Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (9)

Pustina (2016) 

"Co když už nebudeme nikdy nikomu věřit?" Miluju deprese a proto se mi seriál líbil. Vlastně ne. Deprese nemám rád, protože se s nimi střetávám takřka denně a proto mě to v Pustině moc nebavilo. Byl tam sice skvěle zapomnětlivý nabíječ Karel, jeho úžasně vyrovnaná dcerka Klárka nebo hodný vařič perníku Šary, ale taky tam byla tlupa dementů z pasťáku, poldové ve svetrech a detektiv, kterému někdo neustále stál na vedení. Již z obsahu jsem vytušil, že mě to nijak zvlášť bavit nebude, ale nechal jsem se nachytat hláškami o nejlepším seriálu desetiletí. Dobře mi tak, měl jsem dát na instinkt, ale když už to vzbudilo takový ohlas, tak jsem to prostě musel vidět. Nyní jsem pro referendum, prolomení těžebních limitů a vybagrování Pustiny, protože bych do ní nerad znovu zabloudil. ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

"Nemáme se čeho bát. Jsme tři na dva. Prostě to referendum nepustíme." Tak to se mi moc líbí. Lidi si ve volbách zvolí vedení a když chtějí referendum, tak jim ho paní starostka nechce dovolit? A to má být kladná postava? To mi dost připomíná naši vládu, která nechce připustit referendum o vystoupení z EU, protože lidi by jim mohli vzít koryta. Takže paní starostce budu fandit po rodinné stránce, ale politicky u mě skončila. Navíc se mi v tom těžebním smogu moc dobře nedýchalo, obyvatelé Pustiny jsou mi nesympatičtí a o trotlech z ústavu se snad raději ani nebudu vyjadřovat. Takže všechny mé sympatie získává nadržený Karel a moc mě pobavil Autošťouch, při kterém se vozidla převracely na střechy z nulové rychlosti a to je třeba ocenit. ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

"Mami, ségra si myslí, že je největší obluda na světě." Příkladná matka nemá ani jednu fotku své milované dcery? No dobře. Takže se pátrá, prchá, nikam to moc nevede, každá scéna s dementy z Pasťáku je pro mě utrpením a ani Karel nikoho neznásilní. Přesto mě celkem bavila polština, zaujala mě situace kolem Lukáše a jen doufám, že ty na závěr nalezené nohy nebudou mít stejně dementní vyústění, jako to tajemné "Něco máme" z koncovky první epizody. ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

"No Luky, pochlub se. Čímpak jsi ji přihnojil? Enpékáčkem, abysme trochu vyrostli?" Šary vaří perníček, šmejdi z pasťáku dochucují jídlo v hospodě a policisté jsou tak tupí, že udělají doprovod dealerovi. Tak fajn, tohle se prostě nijak zvlášť nepovedlo a navíc nohy lákající na další epizodu byly opět o ničem. ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

"Ty nejhorší věci totiž lidi nedělají z nenávisti, ale ze strachu." Návrat zapomnětlivého píchače Karla k jeho podstatě mě potěšil, Páskovo laškování s Balogem v bazénu taky stálo za to, ale jinak se mi v té depresemi zamořené Pustině nedýchá snadno. A ani mě to příliš nechytlo, ale když už jsem v půlce, tak to dokoukám. Jen doufám, že to tradiční závěrečné lákání na další díl ("Co je tam?") bude konečně mít nějaký smysl. ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

"Slabší v nás vyvolávají touhy ublížit jim ještě víc." Tak konečně nebyl konec předchozí epizody jen dalším špekem na diváka, ale projednou to mělo smysl. To je dobře. Mne samozřejmě nejvíc potěšil můj hrdina Karel při výslechu, taky vylovení, vysušení a odbahnění dodávky a hlavně jsem měl radost, že dementi z pasťáku si pro tuto epizodu dali celkem volno. Jinak mě samozřejmě rozesmutnilo, že děti nedokáží rozeznat tátu od posranýho magora, ale asi jsme nebyli jiní. Patří nám to. ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

"Tohleto Míša poslouchala. Ne nějakýho podělanýho Beethovena." Tak to jsou body pro Karla, protože já taky nechci na svém pohřbu žádnou smyčci navoněnou nudu, ale Smells Like Teen Spirit od živého Cobaina. Další body Karel získává za to, kterak análním sexem předcházel nechtěnému těhotenství, protože to bylo prozíravé. Jinak to zase byla trochu nuda, při které mám chuť politovat kriminalistu Rajnera, protože ten je ve službě 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 12 měsíců v roce. Patrně z přepracovanosti pak nezákonně odebírá DNA každému, koho potká, ale koho by zajímaly jeho práva, že? ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

"To si opravdu myslíte, že soukromá firma může policii zasahovat do vyšetřování vraždy?" To si rozhodně nemyslím. Já to vím, ale to je jedno. Já jsem rád, že se konečně něco objasnilo, i když šlo jen o osla. Vlastně se docela těším na to, že už se to nějak dovleče do konce. Adepta na vraha mám již několik epizod vybraného, ale vsazeno na něj nemám, takže je mi celkem jedno, jestli to bude on. Pustina mě zkrátka nechala poměrně seversky chladným. ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

"Jestli ho nenajdou policajti, najdeme ho sami." Tak se nám policie zase jednou ukázala jako stádo pitomců. Kapitána Rajnera omlouvá snad jen to, že několik měsíců nespal, protože byl stále ve službě, ale stejně se to moc nepovedlo. Navíc totožnost vraha byla zjištěna dost dlouho před koncem a pak už se za ním běželo tak pomalu, jak je to jen v Pustině běžné. Já jsem tedy vraha měl natipovaného až jako třetího v pořadí, ale to je jedno. Jsem prostě rád, že už to skončilo a že se bude bagrovat. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama