Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (Cinemart)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (921)

lamps 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to. Když už film nefunguje jako dílo, které má nějak zásadně rozvíjet potenciál a hodnoty vytvořeného světa (Life finds a way už prostě moc nestačí), jako ultradrahý fan made product Spielbergova odkazu je perfektní. Vhození do děje je vyloženě orgastické, příběh na ploše dvou hodin nepokulhává a Bayona v každé scéně se zubatými krasavci dokazuje, jak velký vizuální fachman od Boha je, když i jinak rutinní momenty proměňuje v nefalšovaně silnou (brontosaurus na molu) nebo napínavou filmařinu (závěrečná půlhodinka nedává vydechnout). A moc mě bavilo odkrývání všech uctivých pomrkávání směrem k prvním dvěma dílům, které je někdy očividné (holčička na poslední chvíli zaklapává poklop před raptorem), jindy promyšlenější na úrovni podobných úhlů záběrů či pozic postav, ale nikdy rušivé a křečovité. Co mi naopak vadilo je práce s postavami, které působí tentokrát odflákle jako z béčkové produkce, a tvůrci mají štěstí, že alespoň sympatický casting pozornost publika dokáže udržet (Pratt i Howardová výborní). No a problém je samozřejmě i v příběhu samotném - Ten je na jednu stranu dobře napsaný ve smyslu postupné gradace a hlavně zvýznamňování motivů, kdy zpočátku těžko stravitelnou rodinnou vložku využívá v zásadní okamžik ve prospěch logicky ospravedlnitelnému zvratu, ale na druhou stranu působí mnohem víc našroubovaně a uměle než svého času přehnaně kritizovaný Ztracený svět a zatahuje do hry genetické machinace takového rozsahu, že už si připadáme jak v antiutopii od Bradburyho a mě osobně tedy ten zmiňovaný logický zvrat sám o sobě štval. ____ V součtu však možná překvapivě převládá spokojenost nad vyspělým a atmosférickým dobrodružstvím, kde je pozitivně vidět každičký investovaný dolar a jehož nádherné vyústění mě chtě nechtě donutilo, abych se na završení trilogie upřímně těšil. 70% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

V každém díle se vyskytne nějaký hamižný a bohatý nadčlověk, který chce z chudáků dinosaurů vytřískat nekřesťanské peníze. Není díl, kde bych se nesetkala se zákeřnými lidmi, mariňáky a jinými bezpáteřními živly, kterým svědí prsty na kohoutcích kalachů tak, že se nedokáží ovládnout. Fakt jsem zvědavá, co vymyslí teď. Dinosauři mají náhle prostřený stůl, ze kterého jen tak neubude. Musím ale přiznat, že mi celou dobu cvakalo u zadinky. Neustálá rychlá akce od začátku do konce. Ten citový nátlak, když se při opouštění ostrova na nákladní lodi, podívali za sebe si ale mohli odpustit ... To jsem byla doslova nasraná. Jinak cítím, že se to jako celek skutečně povedlo. Nevím ale, jestli bych na to vzala malé dítě, i když jich bylo v kině dost, spíše ne. Je to divoká jízda plná napětí, lekavých scén, útěků, smutku a žraní. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $170miliónovTržby USA $416,769,345Tržby Celosvetovo $1,308,534,046Tržby za predaj Blu-ray v USA $40,904,249Tržby za predaj DVD v USA $15,360,890║ Ďalšie zbytočne prepálené pokračovanie, ktoré sa zverilo do nesprávnych rúk. Tvorcovia natočili povrchnú zlátaninu, bez nápadu. V podstate okopírovala sa dejová kostra z Jurského Parku: Stratený svet a vznikol takýto nesúrodý paškvíl. Kde si človek môže vybrať, ktorú postavu pre svoju otravnosť bude viac nenávidieť. Najhoršie je že v tomto už nemá čaro ani ústredná dvojica aj keď sa ako tak snaží. Naivita na každom kroku láme väz tomuto nešťastnému nepodarku. Človek už ani nevie a ani nechce veriť keď vytvoria mutáciu dinosaura že Indoraptor, či čo to ako malo byť, fakt otravné. Proste tu zlyháva všetko, najhoršie dopadajú nasilu napchané emócie. Málo len potešia hrátky s tieňmi. Nádych hororu v poslednej štvrtine má niečo do seba ale v tomto celku to nie úplne funkčné. A nejaké to 3D tu ani nie, aspoň som nič zvláštne nepostrehol. Jednoznačne najslabší diel tejto série. /videl v kine 3D verziu: 40%/ __/videl v kine 2D verziu: 45%/ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Kto cakal od blockbusteru za 170 mega toto, bud bol vestec alebo blazon. A Je to totiz podobne fuck you fanusikom ako predviedli Cuaron s Potterom alebo Johnson s The Last Jedi. Prva hodina je klasicky dobry Jursky park, aby sa to v polovici zmenilo na komorny horor v strasidelnom dome s bubakmi. Samozrejme stale v PG 13 ale s prijemnym Hammer feelingom. Iste, je to rozbite ale celkom originalne (v pristupe) s niekolkymi paradnymi scenami. Tato seria potrebovala po styroch kuskoch konecne zmenit mustru a tu sa to podarilo. Aj ked sposobom, ktory mnoho fanusikov vytoci do nepricetnosti. Ja si vsak tu odvahu cenim a velmi dobre som sa bavil po cely cas. Okrem spielbergovich casti najlepsi Jursky park. Slabsich 8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Technicky prvotřídní americký blockbuster, který ale příšel o duší původních dílů a bohužel i o scénář alespoň toho minulého. Slepit takovýhle rádoby navazující patvar muselo dát docela hodně úsilí, ale dělat z diváka pitomce nutné tak úplně nebylo. Pratt ale nezklame nikdy a Ted Levine v nejlepší roli od American Gangster. Průměr horko tězko. Myslím, že už těch dinosaurů bylo až dost. Problém je, že tenhle biják udělal přes miliardu. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (30)

  • Severoamerické tržby dosáhly 417,7 milionu amerických dolarů, celosvětové 1310,5 mil. (NIRO)
  • Na konci filmu se nachází potitulková scéna. (Sayko)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 170 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno