Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

tata22 

všechny recenze uživatele

No, řeknu Vám, čekal jsem to horší přestože to horší bylo. Ale asi opravdu nelze dneska nic moc lepšího očekávat. Děj zplácaný, hlavní hrdina nepřesvědčivý. Myslím ale , že skutečně hlavním problémem byla právě herecká nevyváženost postav, kde vedle vynikajícího Langmajera ostatní jen paběrkovali. Vždy , když vidím ty staré pohádky kde exceluje plejáda vynikajících umělců mně až mrazí při pohledu na současné mladší "herce". Co je Proboha na těch školách učí ? nebo snad nemají talent ? To co předvedl Zdeněk Piškula bylo až hanebné, na druhou stranu co měl chudák hrát. Chuďas mu ještě šel ale ta "umělá" proměna v pána už byla nad jeho síly. Naopak Marek Adamczyk se celkem dobře rozehrál a děvčata hrála dobře. Když se někteří herci snaží hrát frašku (Lábus, Sokol) a někteří berou vše smrtelně vážně asi nikdy to nemůže dopadnout dobře. Na druhou stranu oproti pohádkám z let minulých typu 12 měsíčků se na to dalo aspoň dokoukat.... ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno na první jsem to celé nedal, protože jsem u toho usnul. Ze zvědavosti jsem to sice druhý den dokoukal, ale i zbytek filmu byla jedna velká bída. Od "velké výpravné pohádky" jsem čekal mnohem a mnohem víc. To třeba taková poslední verze Popelky z roku 2015 to bylo iné kafe... ()

tulen 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná, klasická pohádka, jen trošku nudná a bez tempa. Dvojice čert a služka působila o dost sympatičtěji než Ondra - komtesa. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Pohodová záležitost. Že by se z toho stala kultovka jako z Anděla páně, Lotranda a Zubejdy nebo Princezny ze mlejna, to sice nehrozí, ale na Boží hod do televize dobrý. Humor nedrhne, peklo má povedenou atmosféru, pánové v hlavních rolích nenadchnou ani nezklamou, některé vedlejší role naopak vyloženě potěší (především Vydra, Langmajer). V rámci českých vánočních pohádek z posledních let patří k těm nejlepším a daleko překonává všechny ty, u nichž už si nepamatuju ani jejich jména. ()

Apofis28 

všechny recenze uživatele

Já bych to tolik nesrážel, inspirace jinými pohádkami je sice patrná, a pohádka v půlce ztrácí tak trochu tempo, na druhé straně má u mě velké plus za to, že tam i ti čerti se celou dobu debilně nepitvoří (jenom tak blbě tlemí), Lábus taky zbytečně nepřehrává, jenom Sokol by možná mohl trochu ubrat (jeho snaha napodobit Praise byla patrná) ()

filmous 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka si zaslouží mnohem lepší hodnocení, než se dočkala od kolegů hodnotitelů zde na ČSFD. Atmosféra a emoce proudí z každičkého záběru. Pro mě dokonalost a smekám před tvůrci. František Němec se naprosto skvěle hodil do role Lucifera a celkově celá skvadra pekelná se moc povedla. Zkrátka všechny postavy byli super!!!!! A příběh jak by smet... ()

Signore 

všechny recenze uživatele

Místy skvělé kostýmy a "realistické" vylíčení pekla, vyznačujícím se striktní byrokratickou strukturou, toť hlavní klady této jinak průměrné pohádky. ()

Nessak 

všechny recenze uživatele

Před rokem jsem dal 4. A nyní opravuji na 5. Ta pohádka je skvělá, má hlavu i patu a k tomu i dobře stavěné tělo. Peklo je nekompromisní a opět musím poznamenat a srovnat s Troškovými uslintanými, přitelplenými čerty blbečky (Troškův podpis). Herci hrají skvěle to co mají, vlastně nikdo nepřehrává. Je to milé, baví to bez hluchých míst. A zraje to. A za mě už uzrálo. Tuhle pohádku rád doporučím. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Mne to strašně, strašně, strašně nebavilo. Jen síla mé vůle mi umožnila dokoukat pohádku do konce. Čím to je? Bylo to příliš dlouhé, nebylo jasné, zda fandíme oběma, nebo jen jednomu z nich, Ondra a Matěj měli jen málo společných dialogů a jejich vztah se nevyvíjel. Nešikovné, jalové dialogy. Navíc, Piškula je sympatický, protože ho znám ze Stardance, ale on má velmi úspornou mimiku, což v tomto případě vůbec pohádce neprospělo. Řečeno s Járou Cimrmanem: nepište, paní Konášová, a je-li to možné, nepište vůbec. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele

Při prvním shlédnutí loni skutečně příjemné překvapení, při druhém letos jsem na této pohádce hledala chyby a nenašla jsem žádnou. Má to vše, co má mít, logicky vystavěný příběh (zde tolikrát opakovaná podobnost s filmem S čerty nejsou žerty je ve skutečnosti prakticky veškerá žádná), dobré herce-Piškula také možná není můj typ, ale sem se docela hodil, Adamczykův čert byl opravdu sympatický, totéž Vágnerové kuchařka (ostatně tento pár byl v pohádce daleko zajímavější), Sokol úspěšně obstaral část humoru, zcela vynikl skvělý Langmajerův pan nadlesní, a dokonce i Lábus ve své snad už 150. roli degenerovaného či intelektuálně nezatíženého Harpagona dobře zapadl. Snad proto, že to nebylo přehnané. Vlastně tu bylo vše správně umírněné, tak akorát akce a napětí, tak akorát humoru i poučení, ničeho nebylo příliš málo ani příliš mnoho. To platí i pro čerty obývající peklo připomínající tak trochu Odbor záhad na Ministerstvu kouzel v Harry Potterovi, kteří zde vystupují tentokrát bez stupidního rádoby vtipného pitvoření a jsou správně zlí, byť v závěru se objeví spravedlivý Lucifer a špetička dobra a pochopení dokonce i u Befelea. K tomu všemu krásná vizuální stránka s výbornou kamerou. Na perfektní kusy z našeho zlatého fondu to sice nedosáhne, ale určitě jde o to nejlepší, co lze nyní natočit (společně s Anděly Páně, Sedmerem krkavců a Vánočním přáním). Plným právem 4,5 hvězdičky. A děkuji za naději, že ještě dokážeme natočit pohádku. ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se, opravdu hodně. Po velmi dlouhé době se mi fakt nějaká pohádka líbila. A zábavná byla i plejáda velkých herců i v drobných rolích. A jako třešnička úžasná Vagnerová, jako Mariána, ta byla fakt boží:)! ()

quokam 

všechny recenze uživatele

Vidím velký špatný. Nefunguje to. I velký mistr tesař štědrovečerních pohádek se holt někdy utne. Prestreleny námět, nepřesvědčivé herectví ústřední dvojice ZP+MA nezachranuji ani stáří matadoři v čele s Lábusem a Sokolem. Klasikami žánru typu Hrátek s čerty či s čerty nejsou žerty se to nepřibližuje ani na  vzdálenost světelného stoleti. Jo, jednu hvezdicku však dávám, bo pořád o třídu lepší než zelenkoviny či třískoviny s výjimkou nesmrtelné tety či ševce prtavce. 20 pro ()

J.CTORN 

všechny recenze uživatele

Asi bych tu mohl psát jak skvělé tady byly role, postavy a nápad atd. ale na to nemám čas. Co chci tedy vyzdvihnout tak naprosto neobyčejná atmosféra pekla, která opravdu působí až apokalypticky. Lucifer je tu taky naprosto luxusní. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Tohle se povedlo. Opět skvělá pohádka. Co člověku vlastně stačí k opravdovému štěstí? Pohádka má silnou energii, a rozdává ji ve všech scénách. Některé scény jsou vážně dobré, z jiných jde strach. Kníže je jak spořicí banka, a princezna je pravý opak. Všechno odstartuje hřích, co je lidem dobře známí. Herci jsou sympatičtí, a to dělá hodně. Humor zde také nechybí. Poznámka: Peklo je vytvořené skvěle, a hříšníkům nahání jistě strach. Poznámka: Pohádka několikrát ukáže, jak se dají lidé ovlivnit, a to nejen peklem. Poznámka: Peklo je úžasné v tom, že vlastně není vůbec zlé. To si jen lidi dělají sami. Závěr je prostě úžasný. Doporučuji. Hvězdiček 5 ()

Accuphose 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to sice až po letech, nicméně mě překvapilo, jak je pohádka svěží a přitom není pitomá. Z čertů se tu nedělají idioti, peklo je vyobrazeno suprově a po shlédnutí spousty nových pohádek musím říct, že tohle je v moderní éře špička. ()

Reklama

Reklama