Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co způsobilo, že Ljudmila Pavličenková, krásná mladá dívka, vzala do ruky zbraň a stala se jednou z nejúspěšnějších sniperek druhé světové války? Je hrdinkou, nebo chladnokrevnou vražedkyní, která má na svědomí 309 obětí? A jaký byl její vztah k americké první dámě Eleanor Rooseveltové? Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky odpoví strhující a napínavý snímek Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi ta civilní část v Oděse. Bitvy jsou tu taky Ok, i když jim něco chybí, možná větší brutalita. Spíš ty povidaci pasáže jsou to, co mě moc nehrálo a co tomu ubiralo na tempu. Celkově je to ale solidní válečný film. Osobně bych byl rad, kdyby se Rusové vrátili k filmům ve stylu Jdi a dívek se. Pomalým, hlubokým a pocitovym. Velkofilmu už jsem viděl dost. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Výborný ruský životopisný snímek o Ljudmile Pavličenkové, dívce, která zabila 309 fašistů. Název je trochu zavádějící, i já jsem čekal válečný film, ale jde hlavně o příběh Pavličenkové. Ale akce je tam dostatek. Musím říci, že Julija Peresild podala excelentní výkon. Jen jsem žasl, kolik toho Ljudmila stačila zažít a to jí nebylo ani 25 let. Jo hold při válce jde všechno rychle. ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Trailer a aj názov klame telom. Žiadne epické zábery a film teoreticky ani moc nie je o Sevastopoli alebo o situácii, ktorej bol stredobodom. Je to skôr životopisný príbeh o ruskej sniperke, bez zbytočného pátosu a s dostatočnou dávkou špiny a krvi. Hudobný podmaz bol fajn, až na moment keď sa demonštrovali Pavličenkovej schopnosti. Ten song bol ako z Eurovízie a vôbec mi tam nepasoval. 80% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Hudební klipy, do nichž jsou sestříhané nejpůsobivější záběry filmu, skutečně poskytují daleko lepší zážitek než snímek samotný. Jedině na úrovni jednotlivých záběrů, které mají solidní technickou úroveň a sem tam i dobře vypadají, totiž Bitva o Sevastopol opravdu funguje. Kdo o osud Pavličenkové neztratil zájem kvůli nešikovné práci s elipsami (+ nesnesitelně naivní a toporně odehrané linii s Rooseveltovou, která má celé vyprávění rámovat), toho udolá repetivnost a fádnost válečných pasáží. Pokud se u nich lze bavit, tak leda na úkor jejich absurdní nerealističnosti (např. německá pěchota postupuje k sovětským zákopům po holé pláni, bez jakéhokoli krytí), jinak jsou nezajímavé a "gritty" dojem se snaží vyvolávat jen přítomností několika gore efektů. Pro novodobé ruské blockbustery obvyklé podlézání putinovskému vidění světa a de facto hrdý pohled na stalinistickou éru (resp. neochotu ji jakkoli kriticky reflektovat) do hodnocení ani nepromítám, jinak bych musel sáhnout po odpadu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Až na nějakou tu historickou nepřesnost a nepochopitelný název jsem si film užil.Bojové scény byly vcelku realistické,místy jsem na jazyku cítil chuť hlíny,kterou tam vojáci buď polykali,nebo jí byli zasypáváni.Rusové mě tentokrát potěšili,nenatočili svůj typický gerojičeskij film,naopak,nebáli se rýpnout si do vlastních řad a ukázali,že umí natočit daleko kvalitnější válečný film,než jsou americké Pearl Harbor a Železná srdce.Nebýt nešťastného soundtracku,který mě místy opravdu rušil,udělil bych klidně i pět hvězdiček. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (15)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach na Ukrajine, vrátane poloostrova Krym, miest Sevastopoľ, Odesa či v metropole Kyjeva. (MikaelSVK)
  • Celkem zabila Ljudmila Michajlovna Pavlichenko během druhé světové války 309 lidí, včetně 36 nepřátelských odstřelovačů, kteří byly potvrzeni v její snajperské knížce. (willy1)
  • V poslední scéně filmu, při setkání Pavličenkové s Eleanorou Roosevelt v Moskvě roku 1957, vypadá Ljudmila jako důchodkyně, přitom jí tehdy bylo pouhých 41 let. (lioncel)

Reklama

Reklama