Reklama

Reklama

Šťastné údolí

(seriál)
  • Velká Británie Happy Valley
Trailer
Velká Británie, (2014–2023), 17 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Scénář:

Sally Wainwright

Hudba:

Ben Foster

Hrají:

Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, Shane Zaza, Charlie Murphy, James Norton, Ishia Bennison, George Costigan, Joe Armstrong, Steve Pemberton, Adam Long (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Britský seriál s poněkud ironickým názvem Šťastné údolí, oceněný v roce 2015 prestižní cenou BAFTA, v sobě kombinuje žánr procedurálního krimithrilleru s vypjatým vztahovým dramatem. Děj se odehrává v malebném Calder Valley v Západním Yorkshiru, jehož neutěšená sociální realita je s krásou okolní krajiny v příkrém kontrastu. Tady slouží Catherine Cawoodová, sedmačtyřicetiletá policejní seržantka, která se stále vyrovnává se sebevraždou osmnáctileté dcery Becky. A když už se zdá, že trauma překonala a pomalu začíná opět žít svůj život, dozvídá se, že se z vězení vrátil Tommy Lee Royce – muž, odpovědný za Beckyinu tragickou smrt. Catherine má teď jediný cíl. Potrestat násilníka, který toho má však na svědomí mnohem víc, než policistka tuší. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (99)

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si myslela, že největším frajerem anglickýho venkova je šéfinspektor Barnaby, protože ten usvědčí z vraždy i konvičku na čaj, ale po zhlédnutí Happy Valley je mi jasný, že co do drsnosti jasně vítězí seržantka Cathrine Cawood. Jo jo, tahle madam dokáže svým pohledem ala Lance Amstrong po dopingovej kontrole zpražit nejen místní pobudy ale i většinu policejního sboru. Přitom je fakt osvěžující, když si pro změnu vyřizuje účty s podsvětím žena ve středních letech, lehkou nadváhou a nefungujícím krémem na vrásky. Všechno pak působí o dost realističtěji, jestliže je nejdrsnější akční scénou fackovaná a následný zásah pepřákem v pátým díle, takhle nějak si totiž práci policie opravdu představuju. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Srovnám-li novější minisérie ještě donedávna jsem si nedovedl představit hlavní charakter, který by měl strastiplnější život než Luther. Nicméně seržantka Catherine to ale lehké také nemá. Plno (ne)příjemně bezvýchodných situací, úmyslný ale až trochu levně přepálený důraz na nehezkou lidskost, přesně nastavené tempo, přesvědčivé výkony a máme tu krimi-drama jako řemen. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Označení "britské Fargo" je sice stejně tak zavádějící jako i zjednodušující, ale znáte to... Na každém šprochu pravdy trochu. Vzájemná příbuznost totiž není jen v konceptu samotném či v zasazení do každodenní rutiny zapadákova, ale i v té rovině, že se tu jde až na samou dřeň veškerých postav, které působí "jako vaši sousedi". A právě z toho důvodu je zdejší uvěřitelné dění "zla v každém z nás" tak mrazivě znepokojivé. Odvážná (a rozporuplná) je změna stylu i žánru během finálních dvou epizod, kdy se nekompromisní psycho krimi thriller mění ve vypjaté komorní psychologické drama, ve kterém již pro krimi linii není místo. Na škodu to ovšem není, protože tady nejde v prvním (a ostatně ani ve druhém) plánu o zločin jako takový, ale o postavy v jeho víru chyceném. | S1: 5/5 | S2: 5/5 | ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další poctivé britské detektivní drama, které je po všech stránkách naprosto perfektní. Chytrý scénář, který nám servíruje strhující příběh, jenž šťastný ani náhodou není, navíc fantasticky pracuje s prvotřídně zahranými postavami. Šťastné údolí vám nedovolí se od něj odtrhnout, protože tohle je skutečně poctivé britské řemeslo a jako seriál tohoto žánru stojí opravdu hodně, hodně vysoko. První řada byla místy znepokojivě mrazivá, díl od dílu lepší (ta gradace je opravdu neskutečná) a absolutně strhující a ta druhá jí vůbec nedělá ostudu. Zručná režie, poctivá atmosféra, malé město (prakticky venkov) a psychologie vystavěná na jedničku. Sarah Lancashire a James Norton jsou naprosto neskuteční, zejména v tom sklepě. Je to docela otrava, ale Briti zase předvádějí bezchybné, poctivé drama, které slabší povahy vžene do solidní deprese - a ty silnější možná taky. Takhle vypadá kriminálka!!! 100%. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Ešte pred časom som k sledovaniu seriálov pristupovala so značným skepticizmom, pretože som mala pocit, že sú všetky v zásade rovnaké a fungujú len v niekoľkých základných modelových líniách. Toto prestalo platiť v momente, keď som natrafila na britské minisérie. Veľmi rýchlo som odhodila spomínanú zaujatosť a oplatilo sa, pretože zatiaľ nech som siahla po ktorejkoľvek sérii bola som nadšená. Toto platí aj pre tento seriál, ktorého námet v úvode môže pripomínať námet filmu Fargo avšak tam sa podobnosť začína aj končí. Miniséria v 6 epizódach popisuje vyšetrovanie prípadu únosu. Nie je to však seriál len o vyšetrovaní, ale hlavne o tom, ako naše rozhodnutia dokážu ovplyvniť náš život. Je to seriál o ľuďoch, o ich skrytých charakteroch, ktoré sa odhalia až vo chvíli, keď sa dostávajú do vypätej životnej situácie. Skutočne odporúčam všetkým milovníkom kvalitnej seriálovej tvorby. ()

Galerie (288)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama