Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se irský mladík bez budoucnosti stane součástí anglické šlechty 18. století? Odpověď Barryho Lyndona (Ryan O’Neil) je stručná: jakýmkoli možným způsobem! Barry je snaživý žadatel o ruku, účastník soubojů, pobuda, voják v Sedmileté válce, flamendr, špión i falešný karetní hráč – to jsou jeho zastávky na cestě nahoru za bohatstvím a postavením v této přepychové filmové verzi románu Williama Makepeace Thackeryho natočené Stanleym Kubrickem. Pro zvládnutí tohoto nádherně vystavěného a úskočně satirického filmu se Kubrick nechal inspirovat díly malířů té doby. Kostýmy i scény byly pečlivě vyrobeny v dobovém stylu a pro natáčení interiérů i exteriérů v přirozeném světle byly vyvinuty novátorské čočky. A výsledek? Barry Lyndon přetrvává jako zlomový film, který přenáší historické období na filmové plátno tak živě, jako žádný jiný film před ním ani po něm. (Magic Box)

(více)

Recenze (441)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Strhující příběh a charismatický Ryan O'Neal, úchvatný vizuál, úžasná hudba, ohromující výprava. Dokonalé souznění, zcela bezvýhradná spokojenost. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Prostě krásný, velký příběh, skvěle natočený, úžasný po vizuální stránce, doplněný skvělou hudbou a pefektními hereckými výkony. Velkolepá podívaná. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kubrick mi naservíroval umelecky skvostné dielo, ktoré ale nemá nič spoločné s diváckou zábavou. Pomalé, rozťahané, bez emócií, aj keď v niektorých scénach sa to nejako predsa len pretlačilo. Je to len pozlátko, len bublina, ktorá u mňa praskla. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Aj keď možno tento film nie je tak známy ako napr. 2001 či Spartakus, určite sa dá o ňom hovoriť ako o jednom s najlepších filmov Veľkého režiséra. Kubrick naservíroval bombastický film, v ktorom sme svedkami, ako sa s obyčajného, avšak ambiciózneho chlapca postupom času stáva arogantný a sebecký aristokrat, ktorý si všetko zlosť vybíja na svojej rodine. Réžia je výborná, rovnako ako aj hlavný predstaviteľ a neopomenutou nemôže ostať aj skvelá kamera. Jediné, čo mi na filme do istej miery vadilo bol rozprávačský štýl, bez ktorého by mohol mať film väčšiu hĺbku. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Dekadentní tříhodinová frezka o Redmondu Barrym je další z vrcholů Stanleyho Kubricka. Film, kde každé políčko má svůj smysl. Film, který vás přes svou délku nepustí ani na sekundu. Film, který mě bude bavit pokaždé. It was in the reign of George III that the aforesaid personages lived and quarreled; good or bad, handsome or ugly, rich or poor they are all equal now. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Ta stopáž se zdá jako velká výzva. Ale pokud si libujete v líbezné hudbě, malebných krajinkách, "staťácích", dobových kostýmech, jemně plynoucím příběhu ke svému zhoubnému závěru, zamilujete si i tohoto Kubricka. Film má pochopitelně své chybky (zejména některé průhledně dějové triky mě mrzely, když je to film podle knižní předlohy) ale jak jsem řekl, stopáž vše pohltí. Oscary skutečně zasloužené. Tuplem, když je pravda to o osvětlení pouze svíčkami. Závěrem bych chtěl dodat, že mě trochu mrzela absence Nory Bradyové, čekal jsem, že se třebas přichomítne k Redmundovi. Jsem si jist, že si tu každý najde nějakou památnou scénu, oblíbeného herce, hlášku, melodii, atp. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že film který mě po dlouhé době dostal natočil právě Kubrick. Naprosto dokonalý obraz, puntičkářsky natočení film, zajímavý styl vyprávení, skoro by se dal nazvat dokumentem. Samozřejmě známé scény se svíčkami natočené čočkami od NASA. Jestli nějaký film dokázal popsat životní příběh s naprostou dokonalostí, tak je to právě barry lyndon. Tři hodiny jsou sice dlouhá doba a na filmu je to znát, ale právě zde je to dobře, sledujete dvacet lež života v něčem výjimečného v něčem průměrného člověka. Jeden z nejlepších filmů jaký jsem viděl, nevím jestli si Barryho Lyndona pustím ještě jednou, nemyslím si, že to je film, který ve mě dokáže zopakovat tento ohromný zážitek narozdíl třeba od Dr. Strangelove nebo 2001: Space Odyssey. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Monumentální biografie, jak stopáži, tak i v dramatičnosti osudů páně Lyndona. Kubrick mě dostál už svou sci-fi odyseou a hlavně svým hororem, proto jsem zvědavý, jak mě zaujme jinými žánry (všiml jsem si totiž, že svou tvorbu dosti mixoval), hlavně se těším na nějaké čistokrevné drámo. Mám totiž dojem, že láska k jeho filmům se bude odvíjet podle toho, jak rád mám žánr k němuž bude daný film náležet.. 80% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh irského mladíka, který se potlouká životem zleva doprava, shora dolů a zpět. Stále jsem čekala, kdy mě film osloví nebo snad i přizdí k sedačce, ale nestalo se. S emocemi film nezacloumá, ani lásku ani nenávist jsem z filmu příliš necítila. Snad až na nevlastního Redmondova syna. Tři hodiny se mi zdály opravdu příliš dlouhé. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší Kubrick co jsem viděl. Avšak stále geniální. Na můj vkus mohl ten film klidně býti kratší, avšak netuším, zda by mu to spíše neuškodilo. Je to prostě tak jak to génius vymyslel a pravděpodobně to ani lépe nešlo. Myslím si však, že až si tento film pustím znovu, že už to bude za pět. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Vizuální med kolem divákových úst. Záběr po záběru jako vystřižený z dobového malířského díla. Kubrick se rozhodl podat příběh o vzestupu a pádu jednoho muže ve vizuálně líbivém a dobově věrohodném příběhu. Jeho výsledek nezbývá než obdivovat. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Kubricku, ty úchyle, proč to muselo být tak dlouhé? ~~~ Barry, vychcaný blbounek, kterému šla po většinu života karta na ruku, namísto toho, aby zdechl hned ze začátku kdesi mezi šutry na irském poli, mě tedy svým osudem k obrazovce dvakrát nepřipoutal. Dal by se spíš popsat jako slizoun, který vždy chňapl po tom, co bylo v danou chvíli výhodnější. Zemřel, jak žil. Ponížený, nepotřebný, zapomenutý, odvržený. ~~~ + za hudbu :) ~~~ PS: Je milé vědět, že i za dob válek s Prusy a dalšími zeměmi té doby, každá selka a každý sedlák uměli bez větších problémů komunikovat anglicky, dokonce i ti v německy mluvících zemích. Skutečně světový jazyk, ta angličtina, odjakživa, všude. ()

sta 

všechny recenze uživatele

K tomuto režisérovi neumím být moc dobře kritický - všechny filmy, které jsem viděl jsou patří mezi vrcholy svého žánru i kinematografie celkově. Jak prohlásil sám Kubrick: "Barry Lyndon bude prvním skutečně historickým filmem". Jak řekl, tak udělal. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Na začátku komentáře filmu si musím položit řečnickou otázku, stejnou jako Cival: Jak to ten Kubrick dělal? Opět mě donutil nejít pod 5*. Barry Lyndon je sice dlouhý film a velice rozvláčný (zejména ve druhé třetině filmu mě občas zmáhala i únava), ale zároveň je to dokonalý, velmi podmanivý film. Vynikající herci (Ryan O'Neal je bezchybný), bezchybná kamera a hudba, která (oproti například Mechanickému pomeranči) je místy poněkud v pozadí, ale nádherně dokresluje atmosféru. Vrcholnou scénou je souboj Barryho s Bullingtonem, který jednoduše nedokážu nazvat jinak než filmovou lahůdkou. Barry Lyndon se navždy zařadí mezi nejlepší filmy, které jsem kdy viděl. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Historický snímek, který se dá označit za přesný opak Spartaka - žádný patos, osudová lovestory a velká slova. Nahrazuje je dokonale střízlivý osud nevýznamného jedince v soukolí dějin se satirickým ostřím a rezignací na upřímný cit. Nádherné kompozice, irská hudba a hlavně druhá polovina, ve které se objeví i silně emotivní scény, to vše dává dohromady jeden z nejlepších kostýmních snímků, jaké kdy spatřily světlo světa. ()

Tommass95 

všechny recenze uživatele

Kubrick opět nezklamal. Znova jsem jeho dílo zpolkl jako malinu i přes 3hodinovou stopáž a znova jsem byl nadšen jeho režií a zvraty v životě hlavního hrdiny Barryho Lyndona. 100% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak, přátelé moji, u toho jsem si několikrát téměř ucvrnkl. Stanley Kubrick byl naprostý ďábel - do poslední vteřiny jsem váhal, jestli opravdu chci sledovat 3-hodinové drama o nějakém napudrovanci z XVIII století, ale stačily první dva-tři záběry, a byl jsem doma. Žádné experimenty, žádné divočárny, "jen" ladné skluzy kamery a úchvatná dobová hudba, dlouhatánské záběry na kompozice jako vystřižené ze starých obrazů - obrazů šlechtičen s labutími šíjemi a plachými pohledy srn, ha! Ze začátku mě sice trochu rozhodila škrobenost dialogů, ale domyslel jsem si, že film musel vzniknout podle nějaké stařičké předlohy - a skutečně, Kubrick napsal scénář podle dobrodružné knihy vydané poprvé někde v první polovině XIX století. Zbývající hodinka a půl pak byla čistou, ničím nerušenou rozkoší. Nemá cenu to rozebírat a pitvat se v technických detailech, je to prostě majsterštyk - a jako veledílo je o to hodnotnější, že k naprosto dokonale zvládnuté formě přidává umně odvyprávěný, přitažlivý příběh. ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Uzasnej film, ktery pres svou trihodinovou delku a relativni rozvleklost ani chvilku nenudi. V prubehu filmu jsem si jenom rikal: Jak to ten Kubrick delal? Natocit tolik odlisnych, a pritom genialnich filmu... ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, u kterych si clovek preje aby byly este o mnoho delsi a nekoncily (Kmotr 2, Apokalypsa, Pulp Fiction Terminator 2 ci jine), ovsem to neni pripad tohoto filmu. JAko dilo je to skvele, velice zajimavy pribeh, skutecne masivni sceny, krute boje, Barry je vykreslen vskutku uzasne... Ovsem byly zde pasaze pri kterych jsem se obcasi trochu nudil, a tak myslim, ze takovy strih na nejakych 150 minut by tomu jedine prospel. Jinak film, ktery si popravu zaslouzi 4* ()

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama