Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se hrozně těžko hodnotí. Mám v sobě takový tok myšlenek a emocí, že pořádně nevím jak tohle zhodnotit. Po dlouhé době první film, u kterého jsem cítil zděšení. Na horory koukám často, jsou jedním z mých nejoblíbenějších žánrů, ale sleduji je kvůli strachu, zděšení nesnáším. Jako horor mě Čtvrtý druh rozsekal na kousky, bál jsem se jako malé dítě. Kdyby tvůrci nezařadili skutečné záběry do filmu, neuspěl by. Strach a hrůzu totiž nenahání hraná část, ale ta reálná, nebo spíše hraná podpořená reálnou? Těžko říct. Film šíří strach do myslí diváků nikoliv snad obrazem, který sledují ale podsouváním myšlenek. Největší hrůzu si tedy způsobí divák sám a to ve své hlavě. Málokdo by přijmul fakt, že se mu stává to samé jako obyvatelům alijašského městečka. Příjmout fakt, že nad lidmi je vyšší druh, který má špatné úmysly je hrůzostrašné samo o sobě. Film si mě podmanil a tento komentář je toho důkazem. Pokud mám dodržet odstup, tak se musím zamyslet nad hlavním prvkem - reálným záběrem. Těžko usoudit zda je skutečným. Těžko hodnotit zda by psycholožka přišla po dvou letech na setkání s režisérem nenamalovaná, mastná a s výrazem smrtky. Těžko hodnotit zda by vůbec chtěla spolupracovat. Největší otázkou tak je proč se vlastně nechala natáčet v roce 2002 a film byl zrežírovaný o sedm let později stejným člověkem, se kterým se bavila ve studiu. Film znesl spousty otázek, které se netýkají jeho děje, ale okolností při natáčení. Proto neřeším "šum při únosech", ale zda byl film realný příběh, podpořený reálným záběrem, nebo jeden velký fake začínajícího režiséra, který chtěl za každou cenu Blair Witch 2. Mimochodem, neznám žádnou policejní jednotku na světě, která by propůjčila záběry vyvraždění rodiny, pochybnému filmu o únosech mimozemšťanů. (psáno v době masivní reklamní kampaně, která tvrdila, že film je podle skutečných událostí a obsahuje real záběry) 70% 23.01. 2010 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Režisér Olatunde Osunsanmi kráčí moderní a superlevnou cestou, kterou mu vyšlapali slavní kolegové. To ve výsledku znamená dokumentární formu vyprávění, pyšnící se nálepkou „podle skutečných událostí“ a nedovysvětlený závěr. Ne že by si to filmový trh vyloženě žádal, ale pokud chcete dneska na sebe upozornit a vydělat tuny prachů, taková volba vám při troše štěstí může vyjít. Nesmíte ale zapomenout na důležitou věc a tou je samotný příběh, protože ten zde tentokrát chybí. Přestože se nejedná o zázračné dílo s kdovíjak znepokojujícím tématem (žánrově spřízněný seriál Akta X mi byl bližší), tak alespoň nepostrádá cit pro vyvolání napětí ve správný okamžik, a nechybí mu ani depresivní atmosféra, kterou zapříčinilo hlavně chladné prostředí Aljašky. Svůj účel - a to pobavit - splnil tedy docela dobře, ale nehrozí, že bych kvůli němu trpěl nespavostí. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené téma a moc dobrý námět, ale zpracování by bohužel zasluhovalo pár facek pro každého, kdo se na filmu podílel. Jediné, čemu se jakžtakž nedá moc co vytknout ,je tu a tam opravdu hodně mrazivá atmosféra, jenomže bohužel jsem si neužil ani to, protože jsem byl neustále myšlenkama jinde, když jsem přemýšlel, jaké to možná mohlo být žrádlo v rukou někoho úplně jiného. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmov o inteligentných a nadprirodzených veciach bude ešte veľa, každopádne tento medzi inteligentné a nadprirodzené určite nespadá. Je to len šikovne a účelne natočený mysteriózny thriller, ktorý využíva nefiktívno-fiktívne udalosti, ktoré sa stali-nestali. Režisér lišiacky použil všetky dostupné prostriedky, aby filmom vzbudil znepokojenie a spoľahlivo sa mu to podarilo. Každopádne, keby bol námet prezentovaný ako jedna epizóda z 'The X Files', určite by sa jednalo o jeden z vrcholných dielov. Priamo horrorových scén nie je vo filme veľa, ale podobne ako v nedávnom 'Paranormal Activity', keď prídu, tak stoja za to. Atmosféra je celkom dobrá, trošku trvalo, kým ma dokázal film zaujať, ale zaujímavé spracovanie, strih a kamera si ma veľmi získalo. Inak si ale myslím, že Osunsanmi veľkú budúcnosť nemá. 75%. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mnou dlouho opomíjený rest a taková pecka!! Jo tak tohle na mne fungovalo mnohel víc, než všelijaký duchařiny a tak nějak se to vyvážilo u kvalitních vymýtačských hororů. Ono totiž dle jistých věděckých směrů problematika "únosů" a problematika "posedlostí" od sebe není příliš vzdálená, rozpracovával to již C. G. Jung, ovšem to bych zabíhal ... Zde to, co se zpočátku jeví jako velmi dobře propracované psychologické drama s pomalejším vyprávěním, nabírá v polovině na intenzitě a poslední hodinu se jedná o fakt hustou a pro mne osobně dost nepříjemnou, znepokojující jízdu. Koukal sem na to v poledne v neděli a stejně jsem se krčil pod peřinou s tím, že se otevřou dveře a "ono to příjde i ke mě" ... Zajímavé, znepokojující, velmi dobře a působivě natočené. U filmů se v podstatě nebojím, proto skutečnost, že tento u mne dokázal vyvolat jisté nepříjemné pocity, poukazuje pro mne na jeho jednoznačnou kvalitu ... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Když kosmická loď přilétá nad dům Tylerových, zprvu můžeme vidět světlo, které dům ozařuje zleva, ovšem ze záznamu policejní autokamery plavidlo přilétá zprava. (Nick321)
  • Skutečné město Nome na Aljašce je k nerozeznání od města filmového. Ředitel obchodní komory skutečného města po shlédnutí filmu prohlásil: "Fiktivní Nome je pěkné místo, přál bych si, aby jsme tu měli takové stromy." (_ksilt)
  • V mestečku Nome v skutočnosti nemajú šerifa. (movemat)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama