Reklama

Reklama

Šťastné údolí

(seriál)
  • Velká Británie Happy Valley
Trailer
Velká Británie, (2014–2023), 17 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Scénář:

Sally Wainwright

Hudba:

Ben Foster

Hrají:

Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, Shane Zaza, Charlie Murphy, James Norton, Ishia Bennison, George Costigan, Joe Armstrong, Steve Pemberton, Adam Long (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Britský seriál s poněkud ironickým názvem Šťastné údolí, oceněný v roce 2015 prestižní cenou BAFTA, v sobě kombinuje žánr procedurálního krimithrilleru s vypjatým vztahovým dramatem. Děj se odehrává v malebném Calder Valley v Západním Yorkshiru, jehož neutěšená sociální realita je s krásou okolní krajiny v příkrém kontrastu. Tady slouží Catherine Cawoodová, sedmačtyřicetiletá policejní seržantka, která se stále vyrovnává se sebevraždou osmnáctileté dcery Becky. A když už se zdá, že trauma překonala a pomalu začíná opět žít svůj život, dozvídá se, že se z vězení vrátil Tommy Lee Royce – muž, odpovědný za Beckyinu tragickou smrt. Catherine má teď jediný cíl. Potrestat násilníka, který toho má však na svědomí mnohem víc, než policistka tuší. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele bubun k tomuto seriálu (8)

Epizoda 1 (2014) (S01E01) 

Konečně seriál, kde, když se jí nějaké jídlo, tak ho doopravdy jedí, a jen se v tom nevrtají! Hurá, super! A jinak,  proč se všichni rodiče - v tomto případě se sice jedná o prarodičku, ale to je jedno - tak zarputile brání, aby jejich dítě/vnuk  navštívilo psychologa? Když se objevují problémy s agresivitou, a navíc vedení školy je velmi vstřícné, a je to cele samozřejmě v zájmu toho dítěte a jde o  ochranu dětí v jeho blízkosti...? Proč do toho nejít? Potěšila Kate Bush, a to dokonce dvakrát. ()

Epizoda 2 (2014) (S01E02) 

Chvílema mám problém na to koukat, scény s unesenou Ann jsou příliš drastický. Myslím, ze by bývalo stačilo naznačovat. Začínají se tady také víc ukazovat ty rodinný vztahy, a moc nechápu to všeobecné zaražení Catherininých příbuzných, ať už krevních či "přiženěných", když na společnou večeři přivede taky syna své zemřelé dcery. To by snad měla být samozřejmost, ne? Je to rodina.  Je přece dost debilní předstírat, že neexistuje, jen proto, že jeho matka spáchala sebevraždu. To dítě za to nemůže. Jinak tahle epizoda, ač poměrně nabitá událostmi, mě ale příliš nebavila, nedokázala udržet mou pozornost, z čehož viním, jak už jsem psala, to zobrazení držení unesené Ann. ()

Epizoda 3 (2014) (S01E03) 

Připadá mi zvláštní, že člověk, který si odseděl 8 let ve vězení, se hned po propuštění vrhá do takových "kousků". Kdyby šlo o nějaké krádeže, ozbrojená přepadení, tak to bych ještě chápala, ale tohle? ()

Epizoda 5 (2014) (S01E05) 

Na to, kolik Tommy ztratil krve, mu to docela mluví, a vypadá v pohodě... Zvláštní. No, každopádně, když má chuť na pivo, nemůže s ním bejt až tak zle... No, ale pokud si scénáristi mysleli, že ten jeho proslov na zemi v kuchyni + to, co o něm říkal Richard diváky obměkčí, aby s ním aspoň trochu cítili, tak si myslím, že jsou dost mimo. Ahá, tak na konci Tommy dokonce i chodí! A docela bez problémů. No tak to asi ne, že ne? A pak to škrcení? Tak on má bodnou ránu v dutině břišní, sedí na zemi bůhvíjak dlouho, pod sebou kaluž krve jako kráva, a pak se jen tak v pohodě zvedne, zalehne jinýho chlapa a uškrtí ho? Že by další akční hrdina? No, je prostě dobrej... asi. ()

Epizoda 6 (2014) (S01E06) 

No, v posledních dvou epizodách je to tak trochu pohádka, Tommy by určitě bez lékařského ošetření a bez  následného dohledu nepřežil takhle dlouho, a taky by byl silně podchlazenej, takže by možná dokonce umrzl. Tohle je dost přitažený za vlasy, což mě v tomto, jinak celkem reálně vystavěném seriálu trochu mrzí. Jinak taky docela hustý je to, že velmi těžkou situaci má taky Clare, kterou jsme měli celých těch 5 epizod trochu stranou, ale ta to schytává ze všech stran, pomáhá, snaží se, navíc abstinuje. A jí se žádný poděkování nebo vděk netýká (a patrně ani nebude, přestože ona to vůbec nemá lehký). Tommy - ta rána by mokvala, hnila... No, a je tedy zvláštní, že Catherine ví, že Tommy má o svého syna zájem, a zrovna když ví, že věznil Ann, kterou ona osvobodila, a s vědomím, že Tommy je někde blízko na svobodě, tak zrovna v tu dobu, když se Ryan zeptá, jestli může jezdit ze školy sám bez doprovodu, tak mu to dovolí! Zrovna teď!!! Šílený, a nedává to vůbec smysl. Tommy pak zas brečí a snaží se s Ryanem sblížit. Žádný sympatie ani soucit s ním nemám, vždyť všichni víme, co během těch 6 epizod udělal. A Kevin se ukáže jako ještě větší hajzl, než to vypadalo... Bylo to dobrý, pořád nadprůměrný krimi seriál, ale kvůli těm několika nelogičnostem a dírám musím trochu ubrat. ()

Epizoda 2 (2016) (S02E02) 

Tak vyděračka a stalkerka z Bigtrainu dostane od policajta - milence dvakrát silou pěstí do ksichtu, a přesto ani neupadne, stojí v pohodě na obou nohou a má ještě sílu se rvát? To je  asi taky nějaká super žena... Jinak celkem slušně rozjetý, ale bohužel poměrně předvídatelný. ()

Epizoda 4 (2016) (S02E04) 

Tak tou hysterickou scénou kolem autodráhy tomu Catherine moc nepřispěla. Kdyby kartičku s přáním od Tommyho zahráli šikovně do autu, Ryan by se o to nijak nezajímal, a mohl být klid. Takhle na to zbytečně upozornily, ona i Clare, a očekávám následky (Ryan si vezme něco do hlavy, Ryan se zabejčí, Ryan půjde po stopách otce, Ryan se o to celé začne ještě víc zajímat, Ryan se zatvrdí proti babičce, kór když mu vyhodila dárek, co byl pro něj..) Ze strany Catherine, která je jinak rozvážná a celkem rozumná, to byl totální zkrat, a moc to nehraje do noty s tím, jak její postavu celou dobu vykreslují... a i když to Ryanovi pak vysvětluje, že jako přesně tohle ten kretén chce, aby ji, babičku, Ryan nenáviděl, aby na sebe křičeli a tak, že prostě přesně o to mu jde, z toho devítiletej/desetiletej kluk prostě nemůže mít rozum. Ten jen vidí, že mu babička bere autodráhu, s kterou blbnul celý dva dny, od chvíle, co jí dostal, a že je od táty, a že mu to berou... Mohla to Catherine udělat úplně jinak, a  byl by klid.  A Ryan by po psychoušovi deviantovi fotrovi ani nevzdechnul. Ach jo. O pár minut později to také sama ona přizná, ale Clare ji zas chlácholí, že udělala dobře - no nevím, mám na to jinej názor.  A z těch všech vražd, které má na svědomí neznámý sériový vrah, mám už na jednoho člověka podezření... uvidíme... ()

Epizoda 5 (2016) (S02E05) 

Co má John proti škodovkám? ()

Reklama

Reklama