Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

haffen odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tento serial je skutočný masakeeeer!!! :D Kľudne sa rozpravaju dvaja blbci a do toho hudba že mam pocit, že pozerám Aliens. Desať sekund záber na sultana, desať stolička, potom sultan, odchádzajúci dedo s divným kvetináčom na hlave, sultan, dvere, stolička, dedo, dvere, sultan, stolička a uz je 5 min. tej sračky v ťahu. Neskutočne čo ľudia dokážu pozerať. Radšej zapnem Očko a budem čakaľ na najnovší house hit Pariž Brusel Hilton... 0%! P.S. tí čo hovoríte, že treba pozrieť viac dielov a potom súdiť. 5 minút je dosť! Pozerať aspoň tri diely, tak buď zošaliem, rozmlátim televízor, alebo si to hodím. Toto normálny človek nemôže vydržať. ()

deuxteri 

všechny recenze uživatele

Klasický turecký seriál. Shlédl jsem několik dílů tohoto otřesného "životopisného" filmu. Nemám slov. V každém díle je minimálně 5 minut bez jakéhokoli scénáře a když už někdo promluví, tak byste byli radši kdyby všichni jenom mlčeli. Ale našlo se i pár světlých chvilek, které připomínali historické události, proto 20%. ()

Reklama

FFilipCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Ti, kteří tento historický seriál sledují na TV BARRANDOV, mají můj hluboký obdiv. V programu je totiž psána stopáž 75minut. Seriál sám o sobě ale trvá jen cca 30 minut, zbytek času tvoří neustálé přerušující reklamy v celkové délce asi tak 30 minut + 5 minutová úvodní znělka a 10 minutové opakování, co se dělo v předešlých dílech. Je to opravdu seriálová tragédie a už jen tento fakt Vám seriál tak znechutí, že nějaké hodnocení děje, herců a ostatních aspektů jde úplně stranou. ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Tak na odpad to není, ale z mého pohledu dost nuda. Ale zase jak zde někteří hodnotí kladně třeba kvůli krásným šatům je taky zhovadilost. Na IMDB je sice 6,5, ale 41% dalo 10, což je také hooodně moc subjektivní hodnocení. V Turecku poslední roky značně posilují nedemokratické síly a tohle přesně tento seriál je to co se jim líbí. ()

filip289

všechny recenze uživatele

Tak TV Markíza už ako tradične začína klamať jej sprostých divákov tým že v Turecku je to neskutočný trhák, ktorý má neskutočne pútavý príbeh, hlavne že sledovanosť jeho 2. série je značne nižšia. Nech sa páči, taký debil, aby ma nakŕmili týmto nie som. Očakávam sračku ktorú pravdepodobne aj dostanem, no predčasne nehodnotím, možno nájdem odvahu na pozretie pár častí, ked ma samozrejme nenaserie neskutočné otravné každodenné promo.. a som zvedavý ako bude už spomenutá televízia naťahovať tento seriál.. Markíza plánuje vysielať Sultána až v 120 častiach! Sprostá Slovač, tešme sa!.. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Autoři museli řešit také stárnutí herců v rámci děje. U dospělých postav se hercům ubralo na make-upu a přidaly se nějaké vrásky. U dětských postav se herci v průběhu seriálu střídali. Například v roli prince Mehmeta se objevilo celkem 6 herců. Jeho sestru Mihrimah si pak zahrály 4 herečky. (peeteno78)
  • Seriál byl v době uvedení s rozpočtem 3 500 000 tureckých lir nejdražším projektem turecké televizní produkce – výstavba kulis trvala okolo pěti měsíců, zabrala rozlohu 2 100 m2 a podíleli se na ni historici Deniz Esemenli a Günhan Börekçi, kteří dbali, aby kostýmy, vybavení interiérů a dekorace odpovídaly historickým skutečnostem. Uznávaný turecký spisovatel Latife Tekin pak poskytl poradenství ohledně scénáře. I přes to byl však seriál kritizován za nepřesné vyobrazení tehdejší doby. (fiLLthe3DD)
  • Sídlo Klementa VII. je ve skutečnosti záběr na nádvoří českého zámku Český Krumlov. (tyna97)

Reklama

Reklama