Reklama

Reklama

1983

(seriál)
Trailer
Polsko, 2018, 7 h 32 min (Minutáž: 50–63 min)

Tvůrci:

Joshua Long

Scénář:

Joshua Long

Hrají:

Michalina Olszańska, Zofia Wichłacz, Robert Więckiewicz, Andrzej Chyra, Agnieszka Żulewska, Helena Sujecka, Maciej Musiał, Edyta Olszówka, Ewa Błaszczyk (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Naivní student práv a životem ostřílený detektiv přicházejí na kloub konspiraci, která Polsko tyranizovala po celé dekády. Thriller z alternativní historie. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na tuhle alternativní verzi historie/skoro současnosti sem se těšil,ale po shlédnutí jsem nakonec celkem zklamán.V jádru nic víc než klasická konspiračka,která svoje reálie nijak extra nevyužívá a navíc je zbytečně překombinovaná...a nebo mi možná unikla nějaká souvislost při sledování v polštině s anglickými titulky,ale pochybuji...60% ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý seriál je mezinárodní úspěch polského filmu. Pobavil mě prezident Al Gore (možná b se zpomalily změny klimatu) a rozvoj vzájemné bratrské spolupráce a obchodu s Vietnamem, takže se rozrostla komunita vietnamských přistěhovalců až mají ve Varšavě vlastní čtvrť. Životem otlučený policejní inspektor je v takové hollywoodském drsném stylu a protihráče má idealistu studenta práv. Jsou zde dvě komplikované dějové linky, postavy různého věku, povah, přesvědčení i sociálního zázemí. Kriminální policie, státní bezpečnost, armádní velení, povstalecké hnutí, vietnamský gang nebo zpravodajské služby cizích zemí. A mezitím dochází k dalším vraždám, z piteven se ztrácejí mrtvoly a z archivů důležité materiály. ()

Reklama

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujimavy pocin z dielne nasich susedov ale vahala som medzi 3 a 4 hviezdickami. Tak zacnime pozitivami, ktorych nie je malo. Vyborne a pokrokovo natocene, zaujimave postavy a zapletka. Je to serial natoceny podla americkych sablon zasadeny do totalitneho polskeho prostredia. Problem mam skor so samotnym pribehom ako s formou. Je tam tolko postav, zvratov a konspiracii, ze sa v tom clovek zacina postupne stracat a nepomahaju ani dalsie casti. Chapem, aky efekt sa rezia snazi dosiahnut, ale divaka to akurat totalne zmatie a mozno dokonca odradi od pokracovania. Na druhej strane je obdivuhodne, ako sa polska tvorba snazi drzat krok s tou svetovou. Prva seria teda zvladnuta, druhej serii dam urcite sancu. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Netflix válí. Po německém Dark (pro mne osobně vynikající) přichází s polským 1983. V tomto roce proběhla série teroristických útoků ve Varšavě, Krakově a Gdaňsku, která měla za následek rozpadnutí Solidárnosti a přetrvání SSSR a Polské lidové republiky až do roku 2003, kdy se seriál odehrává. O tom jak svět při zachování železné opony vypadá se dozvíme jen kusé informace, seriál se v tom nehrabe a nepodává přímočará vysvětlení, ale informace o této alternativní realitě jsou zmíněny jen při řešení hlavní dějové linky, kdy se ve flasbackcích vracíme do událostí předcházejícím oněm výbuchům a odhalení tajemství, které k nim vedlo. Bohužel finálních odpovědí se nedočkáme a jak je současným trendem počítá se s případnou další sérií, proto mé hodnocení není vyšší. Jinak tvůrčí tým v čele s Agnieszkou Holland (která mi dlouholeté zkušenosti i s Hollywoodem) dodal materiál hodný klasické angloamerické konkurence a u nás je na tom snad jen Pustina od HBO či Hořící keř (který taky dělala Agnieszka Holland). Neřeším, že v roce 2003 Warszawa vypadá jako moderní současná metropole a technika jako mobily a počítače spíše odpovídají roku 2013, než 2003, zato se stále jezdí autama jak z 80. a raných 90. let. Prostě originální námět, dobré řemeslné zpracování mne k obrazovce upoutalo, že doufám v další sérii a konečně odpovědi na událost, která byla středobodem děje. 8/10 ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu brutalni pruser. Postavy vypoustejici naprosto neskutecne blaboly. Smesne znazorneni struktur moci. Totalni disha mezi tim, jak o sobe postavy mluvi, a tim, jak jsou provedeny. Vsemu vevodi pocit totalni SMESNOSTi. Apage satanas. Impotentni pokus amateru se dostat do prvni ligy. Requiem za Agniezsku H. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Karolina (Zofia Wichłacz) má v seriálu červený sportovní vůz FSO Syrena Sport. Jedná se o repliku původního polského prototypu z roku 1960, který v tehdejším centrálně řízeném hospodářství způsobil svým designem, který připomínal třeba americký Chevrolet Corvette, mnoho reakcí. Chvíli se uvažovalo i o sériové výrobě, nakonec ale komunistická strana rozhodla o stažení vozu z testovacího cyklu a ve druhé polovině 70. let o jeho sešrotování kvůli nedostatku místa. Dnes proto v polských muzeích můžeme najít jen povedené i méně zdařilé repliky Syreny Sport. (FIAT 500)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno