Reklama

Reklama

Westworld - Dveře

(série)
Trailer
Sci-Fi / Thriller / Western / Drama / Mysteriózní
USA, 2018, 10 h 35 min (Minutáž: 58–91 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Evan Rachel Wood, Thandiwe Newton, James Marsden, Talulah Riley, Katja Herbers, Ed Harris, Jonathan Tucker, Jeffrey Wright, Neil Jackson, Brian Ames (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (16)

Trailer

Recenze (111)

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Robotí "krize identity" výtvorů v zábavním parku, na pozadí pedantsky naplánované hry a přiřčených rolí, vede ke vzpouře a snaze vymanit/pomstít se lidskému pokolení - svým tvůrcům i utlačovatelům v jednom. Tak jednoduché to ale nemají - nebo se nám to snaží autoři namluvit neurčitě nekonečnými filosofickými, etickými, morálními, společenskými, (rádoby)hlubokými myšlenkami a zamlžují cestu za svobodou složitým předivem mnoha linek mnoha postav (+ jejich kopií) z mnoha časových rovin. Protože veškerá filmařina, hudba či výprava dosahují téměř dokonalosti, bavil jsem se (skoro) pokaždé, ale že bych jim to zcela žral (a dělal si grafy, abych se ve všem orientoval)? To zase ne. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se týče děje, do páté epizody včetně se neděje téměř vůbec nic, krom toho, že se scénárista asi totálně utrhl ze řetězu co do bezmyšlenkovité tupé a ve výsledku zcela zbytečné brutality na úkor jakéhokoliv posunu v ději. Poté se objevil zčistajasna sedmý díl, ale jeho potenciál utonul v dalších dvou slabších epizodách a vše je korunováno naprosto na hlavu postavenou poslední epizodou, kde se zcela ztrácí pointa, a kde je spatláno všechno do předem dané formy tak, aby kooonečně mohla nějak začít třetí série venku. Nemůžu se zbavit dojmu, že celá druhá série je nevyvážená, nezvládnutá co do rozvržení sil a příběhů jednotlivých účastníků na epizodu, ale hlavně hrozně uspěchaná, protože některé celé epizody by v duchu první série bylo možné odvyprávět za pět minut. Zvláštní pozornost věnuju příchodu "speciálních jednotek" a jejich chování na place - to je "příběhem" samo o sobě. Tak vágní, neprofesionální a žalostný přístup bezpečnostních sil nevidíte ani v béčkových akčňákách osmdesátých let. Až jsem si říkal, jestli tohle dělali stejní tvůrci, nebo jestli si na to vypůjčili scénáristy a kompars z jiného seriálu. Vše kolem westworldu se zdá tak zašifrované, precizní a nakombinované, ale jak se objeví profesionálové, tak je to k smíchu. Bezpečnostní složky neumí střílet, jsou absolutně bez velení a koordinace činností, nemají absolutně ponětí o taktice. Dále mě hrozně zaráželo, jak malou důležitost má v některých případech život postav a v jiných je tomu diametrálně jinak. Na některých postavách (William) se přímo lpí a nechá je rozstřílet jak řešeto, zatímco kráčí stále dál jak terminátor, zatímco jiné postavy lehnou bez jakéhokoliv pozastavení se nad tím, zda má jejich smrt hlubší smysl nebo zda se jich prostě scénárista už chtěl zbavit, protože mu překážely. Zaráží mě, že seriál s tak propracovanou logikou hlavní linky nepřemýšlí nad tím, že by někdo mohl mít mobil nebo že by se mohl někdo jinak účinně bránit tomu, co se tam děje. Šéf impéria je najednou vzduch i pro své zaměstnance. Najednou zmizely všechny kamery a jiné bezpečnostní prvky a není vysvětleno, co se s nimi stalo. Člověk kolikrát čeká na vysvětlení takových zásadních věci, aby nakonec zjistil, že vysvětlení není, protože tvůrci doufají, že se na to zapomene. A postupně mě začaly na rozdíl od první série naprosto iritovat všechny ty rádoby biblické kecy pronášené z kupky hnoje se vší vážností. Ach jo. A kam zmizely motivace hrdinů? Kam? Všechno blbě. Jsem velmi zklamaný. I když si seriál udržuje jistou dávku úrovně, obsahově u mě naprosto skončil. Hrozné zklamání. 35% = 2/5 ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nolan vytvořil něco, co se myšlenkovou důsažností (alespoň měřeno tím, co se dá převést do filmového média) směle dorovnává Matrixu, nepochybně ho to i o kus předčí. Je vidět, že domácí úkoly z kyberkultury (posthumanismu zejména) dělal pečlivě. Nějaké mezery v příběhové konzistenci a výstavbě to má, ale to je ve skutečnosti méně podstatné, než samotné domýšlení filozofického jádra problému, kterým je otázka svobodné vůle (a podstaty lidskosti - čímž pádem i hranic pojmu "člověk"). Kromě toho je i samotná výstavba syžetu pozoruhodná, ale to asi jeden u Nolana tak nějak čeká - takže divák dostane všechno: chronologické skoky, znejisťující vyprávění atd. Westworld je po dlouhé době seriál, který překvapil. První série se tváří jako mix dvou esenciálně brakových žánrů, v němž jde v prvé řadě o dobrodružnou jízdu. Druhá série ale není přílepkem vytvořeným producenty, je spíš rozvinutím prologu, který tvoří první řada, a obě jsou tak nedílně propojené, že je celkem jasné, že to takto bylo plánováno od počátku. Jedná nevýhoda je, že si nedokážu představit, čím by třetí série chtěla tuhle dorovnat. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chápu tvůrce, že díky vysoce nastavené laťce nebylo jednoduché točit druhou řadu tak, aby si divák sedl na prdel. Už v první sérii jsme viděli nespočet prolínání časových úseků a byť z toho byl člověk kolikrát dost zmatený, v rámci jedné nebo další epizody pochopil, jak to bylo myšleno. Ve druhé sérii už je těch skoků bohužel moc a já mám na čele o jednu dlouhou vrásku více nad neustálým brumláním "hergot jaktože není mrtvý, jaktože poslouchá, jaktože jí to nezraní, jaktože.....". Asi dobře otevřené na 3.sérii, to je asi největší pozitivum prostřední série..............................moje hodnocení = 6 z 10. ()

simply 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Westworld je už od prvních dílů moje srdcová záležitost. Trochu jsem se bála, že druhá série bude celá ve stylu "my" versus "oni". Naštěstí se tak nestalo a seriál celkem drží úroveň první série. Na druhou stranu jsem se ke konci trochu ztrácela v časových linkách a některé scény působí trochu překombinovaně. ()

Galerie (318)

Zajímavosti (14)

  • V této epizodě zazní skladba „C.R.E.M.“ od Wu-Tang Clan. (Epistemolog)
  • Jméno postavy Musashi (Hiroyuki Sanada) je inspirováno slavným japonským šermířem Miyamoto Musashim ze 17. století. Skutečný Musashi je kulturní japonskou ikonou a byl mnohokrát vylíčen v televizi a samurajských filmech. (Epistemolog)

Reklama

Reklama