Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je niekoľko dní pred uskutočnením vylodenia v Normandii. Anglická kontrarozviedka zisila, že Nemci na obranu pobrežia chcú použiť nové druhy rakiet, poháňané špeciálnym palivom z nórskej továrne. 633 eskadra bombardérov Mosquito má za úlohu túto továreň riskantným náletom zničiť. (andykovac)

Recenze (32)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný válečný film o britské letce 633 shazující zemětřesnými bombami převislý útes nad továrnou na raketové palivo v Norsku. Děj stavbou příběhu, nácvikem úderu i postupnými nálety na cíl dost připomíná na Oscara nominovaný film Ďáblové v oblacích, tématicky je mu podobná i pozdější Letka Moskytů, napětím však Letka 633 leží o třídu výše než zmíněné snímky. Kamera exceluje v závěru filmu, kdy se letadla jedno za druhým řítí sevřena v kaňonu úzkého skalnatého fjordu a jsou při tom ostřelována německými palebnými hnízdy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=q3iM5QphawQ ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný a neprávem opomíjený film s překvapivě mizerným hodnocením. Dokonce bych řekl lepší, než protežovaná Bitva o Británii. Kolega -hektor- už stihl většinu napsat. Já bych jen doplnil, že hudba mi místy připomínala už zmíněný Where eagles dare (můj neoblíbenější válečný film vůbec, dalo by se dokonce říci, že mě k opravdovému fanouškovství přivedl). Walter Grauman se vyvaroval mnoha detailů, nepustil postavy k divákovi tak blízko - a dobře udělal. Snad jen ta rychlá láska tam nemusela být (ale zase známe ta rychlá vzplanutí za časů válečných), naopak sestra Hilda byla tou nejhezčí Hildou, co jsem kdy viděl. Jen ať Náckové puknou vzteky.___A protože typy letadel opravdu neumím rozeznávat, je to u mě tutovka. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Důstojná pocta doslouživším uměleckým dílům se smrtícím potenciálem - Mosquitům - a jejich posádkám v množství letových záběrů nad skotskou krajinou. Scénáristicky nutný, ale nezáživný nácvik bombardovací akce, spíše naivní pokus o romantickou zápletku a dost naivní další linie příběhu (norský odboj), důraz na dramatický závěr s různě zvládnutými efekty. Slušné, ale westernově staromódnější herecké výkony vyplývající ze scénáře a režijního pojetí, klasicky orchestrální dramatická hudba, místy hezký dobový pokus o kvalitní, vtipně odlehčené dialogy. Doporučuji spíše Ďáblové v oblacích ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si nemyslím, že jde o nějaký neprávem opomíjený film. Tento snímek si totiž žádnou velkou pozornost snad ani nezaslouží, protože ve srovnání s Bitvou o Británii, Where eagles dare či dalšími válečnými filmy, hraje až tak třetí ligu. Jedna hvězda za Mosquita a manévry, které jsou na svou dobu natočeny zdařile. Druhá za to, že si velice vážím mužů a žen, kteří v té zatracené válce padli ,abychom my ostatní žili... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Scenár tohto menej známeho vojnového filmu nie je nijako objavný, podobných filmov o skupine vojakov, námorníkov či pilotov vyslaných na nejakú nebezpečnú akciu vznikli stovky. Skúšobné lety ponad krásne hornaté Škótsko dodávali filmu o pilotoch presne to, čo potrebuje. Samotná tajná akcia je pomerne zaujímavá- zhodiť "zemetrasné" bomby na skalnatý previs v Nórskych horách pod, ktorým je továreň...To najlepšie sa už tradične odohralo v závere, Nemci sú tu v polohe gumených panákov a úroveň trikov je dosť kolísavá. To však nevyčítam, nie je to tak dôležité. V úlohe veliteľa RAF poteší H. Andrews známy z výborného filmu Hill. Celkovo hodnotím priemerne, chýbal tomu adrenalín v súbojoch na nebi, napínavejšie scény pri ostreľovaní či haváriách lietadiel. S postavami a dialógmi je to podobné. Nenašiel so tu silný moment, ktorý by ma strhol. Na pozretie fajn, ale na nejaký veľký film o letcoch z RAF si budeme musieť počkať. 60%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Pro účely filmu byla upravena poválečná Mosquita TT.35 určená k vlečení cvičných cílů. Byla jim zatřena prosklená kabina v předku trupu a doplněny atrapy hlavní kanónů, aby se podobala válečné stíhací-bombardovací verzi FB Mk.VI. (p3tris)
  • Většina letištních scén byla natočena na základně RAF Bovingdon. Scény nácviku mise a bojové scény z útoku na továrnu byly natočeny na Skotské vysočině u jezer Loch Morar a Loch Nevis. (Foxhound#1)
  • Ve filmu jsou několikrát vidět ženy v uniformách v pozemním personálu – Women's Auxiliary Air Force (tzv. WAAF). (Winster)

Reklama

Reklama