Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 6

Recenze (921)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě to, ale kouzlo předchozího dílu (o Spielbergově originálu nemluvě) se tentokrát neopakuje. Co naplat, že dinosauři jsou skvělí a mnohdy přicházejí na scénu stoprocentně hororovým způsobem, když podivný scénář z některých z nich dělá nefalšované akční hrdiny a film má kvůli tomu například rozhodně nejhorší (nejtrapnější) finále z celé série. Chris Pratt je sice fajn, ovšem tentokrát je spíše za supermuže než za toho drzého sympaťáka Owena z Jurského světa, postava Bryce Dallas Howard zase nemá skoro vůbec co říct, na záporáky si (snad s výjimkou Teda Levina) brzy nejspíš ani nevzpomenu... A za největší zradu považuji štěk Jeffa Goldbluma. Škoda toho všeho, protože druhý Jurský svět fakt skvěle vypadá, má několik opravdu dobrých scén (třeba ta s brachiosaurem stojícím na zadních je stoprocentně dojemná) a díky bombastické hudbě Michaela Giacchina také skvěle zní, ale ve výsledku je to s ním dost podobné jako s Jurským parkem 3. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jurský svět patřil mezi nejočekávanější blockbustery léta,bohužel pohořel a vysloužil si největší zklamání roku. Colin Trevorrow svým debutem v roce 2015 potěšil většinu, nyní se sequelu ujmul zkušený režisér J.A. Bayona a paradoxně dopadl hůř, což je škoda, protože jeho předchozí Nic nás nerozdělí či Sirotčinec patří mezi povedené žánrovky. V sequelu nefunguje téměř nic. Chválit vizuální stránku nemíním, protože tohle byla samozřejmost a vlastně nic jiného chválit ani nemohu. Příběhově je film nezajímavý, zbytečně moc ukecaný s nezajímavými postavami ( Pratt už není sympaťák, ale leze krkem) T-Rex je ve filmu dohromady 2 minuty a finále, které by mělo být děsivé je spíše úsměvné a otravné kvůli malé holčičce, která piští asi půl hodiny vkuse. Jediná scéna, která stála za zmínku je výbuch sopky a útěk Dinosaurů, ale to od filmu, který stál 170 mega mi příjde poněkud nedostačující. Závěrečné sekundy hezky lákají na třetí díl, kterého se ujme znova Trevorrow, tak snad to dopadne lépe. Lepší průměr za návrat Dinosaurů byť zde až tak velký prostor nemají. Únavné, zdlouhavé, bez tempa,adrenalinu a napětí-Takovou ránu jsem nečekal. 60% ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Na jedničce jsem byl v kině, tak ani tentokrát jsem pokračování nemohl vynechat a musím říct, že jsem nelitoval. Sice se toho moc nového čekat nedalo, ale přesto nám Bayona naservíroval další nálož dinosaurů a byla docela radost se na to dívat. Nechybí akce, nový zmutovaný dinosaurus, emočně vypjaté situace, ani sranda, každej si tu zkrátka přijde na své. Ať se jde Spáčilová bodnout. :D ()

tron 

všechny recenze uživatele

Aký bol v r. 1997 druhý Jurský park, taký je o 21 rokov neskôr druhý Jurský svet: temnejší, pochmúrnejší, drsnejší. A najmä plný rozporov. Niektoré momenty za 4*, iné za 2*. Snímka sa na jednej strane dojemne lúči so starou trilógiu (mierumilovný brachiosaurus končiaci so srdcervúcim nárekom v plameňoch, zničenie jantárovej paličky). Na druhej sa k nej neustále otáča (cameo I.M., Hammondov obraz). Ústredný koncept je parádny: obchodovanie s dinosaurami a ich (ne?)spolužitie s ľudskou populáciou sú veci, s ktorými sa dá v budúcnosti skvele pracovať. 50-minútový „úvod“ z ostrova je epický, exotický a plný dobrého CGI a pôsobivých post-apokalyptických lokácií a dekorácií. Následne sa z toho prekvapivo stáva komorná hororová historka o ghost house, ale bez duchov, zato s dinosaurami. Jasné, nie je to čistý horor. To ani nie je pri hollywoodskom veľkofilme za 170 miliónov dolárov reálne. Ale je to nečakane atmosférické, ponuré, nebezpečne a temné. Samotný „zámok" je geniálny, záporáci šťavnatí (Levine, Jones, Spall). Páčila sa mi Blue, aj keď uznávam, že to s jej vzťahom k hrdinovi (a jeho pukačke) predsa len už prehnali, šlo to do rozprávky (alebo soft romantiky?). Rovina s Geraldine Chaplin (režisérovou dvornou herečkou) sa sem tak úžasne nehodí, až je super. No aj kebyže prižmúrim oči nad nesympatickým hlavným duom, nad odlfáknutým scenárom nemôžem. Nalodenie trojice v poslednej chvíli v nákladiaku: fakt si ten megakaskadérsky kúsok nikto nevšimol? Aha, nasadila si šiltovku, chápem, maskovanie. Ich nočná hra s T-Rexom nikoho nezobudila? Skutočne postavili komerčný park na sopke, ktorá sa mohla kedykoľvek prebudiť? Na velociraptorov z minulých dielov bolo treba brať pomaly raketomet, dnes do nich stačí RAZ streliť z pištole? A čo (inak skvelý) James Cromwell? Majiteľ prasiatka Babe je tu líčený temer ako Hammondov brat a pritom o ňom v pôvodnej sérii nepadlo ani slovo. To, že sa na to scenáristi vykašľali, krásne ilustrujú aj spôsoby, akými sa na zdraví a živote ohrození hrdinovia dostávajú z problémov. Sme v uzavretej miestnosti s krvilačným dinosaurom, ktorý nás ide zožrať. Čo teraz? Aha, rebrík! Uspávadlo pre dinosaura? Na nášho hlavného hrdinu po pár minútach prestane účinkovať, našťastie práve v momente, keď sa k nemu začne blížiť láva a on sa od nej (vďaka tomu, že sa mu do tela opäť vracia cit) strašne srandovne pohybuje preč centimeter po centimetri. Snímka je drsnejšia, ale prečo nie, štúdio si zjavne veľmi dobre uvedomovalo cieľovku a 8-ročné deti ňou určite neboli, čiže nečudo, že dinosaury mierne zdrsneli. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Prvý Jurský svet priniesol nostalgiu a várku kvalitnej zábavy s dobrou chémiu medzi Chrisom Prattom a Bryce Dallas Howard. Druhý diel v prvej polovici ako tak schopne nadviazal na dobrodružstvo z jednotky, no po približne 60. minutách sa premenil na domovú naháňačku, ktorá mi akosi nič nehovorila. Filmári si z dinosaurov spravili hračky, ktoré si rozmiestnia podľa toho, ako to vyhovuje scenáru a vôbec ich nezaujíma, že ich chovanie pôsobí veľmi vykalkukovane. V prvej časti som to s prínosom nostalgie a s ružovými okuliarmi na očiach dokázal prekúsnuť, ale hororová hra v dome na mačku a myš s PG-13 išla jednoducho mimo mňa. A zdá sa, že som nie som sám. Slabšie 3*. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (30)

  • Na začátku filmu se žoldáci dostanou do parku ponorkou, aby odebrali vzorek z kostry Indomina Rexe, který skončil na dně nádrže s Mosasaurem (kterému se také podaří uprchnout vinou nedovřených dvěří). V prvním díle ale bylo vidět, že se nádrž nachází přímo uprostřed parku, bez jakéhokoliv vnějšího přístupu. (Guilemot)
  • V malé roli se původně mělo objevit Tom Holland, ale nakonec z toho sešlo. (Varan)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama