Reklama

Reklama

Toman

Trailer
Česko / Slovensko, 2018, 145 min (Alternativní 139 min, Televizní verze: 78+75 min)

Režie:

Ondřej Trojan

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrají:

Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Stanislav Majer, Kristýna Boková, Petr Vaněk, Roman Luknár, Martin Finger, Jaromír Dulava, Marek Taclík, Marián Mitaš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmové drama režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu na pozadí doby, která dodnes ovlivňuje naše životy. Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho.  Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká. Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo. Režisér  Ondřej Trojan přináší na plátno nejen napínavý thriller, ale i co nejvěrnější dobovou rekonstrukci skutečných událostí opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví. (Falcon)

(více)

Recenze (397)

Olík 

všechny recenze uživatele

Goldberg Asher Zelig, alias Zoltan Thoman, alias Zoltán Toman, alias Zoltan Goldberger, alias Zdeněk Goldberger, alias Zolo Toman, alias Zdeněk Toman. Zajímavá postavička poválečného Československa…..a ruku na srdce, kdo z nás měl doposavad o něm nějaké ponětí? Takže, kdyby už nic jiného, tak palec nahoru za přiblížení této osobnosti širší veřejnosti. Ale osvěta není jediným kladem tohoto historického dramatu…..jak píši pomalu u každého podobně laděného snímku, tohle my umíme. Dobové retrospektivy z nelichotivých dob. Navozená atmosféra, herecká mistrnost, osudy jednotlivců i celé republiky. Neznámá persona s životem velkého Gatsbyho….jak jsem již řekl…tohle my umíme. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Pořád nechápu, jak mohli komunisté tak dlouho vládnout, když se mezi sebou zabíjeli. To ostatně bylo dost podrobně ukázáno v Českém století v epizodě Zabíjení soudruha. Co se týče tohohle snímku a života zajisté největší šedé eminence v našich dějinách, tak jsem spokojen. Informací je dost, postav také plno, ale všechny mají svůj účel. Nevím, jak moc sympaťák v reálu byl, ale tady to Macháček sehrál parádně a fandil jsem mu (ač byl zčásti komunista). Určitě lze doporučit jako doplnění počátku působení KSČ jako vládnoucí strany. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Od Tomana jsem zase až tak moc nečekal a o to příjemnějším překvapením pro mě je. Jedná se o velmi povedené drama, místy možná politický thriller mapující sice krátké, ale pravděpodobně nejkritičtější období našich moderních dějin, které svými důsledky ovlivnilo životy nás všech. Toto období film znázorňuje zejména očima velmi rozporuplné osoby Zdeňka Tomana a jeho nejbližších. Příběh vystavěný na základě skutečných událostí je velice poutavý, má dobrý spád, a tak ani delší stopáž nevadí a děj hezky ubíhá. Samotná postava Zdeňka Tomana je sice značně nesympatická, ale tak to asi mělo být a v podání Jiřího Macháčka je fantasticky zahraná. I řada dalších herců ve vedlejších rolích podala dobré výkony a když přičtu povedené dobové kostýmy, bohatou výpravu a vlastně celkově velmi povedené zpracování, tak mi hodnocení vychází na velmi dobrých 82% a docela se divím relativně nízkému zdejšímu hodnocení. Tento film si rozhodně zaslouží více! ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Třetí republika je pro mě méně známé období našich dějin a o Tomanovi jsme slyšela až v souvislosti s filmem. Toman byl bezesporu dobrý obchodník, film celkem pěkně popisuje dobu, komunisty, přesun Židů na západ, až jsem z toho měla mrazivý pocit. Hodně mě zajímalo co se dále dělo s Tomanem a jeho synem. A když jsem hned na začátku filmu zaregistrovala Jaroslava Kuberu jako Beneše tak jsem si říkala, že mi už hrabe;) ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Pro mě prakticky skoro stejně nezáživný film jako Masaryk, s dvěma rozdíly. Za prvý, o osobě Tomana jsem nevěděl skoro nic, za druhý, Trojanovo podání Tomana mi přišlo zajímavější než Ševčíkovo podání Masaryka. 50%. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Doslovně a polopaticky se nám sděluje, že komunismus byl, je a bude jedno z největších svinstev, jaké člověk byl schopen vymyslet a realizovat. Velký podvod na lidech, který se neustále opakuje, protože lidé jsou stále ochotni uvěřit, že lze tímto způsobem nějak vychovat člověka a nastolit spravedlivou společnost. Násilím však ráj na Zemi vybudovat nelze. Dobrý příběh s poněkud škrobenými dialogy je trochu nezáživně natočen. Potřebnost je však neoddiskutovatelná. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Výborný Macháček ve ve skvělém filmu. Tahle doba mě dost zajímá a o panu Tomanovi jsem toho moc nevěděl. Bylo hezky ukázané, jak se soudruzi vypořádali s nesoudruhy a pak se soudruhy. ()

Miky22 

všechny recenze uživatele

,,Tak takto umírá demokracie, za bouřlivého potlesku.” Celé je to sledování jednoho velkého smutného příběhu lidí, kteří budou na několik stovek let hýbat s naší zemí (byť u vlády nebudou dlouho). Dějově a faktologicky velmi hezky zpracované. Filmařsky také. Obsazení slušné. Známé české tváře i v menších rolích udrží i diváka, který příběhem nežije, při obrazovce. Líbila se mi kamera, jen bych zvolil jiný odstín color-gradingu. Jeden z kvalitních českých filmů poslední doby 4*. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Hodně výpravný a s důrazem na faktickou linku natočený snímek bez přílišného stylistckého přibarvování. Díky za něj a za představení této dnes nepříliš známé, ale o to více zajímavé postavy poválečných československých dějin. Víc takových pane Trojan. P.S. Jirka Macháček na výbornou. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Skvělej film, herecký výkony vynikající.Kostýmy, účesy, vše do detailu vypilováno.Toman byl vynikající ochchodník, nechápu, proč lezl mezi tu rudou verbež.Je fajn, že zrovna on se vyhnul oprátce od toho zmrda všech zmrdů Gottwalda.I když to byl typický židovský parchant. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"I kdyby nic jiného, dal jsem Vám šanci být lepší člověk..." Ondřej Trojan nám dal šanci nahlédnout do, pro mne, neznámé historie, jelikož tuhle osobu si z dějepisu (ani toho "novodobého") nepamatuji. A musím uznat, že drama bylo mistrně dobově zrežírováno s parádními hereckými výkony. Samozřejmě druhá věc je, kolik je v předkládaných faktech pravdy, domněnek, spekulací nebo fikce. Jestli svým způsobem šlo o poválečného "Schindlera" nebo všehoschopného kšeftmana pracujícího pro rudou stranu. Každopádně mě to donutilo zapřemýšlet, jak by to s naší republikou dopadlo, kdyby komančové v 46. roce nesehnali dost peněz do voleb a ty skončily jinak... a jací byli (nebo opět jsou) lidé v nám blízkém Polsku či Maďarsku, kde asi utrpení Židů válkou neskončilo. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde o velkolepý český velkofilm o velice zajímavé a zdá se mi, že i opomíjené, postavě našich dějin, která by si film ve velkém měřítku rozhodně zasloužila... tedy kdyby nevypadal takto. Sice musím uznat mnohé klady, ať už jde povětšinou o dobré herecké výkony, přes kvalitně zpracovanou vizuální stránku filmu včetně dobových reálií, na čem ale zfilmovaný Toman tratí je práce s postavami a jejich chováním. Mnou nedávno viděná satira The death of Stalin představila také x různých ruských ministrů a jiných politiků, ale s takovým citem, že bylo reálné si mimo klasického Chruščova, Beriji a ostatních známých, zapamatovat i jména nikdy neslyšená. Ne však tady, kdy jediné seznámení se s postavou, jakkoliv důležitou či ne, pochází z grafického štítku se jménem dané postavy v každé nepatrné meziscéně, takže jsem si povětšinou pamatoval pouze postavy k nimž mám nějaké asociace - ať už jde o Slánského, Masaryka, Gottwalda nebo Jacobsona. O ostatních politicích pak z filmu vím pomalu jen to, že nosili saka. Problém je samozřejmě jak v nestřídmosti při výběru počtu postav tak v onom jejich představování, díky čemuž se pak jako divák cítím zmaten, protože ačkoliv si nemyslím, že bych se v našich dějinách nevyznal, tak si nepamatuji každého druhého soudruha poválečné éry. Dalším problémem jsou dialogy a vývoj příběhy, možná jsem jen zvyklý na něco jiného, ale spousta mluveného slova mi přišla vykonstruovaná aby to vyvolalo pocit většího dramatu. A já opravdu nevím, jestli byl Toman skutečně takový neomalený kretén v těch několika scénách, ale právě v nich mi přišel jako nějaká účelová parodie na Kmotra. Podivné dialogy se ale linou celým filmem, který se navíc snaží opravdu rozsáhle zmapovat jisté významné období a to opravdu se vším všudy, bohužel na úkor příběhu. Náladu pak nespraví ani odkazy na dnes již popkulturní hlášky ("právě jsem se vrátil z hradu!") ani pár sekundové cameo Marty Gottwaldové - což byl ovšem zážitek vidět :D Sečteno podtrženo, určitě jde o zajímavý film, ale ocení ho spíše odborníci na danou dobu, kteří navíc snesou mírné teatrální zkreslení. Tím ale neříkám, že je existence tohoto filmu špatná, protože jak jinak šířit podvědomí o dané době a jejích osobnostech, že? ()

elessar04 

všechny recenze uživatele

Klidně mě zabte, ale po zhlédnutí tohoto filmu nemám absolutně slov. Perfektně vykonstruovaný příběh a herecký výkon Jiřího Macháčka. Scény podkládané autentickými záběry jsou naprosto skvělé a vůbec popisky k jednotlivým postavám se mi moc líbily. Nemám filmu co vytknout. 2 hodiny a 20 minut mi uběhlo neskutečně rychle. Pro mě kouzlo české kinematografie a za mě film, který jednou snad bude klenotem a který jsem schopen zařadit mezi nejvyšší příčky v naší porevoluční kinematografii. Jednoslovně - výborné! ()

CharlotteHo 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu nejlepší český film co jsem viděla. Ukázka toho, jak i okoukaní herci můžou HRÁT a být věrohodní. Že nemusí být příběh popsaný jako v beletrii... Co se týče stopáže, mohl asi být o 20 - 30 min kratší, ale nebyly to úmorné minuty... Film predstavuje důležitou a přitom naprosto zapomenutou postavu poválečných voleb, které se stali osudnými pro čechoslováky na dalších víc jak 50 let... Střih, triky a kamera jsou naprosto brilantní. Film působí velmi věrohodně, nerozčiluje historiky, zdůrazňuje atmosféru mezi straníky a vztah mezi našim ÚV KSČ a SSSR. Jsem velmi potěšena a všem doporučuji. ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Působivý a silný příběh člověka o kterém se historie moc nezmiňuje. Manipulátor, šmelinář a politický mocnář Zdeněk Toman. Film se odehrává v době těsně po válce a mapuje zároveň nástup rudé moci. Do morálního soudu hlavní postavy a jeho činů, bych se pouštěl nerad. Film je opravdu emotivní a silný. Historických postav je tam mnoho, ale velmi dobře se v nich lze orientovat. Dozvime se o zákulisních praktikách tehdejší vládní moci. Film má úžasnou výpravu i hudbu. Je velmi upovídaný, vtáhne však do děje natolik, že ani chvilku nenudí. Jiří Macháček a Kateřina Winterová, podávají excelentní herecké výkony. O Macháčkově roli Zdeňka Tomana bych si troufnul mluvit, jako o roli životní. Film se i opírá o skvělý, stabilní scénář. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že to bude až tolik formou hraného dokumentu, myslel jsem si, že to bude více „živý film“. Tolik k představám. Nic to nezměnilo na tom, že tento zvláštní film ve mně nechal silný zážitek. Doba pro mě málo známá se mi ukázala jinak, než známe z dějepisu. Hrozivěji. Rozhodně poučné, zajímavé a kromě tohoto jsem si odnášel i trochu mrazivý pocit. Délka filmu nestačila nudit, protože jsem musel být pořád ve střehu, abych se orientoval v tom množství postav. A zároveň pochvala za závěrečnou krátkou informaci, co se stalo s ostatními osobami, doplněnou jejich autentickými fotografiemi. Tohle mě chybělo u Palacha. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Těžkotonážní nálož z těžké doby po válce. Nebylo to snadných dvě a půl hodiny v kině, když na plátně postrádáte byť alespoň jednoho vyloženě kladného hrdinu. I ten, do této doby nedotknutelný Jan Masaryk je zde vykreslen jako alibistický srab a sám Toman na mě spíš působil jako kmotr Mrázek. Nebýt to film mého oblíbence Ondřeje Trojana, asi bych si počkal na uvedení v televizi, takto musím konstatovat, že je to sice kvalitní film, ale ze všech jeho udělaných mě tento bavil zatím asi nejméně. ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Teší ma, že na 100 rokov republiky vyšiel práve takýto film. Obdobie rokov 45-48, teda prechod z povojnového stavu k prevzatiu moci komunistami, je vcelku málo známy a rozoberaný. Spracovanie je výborné či už technicky, ale ak historicky v rámci možnosti stopáže. Jedným dychom ale musím dodať, že mňa táto téma vyslovene zaujíma, a kto nemá naštudované aspoň aké-také základy sa bude strácať. Herecké výkony až na pár výnimiek (americký veľvyslanec s evidentne non-native angličtinou a Winterovej slabý pokus o češtinu s poľským prízvukom) tiež stoja za pochvalu. Škoda že film je trošku niche, určite by si zaslúžil širšiu pozornosť. ()

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Reklama

Reklama