? Jeho práce mu v žádném aspektu nevadila? Nebo pro něj hmotné výhody jeho zaměstnání vynahrazovaly nevýhody jejího obsahu? Netuším. Ale zato vím, že Tony Rossi zemřel v roce 1980 dvěma kulkami do obličeje... To, co vás u Irčana drží i přes jeho stopáž a prapodivný vizuál (omlazování herců), je nostalgie, nic jiného. Nostalgie z toho, že takovéto filmy se už dnes netočí, nostalgie, že takoví velcí herci, jakými jsou De Niro, Pacino a Pesci, už nehrají. Irčan je snímek, který měl být natočen v 90. letech, stejně jako Mafiáni a Casino. V té době by ještě nebylo třeba nikoho "uměle" omlazovat, a kdyby se hodinka vytřihla, mohl by z něj být třeba i průměrný Scorseseho film. Takhle slabší 2*. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné drama pro milovníky mafiánských filmů. De Niro se vypracovává od nikoho na někoho a při tom stárne jak on, tak jeho okolí. A někdo se stáří dožije a jiný ne. Ač dle toho jak nám to tu Scorsese líčí, tak možná je lepší se stáří nedožít. Obsazení je skvělé, tří hodin jsem se bál ale ve výsledku nevím, proč kolem toho bylo takové haló (plus staré japonské samurajské filmy mají často tři hodiny a mnohem pomalejší tempo a chudší obsah, tak jsem na to asi mentálně dobře připraven). Pro mě kvalitní filmový zážitek, pocitově skoro realistický (až tedy na tu logiku, že při každém zásahu kulkou musí stříkat krev...). ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Netflix nám priniesol veľkofilm. V tejto službe som cez mesiac november pozrel 10 seriálov plus nejaké tie filmy. Omladení herci ako De Niro a Al Pacino priam dominovali a dokázali že na to stále majú. V tomto asi najdlhšiom filme, aký som kedy videl. 209 minutáž bola fakt že dosť. Výborný Irishman už je iba bodka za novembrovým netflixom. A som sám zvedavý, čo prinesie december, ktorý bude teda poriadne nabitý. 5* ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Everybody gangsta till the old age hits. Po třech a půl hodinách sledování filmu jsem si ještě s radostí pustil půlhodinku klábosení Scorseseho, De Nira, Pacina a Pesciho, víc ke kvalitám filmu asi psát netřeba. Věta "They don't make movies like they used to anymore..." ztrácí s tímhle filmem na významu. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Je těžké s tímto filmem bojovat. Pochybuji, že lety´vysněný´ Martyho projekt by byl stejný před dekádou, nebo měl stejný emocionální náboj. Protože je problém neprojektovat si do Jimmiho, Franka a všech těch pitoreskních (já vím, v reálu odpudivých) postaviček reálné herce co je představují -a za ta leta v Martyho snímcích hráli- a nekoukat spíš na De Nira, Pesciho, Pacina a Keitela jak dávají sbohem starým časům (ať je to kinematografie, nebo cokoliv) a ..to je ten ´problém´ víc než na FILM jsem koukal na starou dobrou partu co se báječně baví u pokru a má k tomu desítky historek ..dojímal jsem se, přiznám ale Scorsese mě dojímal kdysi víc ..mnohem víc ;) ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit takový film. Je to neuvěřitelně vyčerpávající dílo, která balancuje mezi jednoduchým odvyprávěním a skoro až artovým kouskem. Jde o záležitost, která je lehkým návratem do starý Scorseseho dob mafiánských, ale trochu si z toho bere něco nového. Něco vážnějšího. Něco, co ne vždy může být plně zábavné a nebo zajímavé. Film jede svoji vážnou linku, kde se nám snaží nastínit praktiky a život další kapitoly amerického podsvětí. Jde to ruku v ruce s tím, že ke konci filmu se dočkáme dlouhých záběrů a téměř žádné hudby. Scorsese zvážněl. Už nekouká na příhody z mafiánského života s menším nadhledem a určitou skoro až humornou nadsázkou. Kouká na něj syrově, bez kompromisu a tvrdě jak jen to jde. Nenechá vás se jen tak zasmát. Nechá vás přemýšlet nad tím, jaká hrůzná stvoření dokážeme být. Jak bez milosti dokážeme zabíjet. To vše lemuje atmosférická a dobová hudba, mnoho hereckých hvězd, které umí kupodivu odvádět svou práci v poklidu a nějaká velká gesta jim kupodivu nefungují. Když nad tím tak přemýšlím, tak asi jde o jeden z nejdelších filmů, ne-li nejdelší, který jsem kdy viděl. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Mafiánské drama, těch už bylo... Jenže tentokrát jsem zíral s otevřenou... Nenašel jsem chybu ani chybičku. Skvěle poskládaný děj, úžasná výprava, poučný pohled do světa odborářských bossů. Co mi ale nejspíš navždy zůstane v paměti, to jsou herecké výkony ústřední trojice. 100% (zatím 1735 hodnotících s průměrem 82%). ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem ráda, že jsem na Irčana nešla do kina, Skoro 3,5 hodiny je na jedno sezení u chvílemi hodně pomalého filmu moc. Ale doma jsem si to dala na etapy a jsem nadšená. Na nejlepší kousky Martyho to nemá, to by potřeboval trochu producentský dohled a tvrdohlavějšího střihače, ale jako pravděpodobné rozloučení velikánů mafiánského žánru to funguje na jedničku. 90% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Jasne, že The Irishman je formálně nejspíše v pořádku. Scorsese prostě občas natočí film, s nímž se vnitřně neidentifikuji (tragédie...). Tenhle mě příliš nebaví a digitální triky působí chvílemi divně. ()

FrajerTom 

všechny recenze uživatele

Škoda, že divák může předem tušit, jak to všechno dopadne.. A ano, mohlo to být kratší. Věřím, že pro mnohé bude lepší si film rozdělit na dva díly.. Na druhou stranu, já jsem se podíval na čas až téměř po třech hodinách, protože koukat se na Roberta DeNira, Joe Pesciho a hlavně Al Pacina v jejich nejlepším žánru je prostě lahůdka!!! 90% ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Scorsese už sice nemá životní formu, ale na první ligu to zdaleka stačí. Řemeslně odvedená špičková práce. Nostalgicky jsem koukal na frajery De Nira, Pesciho a Pacina s pocitem, že to bude asi jejich poslední „velký“ mafiánský film, a loučení to bylo více než důstojné. Tempo je spíš volné, jako by korespondovalo s věkem hlavních aktérů. Místy jsem se trochu nudil a grandiózního finále, třeba jako v Casinu jsem se nedočkal. Každopádně budu koukat ještě jednou. 4,5* ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná Scorseseho práce. De Niro, Pacino, Pesci, Keitel, to je prostě pastva pro oči i uši. Jsou to páni herci. Jediný co mě fakt trochu vadilo, byla úprava De Nirova obličeje, která mi přišla hrozná a nepřirozená. U ostatních to tak znát nebylo. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Něco málo jsem měl o reáliích nastudováno a nemohl jsem se tohoto filmu dočkat a všechna má velká očekávání se naplnila až na jednu malou vadu na kráse. Všechna čest co už dnes se dá dokázat trikově a že už ani nejsou potřeba dabléři na hraní mladšího já, ale občas při nějakém tom akčnějším pohybu bylo znát, že za tou mladistvou tváří se fyzicky skrývá sedmdesátiletej dědula :-)) za to je taky dole ta jedna hvězda, co se příběhu týká, ten je na pět a délka vůbec nevadí. Mafiánská lahůdka a skvělá rozlučka starých hereckých bardů. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Jsem hrozně rád, že Irishman vznikl. I když nemá i díky košatější stopáži tak drtivý tah na branku jako Goodfellas a ani odborářská linka nezaujme tolik jako fenomenální jízda v Casinu. I tak těch 200 minut uteče jako nic, první hodinka je dost možná to nejlepší, co letos ve filmovém světě vzniklo, čistá gangsterská genialita, ve které je Scorsese cítit z každého záběru. A jak někteří brblají nad CGI omlazováním, mě nijak nerušilo, prakticky jsem ho nevnímal. Prostříhat trošku Pacinovy intriky, stejně jako závěrečný důchodcovský epilog a je to na plnej kotel. Takhle je to "jen" obrovská spokojenost z další fresky, která dala ještě jednou nahlédnout do gangsterského života ústředního all-star tria. Díky za to. 8+/10 ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Na Scorseseho starší pecky o mafoších to nemá (ani náhodou), přesto nemůžu říct, že bych byl vyloženě zklamaný - ty 3 a půl hodiny uběhly celkem bez problémů a v pohodě. Pacino jako Hoffa byl skvělý, to stejné Pesci (jsem opravdu rád, že ho chlapci vytáhli z důchodu), De Niro mě zas tolik nebral, ale bude to i tím, že ze starého pána ani sebelepší efekty tělesně mladšího muže prostě nikdo neudělá (ano, ta trapná scénka s mlácením hokynáře, tady mohl Scorsese projevit větší soudnost a scénu buď vypustit nebo natočit jinak). 70% ()

Guzi 

všechny recenze uživatele

Mafiánská freska, kde kralují všichni tři nejlepší filmoví „gansteři“ všech dob Pacino, De Niro a Pesci, který se vrátil z hereckého důchodu, aby dal zavzpomínat na zlaté časy Nickyho Santora. Není to tak dobré jako Mafiáni nebo Casino, ale už jsem ani nedoufal, že se někdy s touto partou vedenou Mistrem Scorsesem setkám. Film, který jako by byl natočen pro mě. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Neviem, či som jediná v celom vesmíre, ktorej už ide na nervy, keď Robert De Niro hrá mafiána?? Ja to otravné a ťažkopádne. Film by som nazvala skôr komédiou, aj keď ten humor bol ako guma z gatí - prvoplánový, miestami až stupídny. Tiež mi vadilo, že celý čas tam niečo trepal (vnútorné rozprávanie postavy, alebo neviem ako to mám nazvať). Po anglicky viem, ale robilo mi problém porozumieť mu, preto som musela vkuse čítať titulky. Film by mal vypovedať viac obrazovo ako slovami, čo tu bolo naopak. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Filmový román klasického střihu. Přirozeně dlouhé vyprávění o mafiánském polosvětě. Na geniální Casino to samozřejmě nemá, ale jako určitý superbonus k režisérově dílu o mafii to vnímat lze. 75%. ()

Související novinky

Scorsese vs. Marvel znovu

Scorsese vs. Marvel znovu

31.10.2023

Pár let staré komentáře Martina Scorseseho k Marvelu, vůči němuž se režisér ohradil a filmy studia označil za pouťové atrakce spíš než filmy, jsou dobře známé. Teď ale do kin zamířil snímek Zabijáci… (více)

Tvůrce Medvěda chystá krimi

Tvůrce Medvěda chystá krimi

29.06.2023

Autor populárního seriálu Medvěd Christopher Storer se upsal režii dlouho připravované adaptace knihy spisovatele Dona Winslowa The Winter of Frankie Machine pro studio Paramount. O zfilmování románu… (více)

Je Scorseseho novinka moc dlouhá?

Je Scorseseho novinka moc dlouhá?

21.02.2023

Režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) není rozhodně nováčkem v oblasti tříhodinových filmových kolosů. Vlk z Wall Street měl 180 minut a Irčan dokonce 209. Jeho novinka Killers of the Flower Moon… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama