Reklama

Reklama

Poutavý sportovní film věnovaný ikoně světového hokeje, Valeriji Charlamovovi. Mladý hokejista Valerij Charlamov zaujme pozornost Anatolije Tarasova, věhlasného trenéra CSKA Moskva. S příslibem, že bude poslán do Japonska, je k jeho nemilému překvapení odstaven do Čebarkulu, kde se má otrkat v provinčním týmu Hvězda. Valero tu zazáří a s plným odhodláním přilétá zpět do Moskvy. Zde naráží na Tarasovovy drsné trenérské praktiky i nevybíravé chování vůči družstvu. Valero však nepolevuje. Přes počáteční nesnáze se ustanoví slavná útočná trojice: Charlamov – Michajlov – Petrov. Během kariérního vzestupu Valero vstupuje na půdu politických taškařic. Musí se také poprat s rodinnými a milostnými rozkoly. Před vysněným zámořským utkáním sborné proti kanadským agresorům Valerovi přichází do cesty vážná automobilová nehoda... (Česká televize)

(více)

Recenze (188)

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...váhám s hodnocením... jasně, že jsi všechno pamatuji... fandím hokeji už přes čtyřicet let a těch jmen, co od nás rusáci dostali... jak já nesnášela ruský brankostroj... ...jenže... jasně, že byli skvělí... jasně, že logické KHL... a jasně, že Charlamov... jako film... ruský... ...vlastně to není špatné... skvělí Kozlovskij a Menšikov... ...jen... jsem trochu v rozpacích z toho, jak jsem se chvílemi ztrácela mezi americkým pojetím gerojů a ruskému pojetí The Hero... a vlastně se nemohu rozhodnout, jestli je to nebo není dobře... chybí větší autenticita a napadá mě, nakolik i dnes měli tvůrci filmu volné ruce... zákulisí hokeje všude je stále větší zakázaná zóna... na všech stranách... ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Jo tak tomuhle sportovnímu filmečku o mém milovaném hokeji nechybělo vůbec nic. Nejsem zaujatý a dokonce jsem se rád podíval i na film o hokeji z té druhé strany a můžu říct, že jsem byl příjemně překvapen. Zajímavý a skutečný příběh, který byl perfektně zadaptován, silný hlavní tahoun, celkově hodně charismatická herecká sestava, zajímavé i vedlejší dějové linky a taky skvělá dobová atmosféra socialistického hokejem poblázněného Sovětského svazu! 5 hvězd! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Načo sa takéto filmy točia? Filmy o jednotlivcoch v kolektívnych športoch. V kolektívnych športoch je podstatný jedine tím, nie jednotlivec. Jednotlivec je nepodstatný, jednotlivec je nahraditeľný. A kedže chlapec hral od žiackych súťaží až do svojho športového dôchodku jedine ľadový hokej, nič iné a nič viac, tvorcovia museli fingovane dopĺňať životopisný príbeh všakovakými vzťahmi, peripetiami s matkou, problémami s trénermi (Tarasov tu bol vykreslený ako mimozemšťan, ktorému nik nerozumie) a funcionármi, so zraneniami atď atď. Čo všetko je z toho pravda, sa už asi nedozvieme, ale keď je toho aspoň 10%, tak zjem svoj (fingovaný) klobúk. Postavy s výnimkou dvoch hlavných postáv veľmi plytké a nedopracované. Góly na zápasoch padali vždy z rovnakého miesta a do rovnakého kúta bránky - teda žiadne škaredé, dorazené a štastné góly, ako je to v realite. A ten záverečný zápas - prvý zápas Svetovej série s Kanaďanmi vyzne ako-inak - nechcene vtipne. Uhľadení sympatickí Sovieti proti dvojmetrovým štyridsaťročným drevorubačom z Kanady so smiešnymi parochňami a bez prilby (asi móda helm z východu ešte ku nim nedorazila). Aspoň som sa zasmial, keď to nešlo na divných dialógoch. Oceniť musím sympatické obsadenie, ktoré sa vydarilo, ale aj zábery z ľadovej plochy neboli zlé, teda až na tie zmieňované góly. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z těch lepších sportovních snímků. První polovina filmu byla vskutku výborná, jako divák jsem opravdu prožíval všechny útrapy a nelehkou cestu hlavního hrdiny na výsluní. Navíc i herecké výkony Tarasova a Valerie byly po celý film velmi kvalitní a hlavně uvěřitelné. Jen ty chyby v druhé polovině filmu, přeci jen ubírají na autentičnosti. Třeba když se člověk zaměří na takovou hloupost jako je plexisklo a vidí jeho moderní uchycení průhlednými spojkami bez nosných sloupků, tak je mu hned jasné, že s detaily si soudruzi ani na jednom stadionu příliš hlavu nelámali a takových přehmatů by se bohužel dalo najít hodně. Myslím, že by bylo daleko lepší kdyby tvůrci ze světové série, Sappora i ruské ligy použili autentické záběry z jednotlivých utkání, než se snažit natáčet tehdejší dobu na nových či zmodernizovaných stadionech. Navíc těch otoček a nejrůznějších kudrlinek bylo v jednotlivých zápasech na téhle úrovni sakra hodně. Pokud však člověk nebude totální hnidopich a dokáže se na tyhle věci dívat s nadhledem, tak si bezpochyby vychutná jinak velmi kvalitní film, ve kterém mu zkrátka nezbyde, než prostě fandit sborné. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No, ruskej sportovní film, to jsem nečekal. Ani nevim, kdo mi to doporučil nebo kde jsem k tomu přišel, ale moc mě to nepotěšilo. Ani já vás nepotěším. Byla to totiž docela sračka. Nehledě na politické pozadí, komunistickou dobovou propagandu a další socialisticky extempóre, ale ani z hlediska osudů jednoho hokejisty nic moc. Jo, vyhráli slavným vítězstvím nad Kanaďanama, ale cely je to točeny tak hrdinsky jednostraně, že by se z toho jeden posral. Taky Oleg Menšikov coby jejich über-trenér Tarasov měl roli tak idiotsky napsanou, že mi to drásalo prsa. Takže hlavní problém je podle mě scénáristickej a režisérskej. Přičemž ani herci se moc nepředvedli. A vubec - cely je to hrozně moc rusky, chch... ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Akože... rozporuplné, ale skoro mi tam padla plná pálka. Toto bolo tak príjemne ... "iné" čo po technickej stránke filmu. Zvyšok ma žiaľ až tak nezaujímal. Každopádne smeknúť je rozhodne pred čím. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Příběh opravdového člověka? Ano. Jedině snad Meresjev byl lepší než Charlamov. Hokeje si tu člověk moc neužije a i závěrečný mač ukazuje spíš zvířeckost kanaďanů, než hokej sám. Mám pocit, že film měl vlastně ukázat, že kluci byli nejlepší, ale všichni jim chtěli ublížit. Jako by se to točilo v té době. Je tu i ta dobová propaganda, která se tím pádem asi v Rusku vůbec nezměnila. Takto asi vypadá "pravda" a "heroizace "v ruském pojetí. I ten Tarasov byl vlastně dobrák od kosti. Hodnotím-li úroveň filmovou, tak sotva 55% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Taky aby se ti šulíni nesnažili! Ti nejlepší dostali gratis bytovou jednotku, žigula barvy bílé a přítelkyni dle vlastního uvážení! Na straně druhé riskovali dlouhodobý rekreační pobyt kdes u Yakutska - inu plácání do puku není pro každého! Nezidealizovaný příběh zahrnující těžké drily, návštěvy márnic či pseudo podpory by Brežněv udělali z těch kluků opálenejch naturalizované dřevorubce, jež káceli protihráče stejně snadno jako Wolverine ve své nechvalně proslulé prvotině smrky. Jenže pak se uskutečnil transfer do země javorových listů a okamžitě nastal problém - užší kluziště a varhany na hokeji, kdo to kdy viděl?! A pohádky byl konec. 85% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Miestami som mal pocit, že je to óda na Tarasova ( nie Charlamova). Paradoxom je, že mnohokrát hokejové umenie Charlamova bolo iba vypovedané a nie ukázané, že viac sa zamerali v zápasoch na dynamiku zbornej než na efektívnejšie hokejové zábery, čo bolo len a len na škodu. Ale film to rozhodne zlý nebol, snáď keby sa toľko rusi nechceli podobať hollywoodskym kolegom mohlo to byť ešte lepšie. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Som veľký fanúšik športov, ale filmy o športe mi prídu zväčša dosť slabé. Som asi prísny kritik športových filmov ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

A to nemám rád Rusáky :) Nemůžu bohužel úplně neříc, že se jedná o sportovní, jako spíš politický film. Ale nemůžu jim vyčítat, že se snaží udělat z liliputa Charlamova nadčlověka, amíci to dělají také tak proč ne. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Rusáci a ich nadšenie pre hokej. Legiend tam majú neurekom, ale treba uznať, že čávovec toho dokázal skutočne veľa. Inak klasica rusáčina, od vyprávača až po kameru. 3 z 5 ()

progression 

všechny recenze uživatele

Nevšední film mapující kariéru Valerije Charlamova, celé legendární trojky (Michajlov - Petrov - Charlamov) i "svérázné" praktiky trenéra Tarasova (vynikající Oleg Menšikov) i praktiky ruského hokejového a nejenom hokejového stylu. Začátky Charlamova nebyly zdaleka procházkou růžovým sadem, přesto se stal jedním z nejobávanějších a nejrychlejších útočníků tehdejší doby. Přesto, že jsme v tehdejší době z pochopitelných důvodů fandili proti "rusákům" i celému jejich systému, speciálně kvalita jejich první útočné formace byla nesporná. Přesto jsme v té době speciálně "rusáky" dokázali i porážet především větší herní chytrostí a "tehdejší motivací", která dokázala zneutralizovat jejich fyzické i rychlostní přednosti o šíři hráčské základny nemluvě (méně úspěšní na Sibiř, nas mnógo). Film vrcholí prvním vzájemným střetnutím výběru NHL s ruským týmem na kanadské půdě, coby zápasu "ruského Davida" proti "NHL Goliášovi", i když někteří představitelé kanadských hráčů byli ztvárněni dost jako monstra přehnaným způsobem přesně po ruském způsobu. Je ale pravdou, že i ve skutečnosti na ledě dost často "andílky" ani zdaleka nebyli, obzvláště byli-li v úzkých. ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Nie, Kanaďania nežujú žuvačky 24/7 a naozaj sa netvária ako kravy pri pasení. Film navyše dosť trpí veľmi podivným časovaním, kde scény, ktoré si pýtajú krátky strih sú nekonečné a niekoľko scén, ktorým by pomohla väčšia dĺžka tak ju nedostali. PS: Ruskí filmári nejak "zabudli" spomenúť, že v roku 1972 tkzv. Sériu storočia na zápasy proti zbornej nakoniec vyhrala Kanada (aj keď len 4 ku 3), tak na tomto mieste tento ich "prešľap" naprávam. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Tohle ruské veledílo musí potěšit každého fanouška hokeje. Je to snad poprvé v životě, co jsem se přistihl, že plně fandím a doufám ve vítězství ruského (či přesněji sovětského) hokejového týmu. A osobnost Charlamova v podání perfektního Kozlovskiho se opravdu stává legendou, díky tomuto filmu překračující hranice Ruska. Jak říkám, o herci Kozlovskim dozajista neslyšíme naposledy a soubojů s ruskou sbornou si také jistě užijeme dosyta. Ovšem tento film je jen jeden, plný emocí, plný dobrých herců, poctivé práce, krásného vlastenectví, trochu te politické machinace let sedmdesátých, pro dámy se najde i nějaká ta romantika. Co si přát více? Z pohledu českého fanouška snad jen také tak dokonalý film, a témata se nabízí. Třeba československý hokejový tým rozdrcený v uranových dolech, co vy na to páni režiséři? ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Film nielen o jednej z najväčších ruských hokejových legiend (Valerij Borisovič Charlamov) ale aj o nezabudnuteľnom trénerovi (Anatolij Vladimirovič Tarasov) a hlavne o nich ako o dvoch veľkých Ľuďoch. Aj keď to niekedy pôsobilo trocha strojene, celkový dojem z filmu to až tak nepokazilo. A ústredné duo naozaj nezabudnuteľné. Silných 75% ()

Reklama

Reklama