Reklama

Reklama

Normální lidé berou svět takový, jaký je. Jiní tento svět mění. Steve Jobs, spoluzakladatel světoznámé počítačové firmy Apple, patří vedle Billa Gatese mezi nejznámější osobnosti moderní historie. Díky jeho vizionářskému způsobu myšlení, schopnosti vyjednávat a díky jeho prozíravým obchodním strategiím vznikla nejen veleúspěšná firma, ale především se změnil způsob, jakým lidé do té doby počítače vnímali. Steve Jobs při vývoji kladl důraz na jednoduchost používání a na design. Americký film režiséra Joshuy Michaela Sterna líčí život Stevea Jobse (Ashton Kutcher) od jeho chudých začátků na vysokoškolské koleji přes založení Applu v garáži rodičovského domu a nucený odchod ze společnosti až po její znovuovládnutí v roce 1997. Geniální vizionář je zde ztvárněn také ze své odvrácené stránky, jako nezodpovědný otec i jako egocentrický, netolerantní a náladový manažer, jenž nesnese sebemenší odpor. Je ovšem nepochybné, že i tyto vlastnosti se podílely na jeho fenomenálních úspěších… (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (721)

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že pán Steve Jobs mal bohatý a inšpiratívny život. Človek, ktorý zmenil svet, myslím že toto možno trochu klišé tvrdenie môžme o tomto technickom géniovi smelo povedať. Práve preto si zaslúži trocha lepšie dramaticky spracovanú životopisnú verziu. Ale uznávam, A. Kutcher ho zahral veľmi dobre, celkom sa na seba podobali, aspoň mne sa tak zdalo. 65/100 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jobs byl neskutečný dříč a vizionář. Jeho postava je silná a inspirativní ať už by to byl jakkoliv dobře, či špatně zvládnutý film. Na můj vkus to bylo možná trochu zkratkovité a někdy příliš úsměvně podané. Čekal bych mnohem výživnější dějové peripetie budování firmy, více psychologie a morálních dilemat v cestě za slávou, které musí překonávat a řešit každý úspěšný podnikatel, který obětuje něco pro něco. Toho se nám tu bohužel úplně tak nedostává. I tak mne ale snímek bavil. Nebo spíše Steve Jobs v podání Ashtona Kutchera mě bavil. Ten kluk se vážně posnažil. V některých scénách jsem ten jeho vztek doslova cítil přes obrazovku a hlavně, měl jsem pro něj pochopení. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem, když jsem sledoval životopisný snímek "Hawking", obdivoval jsem herce i tvůrce snímku za to, jak se jim povedlo poutavě zpracovat část života legendárního, ale pro mě jinak nepříliš zajímavého člověka. U tohoto filmu se stal pravý opak a výsledný dojem sice nebyl špatný, ale absolutně nemastný, neslaný a ničím vypovídající. Jobse znám jen díky Apple, ale tento snímek mě ani na vteřinu nedonutil se o tohoto slavného génia zajímat více a překvapivě to ani není chyba Ashtona Kutchera, který je zde překvapivě snesitelný. Všechny novodobé životopisné snímky srovnávám s geniálním dílem Davida Finchera "Social Network" a "Jobs" mu nesahá ani po kotníky. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Social Network fungoval i proto, že Facebook a Zuckerberg ještě neprožili vrchol a následný pád. Jobs jich ale zažil několik, takže adaptovat jeho první krůčky v byznysu je svým způsobem sebevražda stereotypem. A Stern, ani jeho scenárista nepřišli na způsob, jak do něj nezabřednout. Steveova hvězda tedy stoupá, padá, stoupá, padá, až "vystoupá co nejvýš", což je prokládané jen velmi povrchním nastíněním jeho oddanosti inovacím, určitou asociálností a byznysovou vychcaností. Nechci na ten film vyloženě kálet, protože je mi sympatické, že se někdo vůbec rozhodl takhle rozsáhlý životopis adaptovat (plus se domnívám, že je Kutcher v té roli snaživý a místy i velmi dobrý). V téhle podobě jde ale jen o povrchní životopis, který toho vlastně moc neřekne a nechá za sebou spoustu otázek, kvůli jejichž zodpovězení si pravděpodobně půjdete obratem koupit literární "předlohu". ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Steve Jobs je (bol) pre laikov len akousi známou osobnosťou, ktorá sa postarala o fenomén s názvom 'i'-Mac, Phone, Pad a tak ďalej. S týmto vedomím som do premietania v kine vstupoval a len o niečo múdrejší som z neho vychádzal. Nemôžem poprieť, áno, ozrejmil som si pár faktov, zoznámil som sa so Stevom ako osobnosťou, ale životopisné filmy by mali divákovi dať to, aby nadobudol pocit, že prezentovanú osobnosť a jeho životný príbeh pozná ako svojho dobrého známeho. V prvej polovici filmu sa zdá, že na to idú tvorcovia celkom dobre, začal som sa zžívať so Stevom ako osobnosťou, druhá polovica je však viac vecná, začína byť viac o firme Apple ako životopisom a Stevov charakter bol zrazu fuč. Ďalší problém vidím v tom, že film plynie dosť monotónne, nemá drive, spád alebo akokoľvek to nazvem, proste som sa miestami nudil. Myslím, že obdobie, ktoré film prezentuje, obdobie technologického rozmachu elektorniky by sa dalo natočiť oveľa razantnejšie a pútavejšie. Herecké výkony, chvalabohu, vytiahli tento film z priepasti. Samozrejme Ashton Kutcher bol pomerne sterilný, ale film nebol (možno práve preto) sústredený výslovne na jeho osobu a striedalo sa tu množstvo vedľajších postáv, ktoré dokázali jeho výkon zastrieť. Zhrunutím jednej vety: pomerne odfláknutá životopisná dráma, ktorá si zaslúžila viac- viac hereckého umu, režisérskej zainteresovanosti a scenáristického citu pre reprodukciu príbehu. 60%. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (19)

  • Pracovným označením snímky boli aj názvy "Jobs: Get Inspired" či "Steve Jobs". (MikaelSVK)
  • Film vznikl bez jakéhokoli vlivu nebo přispění firmy Apple. (Kritiq)
  • Do scény, která se odehrává v roce 1976, byla použita skladba "Life's Been Good" od Joe Walshe. Ta byla ale vydána až v roce 1978. (Cheeker)

Související novinky

Hledá se nový Steve Jobs

Hledá se nový Steve Jobs

04.10.2014

Biografie jOBS s Ashtonem Kutcherem rozhodně nebyla posledním filmem o slavném zakladateli Applu. Ostře sledovaný další pokus chystá Danny Boyle (Milionář z chatrče, Sunshine) a dlouho to vypadalo,… (více)

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

David Fincher natočí „Apple Network“?

David Fincher natočí „Apple Network“?

27.02.2014

Anebo nějak podobně nazvaný životopis. Jak už jste se možná dovtípili z titulku, režisér facebookového dramatu Social Network, jehož portfolio se honosí filmy jako Sedm, Klub rváčů nebo Zodiac, začal… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno