Reklama

Reklama

Pád

(seriál)
Trailer
Drama / Thriller / Psychologický
Velká Británie, (2013–2016), 17 h 26 min (Minutáž: 58–90 min)

Tvůrci:

Allan Cubitt

Scénář:

Allan Cubitt

Hrají:

Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch, Aisling Franciosi, Bronagh Waugh, Niamh McGrady, Sarah Beattie, Stuart Graham, Bronágh Taggart, Valene Kane (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(17)

V dramatickém seriálu ze Severního Irska se představí Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, jež byla převelena z londýnské policie do Belfastu, aby zde pomohla dopadnout ďábelsky chytrého sériového vraha. Zatímco Gibsonová absolvuje cestu z Londýna, představí se nám samotný vrah Paul Spector (Jamie Dornan). Drama se soustředí kolem policejního vyšetřování, které odkrývá příběhy rodin na straně obětí i vraha, jejichž životy zůstanou navždy poznamenány.
Kritikou opěvovaný seriál The Fall se vrací se svou druhou řadou. V pokračování této strhující napínavé hry se vrací Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, která je na stopě sériovému vrahovi Paulu Spectorovi v podání Jamieho Dornana. Druhá sezóna se odehrává v Belfastu v Severním Irsku a navazuje přesně tam, kde skončila první řada. V šesti hodinových epizodách uvidíme, jak se stíhání Spectora stává tím zoufalejší, čím více se kolem něho utahuje smyčka. Vrah je totiž po psychologické stránce nebezpečnější než kdy dřív. (Cinemax)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (353)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

(Po první sérii) ~ Gillian jsem po X-Files nikde nijak významně nezaznamenával a seriály, ve kterých účinkovala, nijak nevyhledával. Svým způsobem je mi tedy její zdejší seriálově super-intendant-oficírské zjevení po dlouhé době příjemným překvapením. A ani ne tak přímo kvůli paní herečce, ale kvůli tomu, že je tenhle mini-seriál dobře postavený, fungující a nemít každý díl takřka celou hodinu, nutil by vás jej dokoukat na jeden zápřah. Konec první série mi byl lehce překvapením (i když, pokud se zamyslím, tak zas ne tak velkým) a o to víc se těším na aktuálně znovu spuštěnou druhou sérii - co se bude dít s oním otcem rodiny, s Gillian i oním bočním vyšetřováním. Žádný akční seriál, žádné honění si ega CSI gadgety, ale syrový thriller s jednou vyšetřovatelkou, vyšinutým cvokem, co si nalhává, že má nad sebou moc, klasickým vyšetřováním, zajímavými postavami, které neiritují a jejichž příběh i ony samotné se mají kam rozvíjet. Snad to autoři v pokračováním nepodělají. ~~~ (Po druhé sérii) ~ Už i to přijde hrozně rozvláčné, zdlouhavé a poměrně nudné při tom všem pomalém shromažďování informací, šeptání, Gillian každý zbožňuje a leze jí do postele... mělo to zajímavý nápad a zpracování, ale dvě série téhož už jsou moc. Tímto se seriálem končím a je mi putna, zda bude pokračovat - nějak nevím proč by měl a čím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není nad to, když Vás zničehonic překvapí kriminálka z prostředí, které není úplně klasické a stylem, který pro kriminálku není úplně typický. Gillian Anderson jakožto vyšetřovatelka byla rozhodně v rámci těch neobvyklých, čímž mi udělala velkou radost. Každopádně nejzajímavější na celé téhle dvousériové jednohubce je to, že Vám z jedné strany představuje vyšetřovatele v čele s Gillian a na straně druhé Vám psychologicky rozebírá pachatele, o kterém vlastně víte hned od prvních sekund. A mimochodem…Jamie Dornan předvádí naprosto perfektní výkon. To se v seriálech opravdu jen tak nevidí. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kriminálka co sice na první pohled působí tuctově a neinvenčně z ranku stokrát viděných thrillerů „emancipovaná ona versus on úchylný to maniak“. Jenže ona zdánlivá tuctovost bere za své od prvních minut. Jde totiž o znepokojující seriál. Velmi znepokojující. Nejde na to přes (explicitní) násilí či snad přes vypočítavost žánrových propriet, ale pěkně „oldschoolově“ skrze zevrubně budovanou atmosféru sychravého Belfastu. Je to pomalé, málomluvné s dlouhými téměř až hypnotickými scénami, kde se zdánlivě nic neděje. Ale pod povrchem to vře, protože počínání „hlavního úchyla“ je mrazivě reálné. Více než kde jinde se daří navodit vrcholně znepokojující a nepříjemný pocit „souseda od vedle“, který žije hned za rohem od vašeho domu. | S1: 4/5 | S2: 4/5 | ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vystavěné krimi drama, kdy vraha poznáváme hned na počátku, dřív než detektivové, kteří si s ním mají dát práci, dokonce i dřív, než spáchá první zločin. Přesto si vyprávění udržuje napětí a zajímavost. Někdy se mi té psychologie zdálo až trochu moc a za každou cenu, ale většinou i tato rovina, vlastně stěžejní, stála za to. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Po všech těch Sherlocích, Lutherech a Hannibalech mi přišlo obtížné představit si krimošku bez přihlouplých twistů a nepřesvědčivého psychoanalytického blábolení. Pantátové z BBC však v uhovněném žánru napíchli zlatou žílu. Teď bych mohl řešit nepodstatné ptákoviny, jako jsou ostrovní a zaoceánské přístupy nebo výstřih Gillian Anderson. Já však budu řešit to podstatné - děti. Děti tu jsou zde vyobrazené jako cosi víc než prťavé stodecibelové fabriky na hovna, kterými bezesporu jsou. Faktem je, že kdyby byly takové ve skutečnosti, tak budu jeden z prvních výtečníků, kteří posedávají před školkou v dodávce se zatemnělými skly a laškovně šustí pytlíkem skittlesek. Co stojí za zmínku, je Jamie Dornan který je kurevsky dobrý herec a nějaká young adult mrdka vydělávající mu na plazmu, zlatý zub a půl kila koksu s tím těžko něco udělá. The Fall je každopádně strhující, perfektně odehraná, chladně natočená a brilantně napsaná krimoška, která celému procesu stíhání sériového vraha nasála přirození až po koule a já odcházím s pocitem příjemné sytosti v pupíku. ()

Galerie (245)

Zajímavosti (12)

  • Jamie Dornan se původně hlásil o roli detektiva, než si ho tvůrci vybrali a rozhodli se, že bude výborný jako hlavní záporná postava - Paul Spector. (barazara)
  • Scénárista a režisér Allan Cubitt převzal strukturu vyprávění, kdy je vrah znám hned od začátku, z knihy BTK („Bind, Torture, Kill“), která je o sériovém vrahovi Dennisu Raderovi. (Martrix)
  • Postavy seriálu jsou pojmenované podle značek elektrických kytar, které má scenárista Allan Cubitt v oblibě. Například Stella Gibson (Gillian Anderson) se jmenuje podle první Cubittovy kytary značky Gibson, Paul Spector (Jamie Dornan) podle značky Spector Guitars. (Beagle)

Reklama

Reklama