Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Recenze (365)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nemám důvod dávat méně hvězdiček. V první řadě je film naprosto detailní výpovědí, jak se všechny události odehrály. Od pitomého nápadu až po odsouzení. Krůček po krůčku a naprosto jednoduše a snadno, aby divák lehce pochopil a v ději se neztratil. Kromě kvalitního scénáře a hereckých výkonů, kde až na výjimky - například státní zástupci, se nedá moc mluvit o úplném hereckém nadvýkonu, ještě oceňuji vynikající hudbu. Jako by přesně pasovala na situaci. Místy skoro groteskní, avšak ve své hloubce velmi tragická, přesně taková byla i celá situace kolem této kauzy. Hudba se rychle dostane pod kůži. Nakonec se divák také dozví, co se stalo s postavami dál, což vždycky ocením. Velmi kvalitní film, který svou kvalitu získává možná díky až profesorskému přístupu k celé práci, ale v tomto případě, kdy pohlížení nejen na oběti, ale i na viníky, může být velmi diskutabilní, je téma velmi citlivé. Však sám kriminalista řekl, že si oběti mohou za svůj osud sami, neboť kupovali levný alkohol ze stánků, což ale samo o sobě nemůže omlouvat co udělali odsouzení. A právě tím je celá kauza citlivá, ale tvůrci to zvládli na výbornou a bez předsudků, zcela spravedlivě vykonali pohled na celou kauzu tak jak se stala, aniž by se přikláněli na tu či onu stranu. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Po kvalitativnej stranke velmi slušny tv film.Tvorcovia zvolili priam dokumentaristicky štyl.Film funguje dobre ako socialna drama aj ako kriminalka,hlavne druha čast. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

To má byt nějaká komunistická obžaloba kapitalismu a soukromého podnikaní? Oslava represivních složek státu? Když to stejně chlastali hlavně socky a voliči komunistů. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaný dvoudílný televizní snímek Terezy Kopáčové, který nám poodhaluje zákulisí tzv. Metanolové aféry z roku 2012. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Brečet. Chce se mi brečet. Normálně u filmů nebrečím. Jsou to sérioví vrazi ti první 2 co to začali - snad to doživotí odkroutí. Nechápu jak někdo může být tak blbej a vědomě pustit jed mezi lidi. Pak už nikdy nevíš, co ti kam kdo namíchá.. Vy ostatní nepijte nikdy nic, co nevíte odkud pochází. Je to hrůza. Hrozný. Chce se mi brečet. Brečet.. ()

eredin 

všechny recenze uživatele

Dalo by se napsat "nadprůměrný český film", kdyby česká kinematografie měla nějaký průměr, se kterým by stálo za to se srovnávat. ()

Ivoman 

všechny recenze uživatele

Tohle opravdu vypadlo z ČT ? Nedá se tomu vůbec věřit. Konečně perfektní práce jak má vypadat a skvěle načasováno s posledním odvoláním největších masových vrahů v našich dějinách. Kvůli pár tisícovkám nechali umírat desítky lidí. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak čekal jsem něco jiného. Více výpovědí o opilcích místo tam o těch nahoře. Ale bylo to realistické, herci velmi dobří, takže napoprvé to vidím na čtyřicet z důvodu zbytečné roztahanosti. Sto minut by bylo dostačujících. ()

Micoldee 

všechny recenze uživatele

Lidská stupidita a chamtivost nezná mezí. To je ta hlavní myšlenka, kterou jsem si z aféry a filmu Metanol odnesla. Jaký blázen mohl přijít s myšlenkou přimíchat do ethanolu toxický methanol, jen kvůli vidině pár korun navíc, mi nejde do hlavy. Každopádně na český film si myslím, že velmi slušný výkon. V šoku jsem byla dostatečně, a navíc jsem si odnesla ponaučení používat mozek před tím, než cokoliv udělám. Ztvárnění aféry se myslím dost dobře povedlo. ()

Ravenous 

všechny recenze uživatele

Tak hlavně, že bylo na bazén s protiproudem. Skutečně děsivé zobrazení toho, jaké hrůzy dokáže napáchat pár pablbů. I já si na tuto nedávnou dobu, pro někoho bohužel doslovného,“ temna“ dobře vzpomínám. S tichou hrůzou jsem tehdy zírala na tuzemák ve špajzu a přemýšlela, jestli o vánocích budou rumové kuličky. Hrůza a bezmoc v první části, černý humor v té druhé. Režijně i herecky zvládnuto opravdu dobře. Jen Vaculíkovi, sympatickému Pražákovi s kultivovaným projevem jsem toho strejce z kdesi od Zlína s galony metanolového hnusu ve skládku u baráku moc nežrala…ale to je jen detail ;-) ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Presvedčivo zahraná a scenáristicky vypointovaná trilerovka na kvalitný český spôsob. Pútavým štýlom prednáša, ako sa katastrofa s otráveným alkoholom udiala do podrobných detailov. Mojím favoritom je však prvá, civilná časť, než tá poprepletaná vyšetrovacia, kde je x mien a v ktorej som sa často strácal. Nakoniec sa z veľkej celoštátnej katastrofy vykľul perfektný a originálny námet na celovečernú drámu. Skvelá práca. Prvá časť (85%) a druhá (70%). ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá, svižná rekonstrukce událostí, a zároveň důkaz, že i v naší TV v současnosti může vzniknout kvalitní zmapování reálné, ještě poměrně čerstvé kauzy. Že to jde, bude asi také tím, že případ Metanol je zcela apolitický. A zároveň má nadčasové pozadí - jednak závislost na alkoholu má u nás zlaté dno, a zadruhé lidská hloupost je nekonečná. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že po letech stagnace kvality českého nejen televizního filmu přichází oživení. Zdá se, že se opět objevují lehce kontroverzní díla s nápadem, kvalitním režijním zpracováním, logickým scénářem a dobrými neokoukanými herci. ()

Mateyf.Iks 

všechny recenze uživatele

Ja nechapu, ze tohle vzniklo tady. Kdyz se budu bavi jen z profesionalni deformace, je to uplna Amerika. Blocking, pohyb kamery, jump cuty a i to jak je to drsny. To se v CZ skoro nevidi. Fakt uzasna rezijni prace. Nechapu teda, ze reziserka pak nema nic dalsiho. Takhle vlastne chci, aby vypadaly vsechny filmy 😂😂😂 ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Zejména první díl až strhující, 5*. Druhý díl se za ním malinko courá. Což prostě způsobuje vyšetřovací proces. Metanolovou kauzu si pamatuju, přesto (nebo snad právě proto) mě toto shrnutí oslovilo. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré filmové ztvárnění metanolové kauzy, která před lety hýbala naší zemí. Vše je realistické, detailní - ano takhle to opravdu mohlo být a od obrazovky se opravdu nejde odtrhnout. Dobře, že podobných příběhů není ve skutečnosti více, škoda, že podobně dobrých českých filmů nevzniká více. ()

Reklama

Reklama