Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento politicky motivovaný thriller ukazuje zvrátenosť americkej politiky v plnom prúde a aj to, že len ľudská túžba po pravde dokáže prispieť k spravodlivosti. Na jednej strane síce snímok so zaujímavým námetom, ale na strane druhej sa to podľa mojej mienky dalo natočiť aj zaujímavejšie. Každopádne Meryl Streep a Tom Hanks opäť raz zárukou kvality. 75 % ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Návrat k staré filmové škole a vysoké úrovni způsobu filmařského vyprávění. Kontinuální a neutuchající styl Spielbergova vyprávění vytváří působivou a vtahující atmosféru prostředí novinářské žurnalistiky 70. let, konkrétně The Washington Post, na pozadí kauzy Pentagon Papers. Konstantní hladina napětí a tempa vyprávění doslova vtahuje diváka do specifického světa, ve kterém si všichni zúčastnění aktéři uvědomíují svoji odpovědnost a povinnost směrem k veřejnosti, a zároveň chápají důsledky svého jednání nebo nečinnosti. Rozhodnutí v zájmu svobody tisku, slova a svobody je hlavním tématem filmu, kterému se rovněž daří vyhýbat se patetickým projevům a odkazům na historii. Rovněž absence přímé historické návaznosti umožňuje divákovi přejímat dění a prezentovat ho do současnosti - politika byla vždy nedílnou součástí Spielbergovy tvorby. Za použití elementárních tvůrčích přístupů je Spielberg schopen celé dvě hodiny držet veškeré dění v přehledném a precizním formátu, který opakovaně dokazuje jeho nezaměnitelný a mistrovský způsob filmového vyprávění. Jeho záměr usnadnit divákovi sled jednotlivých klíčových událostí novodobých dějin v jistých momentech poodkrývá fakt, že divák je pouhým pasivním, přesto pozorným pozorovatelem veškerého dění. Oproti tomu, a závěr filmu na to nádherně navazuje, je film Všichni prezidentovi muži rozdílný v tom, že u něj se divák stává skutečným aktivním prvkem příběhu, který hledá pravdu. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Tento rok vyšla správa že hlavný aktér leaku Pentagon Papers zomrel. O afére som dovtedy nevedel nič, vraj o tom vyšiel aj film. Tak som si ho prihodil na watch list a neobanoval som. Tlač má slúžiť ľuďom a nie vláde. Koment: Matty ()

wick 

všechny recenze uživatele

Steven S. zjevně za zenitem...se s tématem vypořádal celkem se ctí, i když množství informací někdy až nudí, přesto lepší počin z poslední režisérovy tvorby. Na klasiku jako Všichni prezidentovy muže s podobným tématem to ale nemá ani náhodou. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Diváka neznalého amerických reálií tento příběh nemůže vůbec zaujmout. I já se nechal nalákat spíše na zvučná jména autorů a herců. Ale výsledný dojem byl velmi tristní. Film mě vůbec nebavil, hodně jsem se nudil. Přišlo mi to zcela zbytečné, protože scházelo jakékoli drama či bod zvratu, prostě cokoli, co by mě probudilo. A myslím, že v tomhle boji nebudu sám. 2- ()

Lukys 

všechny recenze uživatele

Spielberg je stále zdatný filmař, ale v tomhle filmu mu striktně chybí jiskra, kterou kdysi míval. Ano...kamerové záběry jsou znovu vynalézavé, herci velmi dobří (zvlášť Maryl Streep, kterou nemusím se mi tu zamlouvala) a je tu slušně napsaný scénář, který se ale nepodařilo uchytit za správný konec. Děj tu postrádá vyprávěčský um a je vyprávěn sterilním podáním, které nezachrání ani zajímavějších posledních dvacet minut. Během žádné scény necítíte větší emoce ani napětí a děj si ujíždí vpřed svým tempem bez větší promluvy k diváku. Ani Johna Williamse, který nedávno dokázal zaujmout u posledních Star Wars, tu moc není a jeho hudba tu není dost výrazná, aby dokázala vyrobit aspoň jeden skvělý moment. ()

haack 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem si předem nic nezjišťoval, nic nečekal a vlastně nevěděl ani o čem bude... Kauza uniklých tajných dokumentů o neúspěších války ve Vietnamu, které otiskly nejdříve Timesy a posléze Post... Něco takového, že Vietnamská válka byl pro USA propadák, ví asi každý. Že se to tajilo do poslední chvíle už asi málokdo. Třičtvrtě filmu upovídaná a trochu zbytečná vata. Drama a natožpak thriller bych v tomto filmu nehledal. Jediná trochu dramatická chvíle byla ta, jestli se věc zvěřejní, nebo nikoliv (ačkoliv výsledek je naprosto jasný každému). Největší předností snímku je jeho obsazení. Jinak je to suchařina, která stojí jen na Meryl Streepové. Mimochodem její pozadí příběhu je možná zajímavější, než samotná Pentagonská kauza, ale je jen malým intermezzem, které se jen mihne. Výsledek je hodně rozpačitý, když jsem nakonci uviděl jméno autora: Steven Spielberg (ani tohle jsem si nezjišťoval) tak jsem nevěřil vlastním očím... 5/10 ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Oproti Spotlight akokeby spracovanie skôr určené pre novinárov, editorov, či majiteľov plátkov, než pre širšie publikum. Meryl aj Tom hrajú skvele, príjemne, no oskarový masterpiece to nie je. Scéna so sádzacím strojom však poteší nejedno oko. ()

cubiczech 

všechny recenze uživatele

Slabší Spielberg. Vlastně to, že na tom dělal jsem se, ke svýmu překvapení dozvěděl až ze závěrečnejch titulků. Každopádně palec nahoru pro Boba Odenkirka, protože jeho výkon byl subjektivně nejlepší, z celý sady těch velkejch a menších jmen. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Film Stevena Spielberga, natočený podle aféry známé v USA jako „Pentagon Papers“, je rozhodně určený vnímavějšímu divákovi. Kromě expozice z bojiště ve Vietnamu se v něm ani jednou nevystřelí. A přesto Steven Spielberg nabízí hutné drama v příběhu, odehrávajícím se převážně v prostředí novin The Times a Washington Post počátkem 70.let minulého století za vlády prezidenta Nixona. Jako už po několikáté v životě mě i nyní uhranuli Meryl Streepová a Tom Hanks, oba v hlavních rolích (viděno v původním znění s titulky). Hlavní zápletka je vystavěna kolem dilematu majitelů významných novin. Budou ve svých denících, i přes hrozbu likvidačních soudních sporů, publikovat citace z tajných vládních zpráv, z nichž vyplývá, že vláda USA veřejnosti mnoho desítek let lže a manipuluje s ní podle svých záměrů? Pokud ano, chce to odvahu a morální kompas nastavený správným směrem. Pokud chcete víc, doporučuji komentář Mattyho nebo recenzi Marka Čecha z AV Mania. Za mě poctivých 85% a doporučení. ()

ElFifo 

všechny recenze uživatele

Nuda k uzívání. Ukecané až hamba a ještě ten ke všemu tento jazyk novinářský vůbec nepomáhá orientaci v ději, který bez znalosti americké historie je už sám o sobě těžce uchopitelný. Stevene vrať se prosím ke kořenům a k tomu co ti jde. Nedokoukáno. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Na těchhle novinářských filmech strašně obdivuju práci scénáristů, protože mi přijde neskutečně těžké poskládat vše tak, aby děj obsáhl vše podstatné a divák z toho neměl hlavu jak pátrací balon. Zvlášť když je to jako tady postaveno na skutečných událostech. Sice tomu u mě něco na 5* chybělo, ale jen lehce. Ze začátku jsem se bála, že to bude strašná nuda, ale jak se vše rozjelo, tak to byl mazec. Sledovat, jak se kdo rozhoduje, kdo má jaké priority a odvahu jít si za svým. Chvíli mi taky trvalo zvyknout si na trochu pochmurnější barvy. Ale kupodivu teď uznávám, že to k tématu sedělo. Natočit film o odhalení zbytečnosti a jasné prohře ve válce ve Vitnamu, to by vypadalo jak pěst na oko v nějakých jasných barvičkách a ostrém nasvícení. Chválím jak herecké obsazení - Streep a Hanks = sázka na jistotu. Plus opravdu se povedlo provázání osobních, profesních a politických rovin. Tím, že v té době byla vydavatelkou The Washington Post žena, tak to vykreslovalo i ženskou laskavost, houževnatost, odvahu a přitom skromnost paní Kay. Krásně do sebe vše zapadlo. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Skvěle herecky obsazené. Přestože je děj jednoduchý a předvídatelný, je plný napětí a ani chvíli se nenudíte. ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama