Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připadá jako slabá variace na S čerty nejsou žerty popř. Anděla Páně naruby. Ovšem peklo se zde příliš nedaří – ono totiž nezáleží na množství detailních kostýmů a složitosti, nýbrž na celkovém dojmu a působivosti, takže ti nafintění čerti v uniformách na ty vypelichance z r. 1984 v podzemních kobkách nemají nárok. Ondra má značně moderní vizáž, hudba o ničem. Nicméně, dvě pohledné dámy tu jsou a kupodivu to není tak úplně pitomé jako většina nových pohádek co jsem poslední dobou viděl. 55% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Na týhle děsně trapný pohádce byla nejlepší Kristi Svarinská,a pak Jirka Langmajer,jinak nikdo.Blbě podaná,blbě zahraná debilita,Janák začíná v tomhle dohánět Trošku,v jeho filmech se taky všichni pitvořej jak prase.Navíc vybrat si jako protikandidáta ženicha ondru Sokola,kterej vypadá jak gay, a úplně děsnýho Lábuse,to je filmová harakiri.Nepovedený.30%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nadlesní Langmajer si nalepil Wolverinovy rosomácké vousy, StarDance mazlík Piškula úspěšně plní funkci naivního hlupáka, Adamczyk nevadí (což někdy stačí), dámy jsou pasovány do role prostého vdavekchtivého křoví, šišlavá tabatěrka představuje pekelné véčko od Motoroly, Lábusův chamtivý obličej děsí barvou mandrilí prdele, do toho přiteplený baron Sokol a peklo, které chvílemi připomíná Auschwitz zahlcený byrokracií (na vánoční pohádku celkem odvážná vize). Samotný název a tápavý přístup ústředního dua ke svým ženským protějškům pak jako by naznačoval, že teplo není jen v pekle.. Pokus kráčet ve šlépějích Bočanových čertů nelze přehlédnout a je na místě ocenit, že si Janák odpustil pro sebe typické pubertální vyvádění, nicméně humor je často lámán přes koleno a schází tomu nenucená pohádková poetika a charisma (nejen postav). Se skřípěním zubů dávám tři hvězdy, protože v současném českém pohádkovém baroku musí člověku stačit málo (třeba, že se tam nestřílí z těžkého kulometu).. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdy a to ještě ne vždy zachraňuje výprava a herci jinak nudný filmový příběh. Lucie Konášová si se scénářem moc hlavu nelámala a pohádka nepohádka podle toho taky vypadá nevypadá. Na tradiční českou pohádku tam byla i totální absence humoru i když přiznávám, že u Vydrova ,,jéžišmarjá! '' jsem se zasmál. Co ale oceňuji bylo pěkně zpracované peklo a vůbec ten výběr čertů byl super od samotného krále pekel Němce po Langoše, kterému ten trojhranný klobouk i pekelnický mundůr slušel. Adamczyk se alepoň snažil trochu hrát, strašný byl Piškula a utvrdil mne v přesvědčení, že by se někteří takzvaní herci měli věnovat raději něčemu jinému... Kdo docela bavil byl Sokol, podvodný hrabě mu byl jakoby šit na míru :-). Dávám tedy za 3 plamínky z tabatěrky, ale je to vážně na hraně... * * * ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Bohužel takhle vypadá jedna z těch lepších dnešních pohádek. První půlhodinu jsem dokonce věřil, že se zařadí k těm opravdu dobrým, ale spousta drobných detailů mě spolehlivě vrátila do reality. O zbytek mého nadšení se postarala jalová režie a Zdeněk Piškula, který mi postupně začal lézt na nervy. Pohádková atmosféra prohrála svůj marný boj se stále křečovitějším scénářem a jak film dobře začal, tak dýchavičně skončil. Dojem mi lehce spravila nápaditá podoba Pekla, ale i tuhle silnou kartu Karel Janák promrhal. Marek Adamczyk zahrál slušně, ale sám toho moc nezachránit nemohl a Jiří Langmajer na to nedostal dost prostoru. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • „Celé tohle natáčení probíhalo úplně v klidu a neslo se ve velmi pozitivním duchu. Měli jsme tam nějaké komplikace, ale ty byly spíš ze strany přírodních složek,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)
  • Scény v kuchyni se natáčely v historické zámecké kuchyni na zámku Žleby, která je součástí prohlídkových tras I. a III. okruhu. (DexMASTER094)
  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)

Reklama

Reklama