Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 1
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Zajímavosti (213)

  • Alastair Parker ztvárnil postavu strážce přístavu v seriálu. V roce 2015 propůjčil svůj hlas postavě Tesáka, která je jedním ze 4 vládců podsvětí města Novigrad videohry „Zaklínač 3: Divoký hon“. (Geralt z Rivie)
  • Režisér Alik Sakharov vysekl poklonu hlavnímu představiteli Geralta: „Dle mého je Henry Cavill to nejlepší na Zaklínači. Ta role mu naprosto sedne, zhostil se jí na výbornou. Jedná se o velmi flexibilního herce, který je schopen poslouchat cizí a učit ostatní.“ (Geralt z Rivie)
  • Režisér Alik Sakharov vysvětlil, proč od projektu odstoupil. Chtěl epizody vést v jiném duchu, než v jakém je chtěli vést tvůrci a představitelé Netflixu. Tento konflikt je často označován za „rozdíl v kreativním myšlení“, nicméně sám režisér svůj odchod rozvedl poměrně detailněji: „Má práce na seriálu mě moc neohromila, docela si za ni i nadávám. Dle mého úhlu pohledu má východoevropská literatura naprosto jiný nádech, není žádnou náhodou, že má Andrzej Sapkowski ve svých knihách tolik příběhů a postav. Tvůrci však chtěli seriálu věnovat rychlejší tempo a vše doplnit barvitými speciálními efekty. Takový chtěli mít seriál, přičemž já ho viděl naprosto jinak. Snažil jsem se je přesvědčit, argumentoval jsem, ale bohužel jsem nebyl dostatečně přesvědčivý, a tak jsem od projektu odešel“. (Geralt z Rivie)
  • Joey Batey se během konkurzu na roli Marigolda rozhodl vsadit na jistotu a dorazil s loutnou, načež rovnou zahrál písničku. Hře na tento nástroj se totiž věnoval už dlouho před Zaklínačem. (Geralt z Rivie)
  • Anya Chalotra měla problém s nahými scénami, takže jí byla nabídnuta dvojnici na zástup. Když ale viděla, jak by výsledná scéna vypadala, rozhodla se, že potřebuje Yennefeřinu transformaci a její pocity prodat i skrze řeč těla. (Geralt z Rivie)
  • Anya Chalotra musela kvůli své roli nosit speciální chránič zubů, což bylo poměrně bolestivé. Na druhou stranu jí to pomohlo vžít se do role. (Geralt z Rivie)
  • MyAnna Buring ztvárnila postavu Tissaia de Vries a je to tak její druhá zkušenost z toho světa. V roce 2016 propůjčila svůj hlas postavě Anna Henrietta, která je nejvyšší hlavou Toussaintu videohry „Divoký hon: O víně a krvi“. (Geralt z Rivie)
  • Lauren Hissrich prozradila, že zprvu nabídku pracovat na Zaklínači odmítla. Bála se nevyhnutelného srovnávání se Hrou o trůny (od r. 2011). Nemyslela si také, že by měla dost zkušeností se psaním fantasy příběhů. Potom si ale přečetla knihy Andrzeje Sapkowského a s překvapením zjistila, že se příběh vlastně točí okolo rodiny. Právě to ji nakonec přimělo na nabídku kývnout. [Zdroj: filmozrouti.cz] (Geralt z Rivie)
  • Ve druhé sérii Vladimíra Furdíka na pozici choreografa bojových scén nahradil Thomas Hacikoglu. Ten v první sérii působil jako Stegemannův (Stegnemann měl na starostí bitku v první sérii s Renfriiny bandou) asistent a sám patřil mezi členy Renfriiny bandy. (Geralt z Rivie)
  • Žádný zaklínačký kodex, na nějž se v knihách Geralt (Henry Cavill) několikrát odvolává, ve skutečnosti neexistuje. Geralt si ho sám vymyslel a zvykl si zaštiťovat se jím, jelikož těch, kteří se řídí nějakým kodexem, si lidé obvykle váží a uznávají je. Také pro něj znamená jakýsi souhrn morálních zásad, které se snaží dodržovat. (Azurovydrak)
  • Takzvanou „Zkouškou trav“ – sérií mutací, které promění obyčejného chlapce na zaklínače – si prošli všichni zaklínači. Geralt (Henry Cavill), který snesl Proměnu nezvykle dobře, byl ale jako jediný vybrán k dalším, mnohem složitějším zásahům, které mu ještě více znásobily sílu a reflexy. Je jediným zaklínačem, který tyto dodatečné mutace přežil. Vedlejším účinkem této mutace byl také naprostý zánik pigmentu, kvůli čemuž mu zbělely vlasy. (Azurovydrak)
  • Věk některých postav se v knihách, hrách a seriálu liší. Například ve hře „Zaklínač 3: Divoký Hon“ je uvedena informace, že Geralt (Henry Cavill) je téměř sto let starý, z čehož si můžeme dle věku Ciri, které je ve hře 21 let, zpětně dopočítat, že v povídce „Otázka ceny“ (S01E04) by Geraltovi mělo být asi 75–80 let. Podle tvůrkyně seriálu Lauren Schmidt je však titulní zaklínač již hned na začátku seriálu stár 100 let. Také uvedla, že je v seriálu Geralt starší než Yennefer (Anya Chalotra), což je opět v rozporu s informacemi z knih, kde je právě Yennefer tou starší, což mimo jiné potvrdil i sám autor Andrzej Sapkowski. (Azurovydrak)
  • Dle Lauren Hissrich některé díly mohli mít až 90 minut: „Bylo těžké určit, jak půjdou povídky po sobě. A pak tu máme fakt, že vytváříme materiál pro televizi. Scénáře druhé a třetí epizody byly napsané na 90 minut, a proto jsme některé scény museli upravit a zkrátit. Tohle byla pro mě těžká zkušenost, protože já tam chtěla vše. Aspoň jsem se však poučila do příště, pro druhou sérii jsme psali kratší scénáře, abychom nepřicházeli o důležité scény.“ (Geralt z Rivie)
  • Lauren Hissrich vysvětlila, proč seriál začíná právě povídkou „Menší zlo“: „Zpracování všech povídek představovalo výzvu, ale nejtěžší bylo vybrat tu, kterou odstartujeme seriál. Když představujete muže, kterému je téměř 100 let, tak v rychlosti musíte ukázat, jaký byl jeho život doposud a proč se na něj zaměřujeme právě v tuto chvíli. Vybrala jsem povídku Menší zlo, protože ta skončí bojem, který změní jeho chápání sebe samotného, své práce a celého kontinentu.“ (Geralt z Rivie)
  • Po zveřejnění seriálu 20. 12. 2019 muselo být v USA dotištěno 500 000 kopií knih „Zaklínače“. (Geralt z Rivie)
  • Pro seriál vzniklo několik druhů mečů a Henry Cavill používal lehkou verzi, která je bezpečnější v případě, kdyby někoho neúmyslně zasáhl. Oproti původní verzi mečů si nechal upravit jílec meče, aby mu lépe seděl do ruky a byl lepé ovladatelný. (Geralt z Rivie)
  • Při soubojích blízko obličeje herci používali gumové meče. (Geralt z Rivie)
  • Meče zaklínačů, které jsou určeny pro boj s lidmi, jsou vyrobeny z meteoritu. Meče určené pro boj s monstry jsou vyrobeny ze stříbra a jsou měkčí. (Geralt z Rivie)
  • K překvapivě velké přítomnosti postavy Triss (Anna Shaffer) v seriálu se vyjádřila tvůrkyně: „Otázky na změny vůči knižní předloze vždycky zbožňuju, protože vám pak vše mohu odůvodnit. Tyto změny neděláme kvůli tomu, abychom si honili naše ega nebo abychom měli snazší práci, děláme je proto, abychom si co nejlépe poskládali náš příběh, protože už dávno vím, co potká Triss v první, druhé a snad i další sérii. Právě kvůli tomu jsme ji představili již v příběhu, ve kterém nefiguruje v knihách.“ [Zdroj: Edna.cz] (Geralt z Rivie)

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama