Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 2
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele Mrkvič k tomuto seriálu (7)

Zaklínač (2019) 

První série se povedla nad očekávání. Představení postav, výběr příběhů a děje, to všechno si sedlo více než skvěle. Herecké obsazení je povedené u hlavních postav (Geralt, Yenefer, Cyrila a Marigold), ale taková Triss je prostě na pikaču. A kvůli Zarikánkám mi vadí to přečernochování. Druhá řada je velkou zkouškou pro fanoušky knih nebo her. První díl je vyprávěním jedné ze Sapkowského nejlepších povídek, ale změnou počátečních vztahů všech postav utrpí bohužel fanoušci knih. Neznalec nic řešit nemusí. Druhý díl byl ještě brutálnějším zásahem do známého příběhu a osudů postav. Po takovýchto kopancích jsem dále už opravdu netušil, kdo kdy chcípne. Snad jen Yen, Ciri a Gerald byli v mých očích chráněni celou dobu. Ty kopance jsem snášel velmi špatně,ale po závěrečném díle? Jedna série obsáhla tak 2,5 knihy. Což je strašná škoda. Až na černou Fringilu jsem se nemusel s žádným obsazením moc prát (Triss byla mnohem příjemnější a nemuselo se srovnávat s černýma Zerykánkama). A jak si vše v posledním díle sedlo? No. Uznávám, že hodně dobře. Ač se tedy druhá řada příšerně a odsouzeníhodně odklonila od knih, může třetí navázat na vztahy postav a hlavní příběhovou linku docela obstojně. A vytasení Emhyra? Možná oproti knihám brzy, ale parádně. Hlavně pro někoho, kdo z knih tento důležitý fakt zapomněl :) Třetí řada začala příšerně. U dílu jsem usnul. Logiku chování postav jsem vůbec nedával. Ale nějakým zázrakem se scénáristům povedlo se jakš takš vrátit ke knižní předloze. Část druhého dílu a potom třetí a čtvrtý jasně ukázaly, kam série povede a čím bude gradovat. A já byl natěšený. Díl s Thanedem byl parádní. Sice spousta věcí jinak, než v knihách, ale u některých jsem to stejně zjistil až zpětným dohledáním. Stejně jako konec jedné čarodějky. Z dvojího přečtení knih jsem si její konec nepamatoval, ale díky seriálu, který silný moment podá i vizuálně, na její osud už nikdy nezapomenu. Vůbec celý poslední díl se hodně knihám přiblížil a díky Milwě a výhledu další parádní postavy, o kterou nás snad tvůrci nemohou ochudit, se na další řadu moc těším. A to i přes to, že loď bohužel opouští parádní představitel Geralta. Jo a tlustá hnusná Keira Metz byla teda dalším přešlapem té zakomplexované pí** castingové režisérky. ()

Začátek konce (2019) (S01E01) 

Parádní začátek. Takový rozjezd jsem nečekal. Dobytí Cintry, řezník z Blavikenu a postupné seznamování s hlavními postavami. Při masakru parádně natočená bojová scéna - na jeden zátah - což se u seriálů moc nevidí. Prostředí je krásně špinavé, nasvícení přírodní a už došlo i na lehké nahotinky a sprostá slova, která u Geralta nemohou chybět. Kdo si stěžuje, je s ničím nikdy spokojený vocas. ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

Na hodinu až moc děje a celá linie s Yennefer mě moc nebrala. Naopak od zpěváčka jsem moc nečekal a jeho hlášky a písničky jsou zatím moc fajn. No a kozlíkova hláška "tvoje máma tě měla se sněhulákem?", super. A vlastně i myšlenky o národech, hrdosti a výběru menšího zla nebo pocitů křivdy, skvěle navazují na hlavní linii knih. Tenhle seriál může být něčím hodně velikým. A to nejen pro skalní fanoušky předlohy (i her). ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Nejslavnější Geraltova zakázka a zrození Yennefer. Obojí je úžasně podané, má hloubku v dialozích i odhaleních a vypadá skvěle. Jedinou poskvrnou je obsazení Triss. Na to si nejspíš nezvyknu ani za deset sérií. ()

Vzácný druh (2019) (S01E06) 

Ach jo. Jedna z nejzábavnějších povídek se proměnila v nudné putování, trapně jednoduše podaný vztah Yen s Geraltem, vynechání naplněné ovce!!!!!!!!! a mizerně digitálního draka. Trpaslíci budou fajn v dalších dílech, ale kromě pár hlášek tu moc prostoru nedostali. Zarikánky mají být jak zjevení, ale když bylo přečernochováno už v předchozích dílech, nepůsobí tu exotické bojovnice ani trochu exoticky. Nejhorší je ale vztah Geralta s Yennefer. Geralt na ni kouká jak nešťastné štěnátko a Yen se vůbec nechová odtažitě. Lacině dychtí po Zaklínačovi a hned musí být všem jasný, že tihle dva spolu budou (časem) navěky. A ne jako v knize, kde mě Yen srala a doufal jsem, že si Gerald vybere jinou čarodejnici. Tady je lacině jednoduchá a tím je i jejich vztah postrádá na zajímavosti. No a i souboj s drakem byl nešťastně okleštěn oproti knize. ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Geralt a Ciri jsou v pohodě, ale Yenefer a její z prstu scénáristů vycucané osudy, jsou prostě o ničem. Teda. O ničem, než se začne blížit boj o Sodenský pahorek. Spíš než Yen vzbuzuje zájem Tisája. Bohužel škaredá Triss je zase jak pěst na oko. Ale řežničina v Cintránském hradu - paráda a skvělá póza Cavilla. ()

Něco více (2019) (S01E08) 

Díky za bitvu u Soddenu. V knihách občas zmiňovaná, ale nikdy nic moc detailního. Bez Geralta na scéně to sice není ono, ale spousta těch známých čarodějnických jmen bylo prostě pro fanoušky předlohy a her moc fajn. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama