Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Lilith03 

všechny recenze uživatele

V celku pěkná pohádka, ale bohužel nemám ráda Vágnerovou a Piškula mě taky hrozně sral... Adamczyk to hodně táhne, Langmajer se předvedl na výbornou, ten mě vážně bavil a Sokol s Lábusem taky super. Ta herečka co hraje princeznu mi není nějak moc sympatická, je podle mě hodně nevýrazná a neumí moc hrát. Ale průběh pěkný, hezky zpracované, takže za mě proč ne, když vypnu a nebudu vnímat herce co mi zas tak nesedí. ()

Igy007 

všechny recenze uživatele

Krásný vizuál, adekvátní hudba (nebo spíš muzika), hadry, vlasy ... Moc hezký příběh o tom, že lež a nafoukanost mají krátké křivé nožky a hlavně o tom, jak hodnotné je opravdové přátelství. Úplně nejlepší ze všeho je ale čert Matlafousek. Dokonale obsazená postava, Marek Adamczyk za mě trumfl Vetchého v čertech a žertech. Právě díky této roli jsem si Adamczyka velice oblíbila (a výborný byl i ve Stardance. Je to prostě talentovaný chlap a super "zjev" pro kameru. Tento typ herce chyběl v jeho generaci.) Samotná pohádka je na tři spíše čtyři, ale čert to dotahuje na 100%. Někteří uživatelé tu správně píšou, že vtip a šťávu dávají tomuto filmu dobře napsané a ztvárněné postavy. Žádné šišlání, pitvoření, nikdo není dementní. Peklo výborné, nad zemí taky fasa. Řekla bych, že teprve čas potvrdí má slova plná nadšení, protože tahle pohádka neokorá a bude se líbit i našim dětem a vnoučatům - teda lépe řečeno jejich dětem a vnoučatům ... á, vy víte, jak to myslím. ()

BullittSF 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka, bez kopírování vánočních českých klasik, ale našlápnuto měla na víc. Výborní mladí herci, horší přehrávající Lábus. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, jak nová pohádka ještě neskončí a už má přes 500 hodnocení..! :-/ Za hodnoty jako otázka odpuštění, nemyslení sama na sebe a ták dávám pohádce 4. hvězdu. Jinak teda dále má pohádka poutavý děj. :) Pobavil mě Piškula na plese, jak neuměl tančit..! O:-) :D :) ()

Terminator666 

všechny recenze uživatele

Střeštěná pohádka od začátku do konce, některé jemné nuance by se dali zcela jistě doladit, ale i tak jsem si děj náramně užil. Myslím, že nebylo nejšťastnější obsazovat do snímku Ondřeje Sokola. Je to snad jediný herec, který do pohádky nezapadá. Fascinovalo mě peklo, které vypadá trochu jako slévárna a trochu jako kartotéka z počátku 20. století. Myslím, že to nebyl vůbec špatný nápad. Jen se mohlo ubrat na osvětlení, pro temnější atmosféru. Rovněž bych se nezlobil, kdyby místo svítících koulí měli na stolech do oranžova rozžhavené elektronky. Myslím, že každému s trochou smyslu pro humor se pohádka alespoň trochu líbit bude. ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Tak jo... vcelku to mělo pohádkovou hlavu i patu, škoda, že pekla nebylo víc... všechni čerti OK. Marek Adamczyk příjemně překvapil, ostatní ve svých šaržích. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době česká pohádka, která mě hodně příjemně překvapila. Ať už dialogy, tak i příběhem, nesmím zapomenout ani na povedenou grafickou stránku - opravdu originální pojetí pekla:) - a v neposlední řadě až nečekaně dobrými hereckými výkony těch méně známých herců (nejméně se mi zde teda líbila Hana Vagnerová, s tím jejím křiklavým hlasem, ale tu já obecně příliš v lásce nemám a také k mému oblíbenci Ondru Sokolovi bych měl výtku, že zde trochu přehrával, ale nebylo to až tak zlé a jinak se na tuto roli hodil dobře. Každopádně nejvíc se mi v této pohádce líbil Marek Adamczyk, ten byl herecky jistě nejlepší ze všech.). Za to vše a za tu v poslední době celkovou bídu na poli nových českých pohádek dávám nakonec plný počet. ()

Nefra 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, konečně zase dobrá pohádka. Velké plus má u mě peklo, které bylo suprově zpracované. ()

Joachim36 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době normální a krásná česká pohádka. Pár slabších momentů se sice našlo, ale jinak je to podle mého gusta. Vynikající Sokol a Lábus. Krásný scénář s morálním poselstvím. Peklo zobrazené podle české tradice. Pořádná dávka humoru s odkazem na naši dnešní dobu ... a ani se mi nechce věřit, že to režíroval Janák. Palec nahoru za tento počin. Film se řadí mezi ty nejlepší porevoluční pohádky. PS: chtěl bych vidět komentáře zdejších iňťošů, kdyby v políčku řežisér stálo "Jiří Strach" ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to vůbec není tak zlé, jak tady někteří píší. To, že zápletka leccos připomíná není divu, pohádky mají svůj kánon a vymýšlet postpunkové pohádky taky ČT zkoušela a taky se to mnohým nelíbilo. Takže tady je spíše klasika, budiž, je to volba. Líbí se mi celý koncept pekla jako úřadu (jistě, úřady jako peklo se nabízejí, ale proč ne) a František Němec je prostě dobrý a je to velký herec a ani tady nemrckuje, nešaškuje a bere to vážně s malou odbočkou na konci ve stylu Andel páně. Kolem něj je suita kývalů. Ale není mezi nimi žádný šašek, zaplaťpámbu za to. Prvky legračního čertíka (což je postavička, kterou už po létech nesnáším a dal bych na ni TABU) má čert pana Adamczyka (myslím celkově vynikající práce), ale naštěstí ne pořád a nedominují. Takže trapnou roli převzal pan Sokol a zhostil se jí se zdarem (tedy trapně, ale furt lepší než kdyby to hrál Pavel Kříž jako v jiných pohádkách). Pan Langmajer zase po dlouhé době v dobré roli, jeho padouchočert ukázal herectví a jenom nešaškoval (což bohužel jeho nositel ve filmech na hypotéku dělává). Liška zůstala v tabatěrce, taky k mé radosti. Hlavní dvojice sice nejiskří mezi sebou tak jako Kotek+Mádl (když zůstanu u páně Janákových prací), ale zase není zcela bez vazby. Pan Piškula je trochu problém, ano, hezounek blonďáček, ale s vynikajícím a přirozeným pohybem, což mnozí neumějí, on je v tomhle skvělý, až trochu zapracuje na mimice, myslím, že může být dobrý i lepší herec (to je těžko předpovědět, ne každý je Rudolf Hrušínský, který uměl hrát už jako mladík a vzpomeňte si, jak skvělý princ byl Pavel Trávníček v Popelce a pak se podívejte na DOREMI). Pan Lábus je myslím velmi slušný, nepřehrává komiku až tak, i jeho jsem viděl daleko pitvořícího se více. Nevadilo mi to. Scénář je, souhlasím, hlavní problém, je takový jako tahací harmonika, pokud jde o tempo. Chvíli to šlape, pak je chvíli nuda, pak se hrdina stane vlivem mamonu špatným během nanosekundy, stejně rychle pak prozře a polepší se. A taky nějaká zápletka se moc neděje, to pokažení a polepšení je až moc rychlé, jak jsem už řekl. Princezny nebyly na draka (i když byly na ty kluky nažhavené skoro politicky nekorektně), vzhledově princeznové, paní Vágnerová se dá a slečna Kristýna byla pěkná, i když na některé záběry bych si dával pozor, ta tvář vypadala chvílemi unaveně. Výprava, zámky, kostýmy, krajina, roubenky super, pan Janák umí, taky žádné režijní kraviny, dobré a poctivé řemeslo. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Letošní vánoční pohádka mě mile překvapila. Příjemné obsazení se sympatickým M. Adamczykem, Hanou Vagnerovou, ale i Jiřím Lábusem, Ondřejem sokolem či naším boleslavským hercem Petrem Halíčkem. Vizuální styl je na pohádku hodně netradiční, působí velmi cinematograficky, skoro až nějaká detektivka (fish eye záběry, colour grading do studených barev a zostření obrazu), což v kombinaci s milým humorem (skvělé karikaturní výrazy s poznámkami od např. Sokola, kterému role nafoukaného barona vyloženě sedla) a v celku poučným příběhem, který není přespříliš přímočarý, tvoří pěknou pohádku, na kterou se i ráda podívám znovu. ()

Reklama

Reklama