Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Je to dost podobné seriálu Stranger Things, jen trošičku strašidelnější. Nejvíc mě bavily ty neděsivé části, místy je to opravdu komické sledovat život malých děcek. Leknul jsem se jen 2x, přičemž pokusů tam bylo mnoho. Soundtrack dobrý, jen mi připadal místy zbytečný, když hraje horrorová hudba, když kluk otáčí stránky knížky. Skvělé obsazení a Pennywise byl opravdu strašidelný, zato ostatní příšery nikoliv. 8/10 ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Neskutečný crowd pleaser, který z hororové zábavy těží maximum. Andy Muschietti v několika rozhovorech řekl, že je velký fanoušek Kingovy knižní předlohy a na It je vidět, že měl i jasnou vizi toho jak knihu, potažmo scénář přenést na plátno a toho jsem zase velký fanoušek já. Od úvodní sekvence, kdy dojde k představení Pennywise, až po konečnou sekvenci v kanálech je film nadupaný stylovým dějem jak po obrazové tak i po obsahové stránce, střídá tématiku strašení s částmi, kdy se jen tak poflakujeme s členy Losers' Clubu, místy to připomíná atmosféru Dazed and Confused a fanouškům Stranger Things srdce jen zaplesá. Film odvádí naprosto výbornou práci v tom, že všechny postavy si naprosto zamilujete, takže vám pro jednou dokonce bude záležet na jejich osudu. Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor, Finn Wolfhard ("Can only virgins see it? Is that why I'm not seeing this shit?!"), Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer a Wyatt Oleff jsou všichni do jednoho naprosto super. Proti nim stojí Bill Skarsgård v roli Pennywise, který chrochtá, mluví skřípavým hlasem, kouká každým okem jinam a do role Creepy Klauna dává ze sebe to nejlepší. It je moderní studiový horor, který volí přesně tu správnou cestu k úspěchu. Nebojí se přitvrdit, ale zároveň se nebojí i zvolnit a nechat nás si ten čas s postavami a prostředím v kterém se odehrává užít. Je to sice trochu delší než je u hororu zvykem, ale rozhodně to nepůsobí nijak nataženě, právě naopak a velice se těším na Director's cut. Ten film prostě nemá hluchý místo, což je vzhledem k stopáži 135 minut až neuvěřitelné. Jediná výtka, která mě napadá je práce kamery v některých částech, to otáčení obrazu v prvních dvou, třech případech ještě pochopím, ale za celou délku filmu toho už bylo trochu moc.To je ale asi tak všechno co mi vadilo.Takhle nějak si představuji hororovou/popkornovou zábavu v roce 2017. 80% ()

Zagi20 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem párkrát zmiňoval, horory zrovna nevyhledávám. A do kina na ně nechodím vůbec. U IT jsem ale udělal vyjímku, a filmem jsem nadšen. Horor tak akorát pro mě, žádné laciné a prvoplánové lekačky, spíš spousta mrazivých výjevů v podání děsivého klauna. Snad jediné co mi vadilo byla jistá epizodnost typu "teď se podíváme jak klaun vystraší tuhle postavu, a teď zase tuhle ... a pak tuhle" kdy se někdo někde ocitl sám jen proto, aby ho mohl Pennywise strašit. Chyběla trošku větší provázanost. Co naopak musím pochválit je dětské obsazení ... jak většinou hrdiny děti nesnáším tak tady mi celá parta sedla, každý má svou jasnou roli a na plátně působí jako skuteční přátelé, jako skuteční lidí se skutečnými problémy a chováním. 88% ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Čistá sedmička. Oceňuju, že si tvůrci vyhráli s atmoškou a vyvarovali se prvoplánových lekaček, ale chování postav, které je místy fakt do nebe volající, mi nedovolí jít výš. Těším se na dvojku. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dětské letní dobrodružství. Nějaké technické kvality to má, že by to však byl nějaký pohlcující napínák...to teda ne. 56%, ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Je to povrchní a místy se to snaží být zbytečně moderně horrorové, ale stačí to srovnat s tou odpudivou televizní adaptací z roku 1990 a člověk tomu rád odpustí všelicos. Minimálně vizuálem a příjemným castingem to potěší. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

hezky natočené, ale ..naprosto standardní, nepřekvapivé, nestrašidelné (a to ani nemluvím o tom současném trendu vzhlížení k vosumdesátkám) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Druhá letošní Kingova adaptace se vydařila. Předlohu jsem nečetl, ale filmové zpracování bylo fakt super, na rozdíl od Temné věže. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Tož TO nebude lehké hodnotit.První půlka mně přišla trošku nudnější a zdlouhavá, ale naštěstí je to proklatě dlouhej film, takže to pravé hororové a atmosférické pokoukáníčko se dostavilo v druhý půlce a takový prolejzání starýho baráku a závěrečnej boj s klauníkem stály za to! Tož asi dobrý a uvidím co přinese pokračování. ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od hororu neočekávala, nehádala děj a nečetla dopředu hodnocení, jen že manžel hltal knížku "TO". A musím říct, že jsem film sledovala se zájmem od začátku. Lekačky byly předvídatelné to ano, ale šašek byl děsivý, děj měl myšlenku a další plus za mně byl, že v hororu vystupovali děti jako oběti a vyšetřovatelé. Těším se na další díl. ()

kklepkaa 

všechny recenze uživatele

Přiznám se bez mučení, že kdysi jsem tu knížku začala číst, ale prostě mě to nebavilo a nedočetla jí. Film mě však nahlodal, že bych se jí teď pokusila opravdu dočíst. Herecké obsazení je perfektní, hlavně dětští herci by zasloužily porci zmrzliny navíc. Atmosféra se taky náramně povedla, ne že bych se posrala strachy, ale fungovalo to parádně. No a rozhodně se dá říct, že nesnášim klauny. Po delší době horor co se fakt povedl a já se těšim na dvojku. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Nemám rada klaunov, ale Pennyvise bol cool, nemám rada ani deti, ale tieto boli vcelku príčetné. Knihu som nečítala, film je však natočený dobre, no vcelku je to totálna blbosť. Režisérova Mama sa mi páčila oveľa viac (aj keď je to tiež blbosť), možno preto, že bola podľa originálneho scenáru... neviem. V každom prípade neurazí, a celkom dobre sa to pozerá. ()

m.a.t.o. odpad!

všechny recenze uživatele

Haha. To bolo myslené vážne? Skôr mi To pripadalo ako námet k dvadsiatemu deviatemu pokračovaniu Scary Movie, z ktorého sa Muschietti snažil spraviť vážny áčkový horor. Akože fakt sa mi zastavoval rozum pri tom ako v jednom mestečku môžu sto rokov miznúť ľudia bez stopy a nikomu (vrátane polície) to nie je podozrivé. Až príde partia deciek, ktorá celú záhadu vyrieši a záporaka (ktorý absolútne nevzbudzuje strach a vyzerá ako úplný kokot) hodia do studne. Žeby bola podoba so Scooby-Doo čisto náhodná? Vydržal som To sledovať hodinu, zvyšok som preklikal. Vyvaliť za To v kine 7 eur, tak by som si To vyčítal do konca života. ()

regressiv 

všechny recenze uživatele

Najviac ma bavia mudrlanti čo tvrdia, že To nie je horor a pritom ani len netušia čo je to Psycho, Nosferatu, Omen, Halloween, či Rosemary's Baby. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Rád si o sobě myslím, že jsem alespoň trošku zásadový člověk a jednou z mých takových filmu se týkajících zásad je, že do kina nechodím na horory. Jsem totiž zastáncem myšlenky, že u hororu by se měl člověk bát, proč jinak by se na něj taky koukal, ne? A tenhle pocit jsem mezi desítkami šustících, mluvících a prostě všemi způsoby otravných spoludiváků postrádal. Ale vážně, proč se zrovna za nás muselo posadit trio pubertálně se chovajících Němek, které celý film nedokázaly zavřít pusu?! Takže to vypadá, že na hororu jsem byl v kině z vlastní iniciativy poprvé a naposled. No a teď už k filmu - bohužel musím použít větu z jedné ze závěrečných scén z jednoho z trailerů, které nám byly naservírovány jako předkrm, a to konkrétně na Jigsaw: No, it's not creepy at all. To totiž perfektně It vystihuje, alespoň v mých očích. Ať už atmosféra nebo lekačky na mě absolutně nepůsobily a nechávaly mě celý film ledově klidným, s čímž jsem vážně nepočítal. Navíc byl scénář na mně naprosto nepochopitelných místech proložen rádoby humornými poznámkami jednoho ze skupiny protagonistů. Jako horor to pro mě za moc nestálo, bylo To prostě moc infantilní a asi už nejsem úplně cílovka. Jako film fajnové, čemuž hodně pomohla Sophia Lillis, která jako by Amy Adams z oka vypadla a vůbec celý cast byl velmi dobře zvolený. Lepší 3*. ()

iantomasik 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Burtonův Sirotčinec i tento snímek hledá cestu k aktualizaci dětského filmu. Vše staromilské počínaje košatým hudbením doprovodem a zkřivenými statickými záběry konče mě na něm těší. Poflakování dětí a teror maloměsta pak považuju za to nejzajímavější a něco s čímž by si pro mě film plně vystačil. Kdyby se trochu stříhalo a ubralo na lekačkách a úmorném honu na Pennywise, byl bych ještě šťastnější. Celkově jde ale o příjemmý a nevázaný žánrový mix, který se sice do historie nezapíše, ale pořád patří k tomu nejlepšímu, co hororový žánr za poslední roky nabídl. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tak som sa konečne dočkal. Filmová adaptácia jednej z mojich najobľúbenejších kníh je konečne tu a rozhodne sa jedná o vydarený kúsok. Rovnako ako v knihe som si tu do sýtosti užil strašidelných scén ale zároveň z filmu dýcha vydarená osemdesiatková retro atmosféra. Bill Skarsgard zahral Pennywisa na jedničku, o tom niet pochýb no a detskí herci sa tiež veľmi činili. Teším sa na druhý diel. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Konečně se našel někdo, kdo povýší na hodnotě Kingovy předlohy, aniž by snímky vypadaly jako naprostý fantasmagórismus, plný nepovedené grafiky, jako doteď. Miluji Kingovy knihy, protože se ve valné většině odehrávají na pomezí osmdesátek a devadesátek a dětství v této době mi je existenčně blízké. Takže tohle je pro mne takové celovečerní Stranger Things, už jen pro výtečné dítko, a sice Finna Wolfharda. A ty bicykly a Pontiac ze 79 = jedna ukojená vášeň, okořeněná po AHS klaunovi tím druhým nejstrašidelnějším halloweenským kostýmem. A že dělá Bill Skarsgård čest svému jménu, vím již od dob fantastického seriálu Hemlock Grove, kde podal elegantně hrozivější a nepředvídavou verzi upíra, než jeho v této roli degradovaný, posměšný bratr v True Blood. Ač se na Kinga běžně mohly dívat i děti, tohle pro vrstevníky (13 yrs old) oněch "To" herců, bych rozhodně nedoporučovala. Zvlášť, když se dočítám, že i 27 Skarsgård měl během natáčení při své roli noční můry, čemuž se mi ale nechce věřit. Tohle je elegantní horor. Nicméně Stephen King nikdy nebude Tim Burton. ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama