Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist: Bratrství

(seriál)
  • Japonsko Hagane no renkindžucuši (více)
Japonsko, (2009–2010), 26 h 40 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Scénář:

Hiroši Ónogi

Hudba:

Akira Sendžu

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Iemasa Kajumi, Šin'ičiró Miki, Unšó Išizuka, Daisuke Namikawa, Fumiko Orikasa, Kazuja Nakai, Kendži Nodžima, Kóiči Jamadera (více)
(další profese)

Epizody(64)

Poté, co bratři Edward a Alfonse utrpí fyzická zranění, bojují proti zlu, aby se pokusili získat zpět svá těla. (Netflix)

Recenze (136)

sheen 

všechny recenze uživatele

FMA z 2003 byl super, neváhal jsem a ihned jsem se vrhl na FMA 2009. Seriál mě naprosto nadchnul, pohltil a dostal. Je vůbec možné stvořit něco tak geniálního? Od příběhu, přes postavy, scenérie až po zvraty, rozhodnutí, odhalení, úvahy a vyvrcholení se jedná o neskutečnou jízdu, kdy mě každý díl hnal neskutečně kupředu. Hnací síla byla o trošilinku slabší než u Berserka. Nemám víc co dodat, naprostá symfonie :) ()

WildevilCZ 

všechny recenze uživatele

Začátek anime je velice dobrý, krásně se to rozjíždí, ale pak se to postupně zvrhne v fantazy mydličku (v negativním smyslu)....Určitě jsem důmyslnější konec, co by odpovidal tomu, jak se anime vyvíjelo, ale za to asi může předloha :) Jinak starý FMA se mi líbilo více, hlavně ten fakt, že homnculi byli stvoření z nepovedených pokusů o transmutaci člověka. Dále v anime se plno lidí někam hnalo a přitom bylo úplně jasné, že dostanou naprdel, ale oni tam stejně šli, prostě iracionální chování některých postav mě štvalo a stím, že to je součást jejich charakteru mě opravdu nebere... A celkově se mi postavy zdály slabě psychicky rozebrané a popsané :) .... A co mě nejvíc štve, že nechali lust umřít v 1/3 nebo tak někde, prostě brzo a vůbe jí nerozebrali tak jako v původním FMA. ........... Zkrátka FMAb byla taková fantazy magoria mydlička, něco podobného co se ted děje v manze od bleach :) ()

Reklama

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Někdy jsem se sem musel dostat. Někdy. Upřímně, čekal jsem to později, protože jsem si tak nějak na pamět dával, že jestli někdy skončím s anime, tak FMA:B by asi bylo velkolepé zakončení této drobné závislosti. Věci se měly jinak, Netlflix se ke mně dostal nejspíš k jako poslednímu člověku na téhle planetě a z obsahu anime čněl Alchemista. Domněnka, že mi to bude trvat tak rok vzala za své velmi záhy a sjel jsem ho nekompromisně za měsíc. Charakteristické adjektivum je určitě "epické". Rozmanitý svět, velkolepé cíle, neustálé probírání filosofie otázky života a smrti, animačně skvěle podpořené lité řežby a i toho řevu tam bylo víc než dosti. Narozdíl od těch ne tak dokonalých žánrových přibuzných zde ale máme i plejádu důstojných postav, hutnou a celistvou příběhovou linku, která neustále eskaluje (vyjma mírného dropu kolem 25. dílu k nadechnutí), štěstí střídá smutek a vše je pocitově blízké, pochopitelné, uchopitelné. Líbí se mi ten mix aspektů a vlastností, které malé děti zbožňují na shounenech (viz. postava Edwarda hlavně), ale i umně zakomponované palčivě dospělácké otázky o moci, nesmrtelnosti a jiných lidských hodnotách. A i nakonec já, onen zapšklej nepřítel tohoto žánru, jsem nemohl, než uznat kvalitu tohoto díla. Několik postav mě nutilo si pouštět díl za dílem (Greed, Gen. Armstrong a hlavně rezolutní Roy Mustang) a finále je jeden velký, nevyhnutelně napínavý BANG! Proč ne tedy 5*? Protože ke konci mi přišlo, že se scénář až moc snažil některé postavy falešně a nedostatečně skrytě uchránit a kvůli tomu ovlivňoval jiné, aby se chovaly jinak, než se celou dobu projevovaly. Edward byl vcelku ok, ale Al? Ten mě někdy fakt točil a vtípky byly přeci jen až moc mířené na mladší :-) Nic to nemění na tom, že tohle byla velká jízda a snadno mě to přesvědčilo, že toto anime je králem minimálně ve svém žánru. Silné 4*. ()

IwoCZ 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s tím co už tady napsala Zíza. Dobré jsou oba, ale pokud se rozhodujete na který se kouknout, tak určitě ten nový! Pvních cca 20 dílů se sice opakuje, ale tady v daleko rychlejším tempu a jsou tam i nové věci, takže dívat se na to dá klidně znovu... a to jsem původní seriál viděl nedávno. K původnímu seriálu jsem měl nějaké výtky, ale Brotherhood je naprostá pecka, nejde dát nic jiného než plný počet a vřele doporučit. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl čekal. Původní FMA byl nadprůměrný seriál, takže jsem od FMA:B nečekal příliš velký posun v kvalitě ať už dolů či nahoru. A přece se tak stalo. Tenhle seriál má všechno co tomu původnímu chybělo. Nepamatuji anime kde by bylo tolik postav a včechny měli své opostatnění a žádná vyloženě nerušila nebo nebyla zbytečná. 95% ()

Galerie (2 570)

Zajímavosti (7)

  • Homunkulové jsou pojmenováni podle sedmi smrtelných hříchů - pýcha, závist, chtíč, obžerství, chamtivost, lenost a hněv. (Natami)
  • Van Hohenheim byl pojmenovaný podle lékaře Paracelsa (vlastním jménem Theophrastus Bombastus von Hohenheim), který žil na přelomu 15. a 16. století. Podle něj má v sobě každý jedinec „vnitřního alchymistu“ přeměňujícího potraviny a živiny v organismu na tělesné substance. (Morlok)

Reklama

Reklama