Reklama

Reklama

Případ komisaře Maigreta

  • Francie Maigret et l'affaire Saint-Fiacre (více)
Trailer

Zavolala ho, aby ji ochránil... Na pozvání hraběnky ze Saint-Fiacru se Maigret vrací do míst, kde prožil své dětství. Hraběnka totiž dostala anonymní dopis, který jí oznamuje, že zemře na popeleční středu. Všichni si pamatují na malého Julese, hraběnčina chráněnce, a tak se domluví, že ho raději nebude oslovovat „komisaři", a pokud možno zamlčí jeho profesi. Maigret je přesvědčen, že dokáže paní hraběnku ochránit. Ale nazítří, při ranní mši stará dáma umírá na infarkt. Maigret je přesvědčen, že srdeční příhoda nebyla dílem náhody a začíná vyšetřování. (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Maigretovi Jeana Gabina se mi líbí, jak s chutí pije pivo. Na Francii jev skoro nevídaný. Nicméně pravda, v jedné scéně si stěžoval na pěnu, což by klasický český pijan mohl zhodnotit poměrně kritickým dojmem. Po načepování piva s pěknou čipicí si ale na nic už nestěžoval a tak bych to zhodnotil jako mladickou nerozvážnost. Děj je pak krásně Christiovský, odehrávající se v krásném zámeckém prostředí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád seriál, kde postavu Maigreta hraje Bruno Cremer. Teď se konečně taky dostávám i k těm starším kouskům s Jeanem Gabinem, na který jsem byl hodně zvědavej. A už jsem to psal u Maigret klade past (1958), že mě to teda moc nenadchlo. I kdybych ze seriálu s Cremerem vybral úplně náhodně jakoukoliv epizodu, tak podle mě bude na 100% lepší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Případ komisaře Maigreta dokonale naplňuje představu o filmech pro pamětníky a navíc, přestože se jedná o francouzského detektivkáře, naplňuje i představu o klasické britské detektivní škole ve stylu Agathy Christie. Geniální detektiv si sezve podezřelé k jednomu stolu a v konfrontačním finále neomylně odhalí zlosyna. Přesně tohle mě neoslovuje a mám raději moderní kriminální žánr. Jean Gabin je spíš přirozeně charismatický, než že by se do postavy Maigreta hodil, a dovolím si svatokrádežně tvrdit, že v novodobé sérii adaptací Georgese Simenona mně coby Maigret daleko víc sedl Bruno Cremer. Celkový dojem: 60 % za ukázku francouzské filmové školy 50. let. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Druhá skúsenosť s Jeanom Gabinom v podobe Maigreta, a opätovne viac než solídny zážitok. Ten človek mal vzhladom k veku neskutočnú charizmu, vďaka čomu robí z dobrého filmu, ešte lepší. Teším sa na “ďalší prípad” komisára ... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film lze charakterizovat několika málo slovy. Už sám fakt, že v tom hraje Jean Gabin, je zárukou inteligentní kriminálky, i když je to staré. Z kraje natáčení se Jeanu Gabinovi postava komisaře Maigreta vůbec nezamlouvala a odmítal ji dokonce přijmout. Připadala mu málo vtipná, nápaditá a ne moc vynalézavá. Duchovní otec postavy spisovatel Georges Simenon při setkání s ním povídá, Maigreta jsem vlastně vytvářel podle vaší fyziognomie a nevím o nikom jiném lepším, který by splňoval představu této role. A to u Jeana Gabina rozhodlo. Jeho postava Maigreta na filmovém plátně byla pro diváka spojena zejména s jeho charismatickou tváří. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Maigretovky jsou moje oblébené čtivo a od počátku jsem si nikdy Maigreta nepředstavoval jinak než jako Jeana Gabina. Pátou * jsem ubral, zřejmě nespravedlivě, že už je na filmu těch více jako padesát let znát, a také, že jsem u dialogy nebité konverzačky těžko stíhal číst totilky. Ani za jedno film nemůže. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Určite je dobre, že Prípad komisára Maigreta je tak odlišný od Maigret kladie pascu. Nie je potom repetetívny. Čaká nás však znova typ príbehu, akých sme už videli stovky, začo ale Maigret roku 1959 objektívne nemôže. Zločin tak ani nie je o prekvapeniach, ale neprekvapivo o ľudskej hamyždnosti. No ak sa zo začiatku spomína niečo ako závet a dedičstvo, o čom inom by to tak asi mohlo byť. Vražda je tu spáchaná nepriamo, zaujímal by ma samotný proces s osnovateľom a jeho trest v ako vo filme, tak v realite. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

ČT2 uviedla krátko po sebe dva filmy, v ktorých komisára Maigreta stvárňuje Jean Gabin. Oba filmy majú veľa spoločné, pričom Prípad komisára Maigreta má bližšie ku klasickej schéme detektívky a aj prostredím mi pripomína diela anglickej školy. Jean Gabin vysoko vyčnieva spomedzi ostatných hercov, čomu som sa vôbec nečudoval. Čudoval som sa tomu, že okrem neho ma prakticky nič nedokázalo tak nadchnúť, aby som mohol s pokojným svedomím označiť tento film za mimoriadny, tak, ako väčšina ostatných užívateľov. V každom prípade oceňujem záslužný počin Českej televízie, konkrétne ČT2. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Udrela hodina trestu. Zomrieš na popolcovú stredu.” • Do vskutku ozaj malého, ospalého, francúzskeho mestečka: Moulins, resp. na priestranný zámok v Saint Fiacre, následne prichádza i sám komisár: Jules Maigret, a to teda konkrétne na akýsi priamy popud od istej, starej grófky [jeho dávnej priateľky], aby sa povedzme pozrel priamo na zúbok týmto »smrtonosným slovám« od neznámeho odosielateľa, ktoré u tejto dotknutej osoby, rozhodne právom vzbudzujú snáď tie úplne najväčšie obavy, nakoľko zrovna táto pani určite nepatrí medzi naprosto chudobné postavy; ba práve celkom naopak, že sa skrátka neskoršie bude daným, a v podstate i vrátane všetkých nasledovných súvislostí, vzťahujúcich sa na danú príhodu, dokonca možno čudovať i tento konkrétny vyšetrovateľ s neustále prítomnou fajkou v ústach, kedy zrejme popritom všetkom bafkaní, mu to i náramne kvalitne myslí...•  A apropo, ešte by som rád podotkol i to, že sprvoti sa tváril, ako nejaký «starožitník z Paríža», a to iba kvôli tomu, aby ihneď nevzbudzoval prílišnú pozornosť, ale čochvíľa sa veci dali takým extrémnym spôsobom do pohybu, že si väčšina z postáv veľmi rýchlo spomenula, odkiaľ vlastne tohto chlapíka pozná? • Bohužiaľ musím s následným poľutovaním skonštatovať, že barónka zomrela na infarkt, čo by malo naostatok vyzerať, ako normálna príčina úmrtia, no zdanie môže klamať, čo si vari hneď uvedomuje i ústredný protagonista v podaní Jeana Gabina, ktorý mi s nevídaným umom, predviedol ďalší zo svojich »hereckých koncertov«, a to najmä vtedy, keď si strhol «falošnú masku» starožitníka na vyšetrovateľa, kedy by sa mal mať každý podozrivý páchateľ na veľkom pozore, keďže sa tým pádom otvára i nový prípad! A vylúštiť tentohľa prefíkaný hlavolam, azda nie je nič pre začiatočníkov, čo si doslova presne vyžaduje niekoho špecifického, kto by mohol zrovna predstavovať J. Maigreta! • Skoro ani neviem, ako mám teraz vyjadriť svoje mimoriadne nadšené dojmy z prichádzajúceho detektívneho titulu: Maigret a aféra Saint Fiacre, keď ten predchádzajúci na mňa zapôsobil sotva iba tak priemerne, pričom tentoraz sa znovu jednalo i o akési pokračovanie z príhod komisára Julesa Maigreta s identickým tvorcom na režisérskej stoličke, ktorý musel vyhodiť výhybku na kvalitnejšiu koľaj, vďaka čomu si ma dokázal podmaniť na totálne maximum. Aha, už hádam tomu správne rozumiem, lebo aj zadumaná hlavná postava, veruže dorazila na dané miesto prostredníctvom vlakového spojenia, čo ju asi primälo počas cesty intenzívne premýšľať, ako naloží s dostupnými informáciami, ktoré sa budú potom čoraz viacej nabaľovať... • Mimoriadna kinematografická krása, akú neustále vyhľadávam, a ktorú občasne i nájdem, no nie vždy sa automaticky plne zadarí. • A finále pri okrúhlom stole, tak v tom čase už brilantný scenár dávno išiel na plné obrátky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Detektívka ako vyšitá zo starej školy dokáže zaujať nielen prepracovanou atmosférou, ale aj dokonalými dialógmi. Práve na nich je postavený druhý z príbehov komisára Maigreta s neopakovateľným Gabinom. 4+ ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin je zkrátka neskutečně charismatický, a díky němu postava Maigreta nabírá úplně jiný rozměr oproti dalším představitelům. Výtečná ponurá hudba, skvěle vyumělkované kulisy stylu Noir dodávají tomuto příběhu velmi realistickou podobu a každého milovníka kriminálek tento film musí nad míru uspokojit. Zejména rozřešení případu o pozvání všech protagonistů do jedné místnosti a usvědčení vraha, je velmi silný zážitek. Škoda, že byli s Gabinem natočeny pouhé tři filmy. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Herecká i filomová klaika, asi nejzdařilejší ze třech Maigretovek s Gabinem. Jen to bylo poměrně dost upovídané, což mě překvapilo. Gabinovi role padla jako ulitá a velmi příjemně se mi na tuhle, více než padesát let starou detektivku, dívalo. Budiž to výzvou pro dnešní filmaře. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin je skvělý Maigret. Atmosféra francouzského venkova a záhadné vraždy je taky super, ale na můj vkus to bylo až příliš konverzační a pomalé. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že druhý díl je i o chlup lepší než první. Případ má rozumnější stopáž, takže se obejde bez hluchých míst a je skutečně čistokrevnou kvalitní detektivkou. Opět má podivné postavy, z nichž snad každá pro mě mohla být vrahem. O to víc mě bavilo grandiózní finále, které je ještě lepší než v jedničce. Takové dopadení viníka, ve kterém do sebe všechno zaklapne mám nejradši. Komisař Jean Gabin Maigret je zkrátka třída, který zde dokáže i donutit zločince, aby se své oběti omluvil.:-))) Spokojenost se zkrátka dostavila. Už se těším na třetí díl. ()

topi 

všechny recenze uživatele

V pořadí druhý díl Jeana Gabina v roli komisaře Maigreta. A jsem přesvědčen, že tyhle tři epizody jsou nejlepším zpracováním a první třída francouzsko/italské noir kriminálky. Sledovat příběh a samotné vyšetřování až do závěrečného odhalení pachatele je naprosto božský zážitek! Velký podíl na té báječné podívané má samozřejmě i kamera, která kouzlí nádherné záběry a též perfektně snímá dialogy všech postav, pecka! Čekal jsem, že ČT2 bude vysílat film v brněnském dabingu z roku 1964, kde Gabina daboval opět Zlatomír Vacek, ale běžel dabing z roku 2015, kde Maigreta představoval Pavel Rímský a naštěstí se to kompletně povedlo na jedničku!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jean Delannoy natocil vskutku posobivy, vynimocny film a v podstate aj nadcasovu kriminalku, kde druhy Maigret je este lepsi nez prvy. Co je u trilogii zvlastny pripad : vacsinou je najlepsia jednotka, potom nasleduje podstatne slabsia dvojka a ukoncena byva slabou / a vacsinou dementnou trojkou/. Tato trilogia je vynimka, a ja som tomu len rad. Reziser Delannoy rovnako ako v 1. dieli opat vladne skusenou rukou, kazda scena je prepracovana, a z kazdej sceny vidno, ze sa reziser do filmu vyzna. Kym vo filme Maigret klade past slo o vraha, ktory na Montmartri desil damy, v dvojke ide o vrazdu starej grofky. Paci sa mi, ze vsetko je inak, dej nie je ani nahodou priamociary, ma kopu zvratov a nejasnych situacii, ktore musi Jean Gabin ako komisar Maigret vyriesit. A riesi ich bravurne a aj s prislusnym nadhladom. Dialogy su prepracovane a na urovni. Plus nadherne herecke vykony, ktore si ako divak nehorazne vazim. Slo o moj prvy cisto francuzsky hovoreny film, takze moja francuzstina dostala zaber na maximum. Ale dobre, rozumel som, len ked sa spustili rychle rozhovory alebo nedajboze nejaka rychla slovna hadka, stratil som sa. Nevadi, lebo potom sa mi nit a dejova linia opat obnovila. Mimohollywoodska filmarska produkcia v plnej krase a nadhere. 100 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Lepší než první díl a to zejména proto, že tady autor předlohy očividně okopíroval styl Agathy Christie, což je i v takovéto parafrázi samozřejmě záruka kvality. Gabinův Maigret podle očekávání skvělý, takže dohromady fajn detektivka. 75% ()

Reklama

Reklama