Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nemožno spochybniť perfektné vystihnutie postapokalyptickej atmosféry. Prvá polhodina, kedy sme doslova vhodený do sveta chaosu, je super. Ale s pobývaním štvorice osamostených hrdinov v obchoďáku, do ktorého sa uchýlia, začína tempo filmu upadať. George A. Romero sa snaží obohatiť hororové zombie peklo o prepracované postavy a jemnú psychológiu medzi nimi, no venuje im viacej priestoru, než je pre film zdravé. Dvojhodinová stopáž, z ktorej si nakoniec odnesiete pocity krvavo-komicko-akčno-psychologického gulášu je predsa len prehnaná. Kritika konzumnej spoločnosti je ale správne dekadentná a slušne upgraduje inú kritiku spoločnosti z predchádzajúcej romerovky Night of the Living Dead. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Every dead body that is not exterminated becomes one of them. It gets up and kills! The people it kills get up and kill!" Romero v tomto filmu dokazuje, že je mistrem této béčkové hororové zábavy..ANO, ZÁBAVY! :) Takhle jsem si už dlouho neužil ani u komedie. Nejlepší na tom všem je, že režisér to tak myslel. Podobně zábavný byl i film Petera Jacksona Bad taste, ten ovšem působil moc vyumělkovaně..oproti tomu Dawn of the dead působí téměř přirozeně. :) Zní to neuvěřitelně, ale už to, že film začíná prakticky uprostřed akce vám přijde naprosto normální a přirozené. Možná bych se ještě vyjádřil k remaku tohoto filmu. Není špatný, i přes veškerou snahu o legraci však všechna peprnost ze snímku vyprchala a zbyl "pouze" nadprůměrný béčkový horor. Ovšem "první díl" vás nenechá od něho odejít. :) "Bastards, you bastards!" ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade som mal možnosť vidieť režisérsku verziu a aj keď tento film má svoje výhody oproti noci je príliš strnulý. Opäť tu máme hlavné postavy, ktoré sa stretnú a spoja, v domnení že môžu prežiť. Tentoraz v obchodnom dome. Zombie ich samozrejme obkľúčia a oni nemajú kam újsť. Jedinou záchranou je pomoc z hora. Tá bohužiaľa ale neprichádza. Romero tu prvý krát použil veľa krvi a odelených nôh a rúk aby ukázal deštruktívnu silu Zombiekov ale v konečnom dôsledku to postráda tú správnu atmosféru. Tiež by som povedal že sa tu vyskytujú aj komediálne prvky čo narúša film , ktorý je raz strašidelný a raz smiešny a vzhľadom na situáciu v akej sa ocitnú hlavný hrdinovia to vyznie trápne a nedotiahnuto. Samozrejme réžia je skvelá, aj scénar , o maskách ani nehovoriac ale postráda to atmosféru, ktorá by viacej prehĺbila beznádej. Tu nie je a preto len sledujeme osudy hrdinov ako sa snažia niečo poriešiť ale vy už dobre viete ako sa to všetko skončí. a tiež na poriadne mäso musíte čakať až do konca. Väčšinou je to len hra na mačku a myš medzi ľudmi a Zombiekmi v obchodnom dome. Keď sa tam dostanú všetci môžme hovoriť o určitej gradácií aj možno strachu ale v konečnom dôsledku toto je jedna z mála vynimiek kedy remake - v snyderovom podaní, je lepší, akčnejší , strašidelnejší, apokalyptickejší. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Niet sa veľmi kam schovať. Supermarkety sú dňom-nocou plné nemŕtvych lačne obliehajúcich tovar s prázdnymi, tupými tvárami. Zatiaľčo živé mŕtvoly sa prehŕňajú láskyplne v handrách, hračkách a čačkách rozličného druhu a účelu, zlodeji (zombíci iného druhu) sa pokúšajú okradnúť ich dočasne neprítomné príbytky alebo priamo nakupujúcich, využívajúc ich zaujatie lesklými a farebnými povrchmi nákupov. Ak sa niekto túži odstrihnúť od tohto spôsobu života, chtiac-nechtiac podľahne tiež spotrebno/ likvidačnej mánii v zmysle algoritmu: Kvalitne a veľa konzumuj a pokor konkurenta Tvojho druhu. A tak sa ľudstvo požiera navzájom, postupne sa sťahujúc do veľkomiest, plných farebných stien nákupných centier, kde je všetko ľudské hmýrenie a súperenie pod jednou strechou. Vstupom do týchto konglomerátov zažije človek spravidla celú škálu emócií od napätia z očakávania cez horor v pohľade na davy navlas rovnakých robotov až po srandu v podobe rôznych kreácií tvárí, účesov aj kože spolupútnikov v snahe sa odlíšiť (v skutočnosti všetci viac a viac podobajú - viď napr. dnes obľúbené tetovačky - vo filme majú všetci biele bahenné masky). Romero to všetko videl už pred vyše 40. rokmi a v sérii obživnutých mŕtvol si zobral na paškál pochybenia a rozpory spoločnosti. Táto časť sa vyznačuje zvláštnym no funkčným prepojením skvelej zábavy s napätím a postrehmi na adresu nenásytne kupujúcich, ktorých mánia - nákupná horúčka prežíva aj zdanlivo konečný fenomén akým je smrť. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Po 10ti letech se strýček Romero vrátil k zombies a natočil něco, co má naprosto odlišnou atmosféru jeho mistrovského kousku "Night of the Living Dead" z roku '68. Neskutečně nudná, natahovaná slátanina (139 minut), která utíká hůře než Romerovi zombíci. Těžko říci, co je ta nejhlavnější příčina tohoto úpadku. Hrozní herci? Hrozný scénář? Příšerná muzika? (Ta je to nejděsivější na celém filmu). Druhořadá režie? Jakákoliv atmosféra zde chybí, snímek není ani strašidelný nebo děsivý, naopak pokusy o vtipy končí neskutečně trapně a do takového filmu snad ani v takové míře nepatří. To, co skvěle fungovalo v předešlém filmu - stoupající napětí a ponorka - je zde znehodnoceno neustálým přesouváním se mezi venkovními lokacemi a tak i režisér přichází o své největší eso. Herci jsou ke všemu nesympatičtí a lepší psychologii najdete i v českých soap operách. Film minimálně zachraňují některé akčnější chvilky, těch je tu ovšem minimum. Nebýt úcty k režisérovi a jeho předešlému filmu, šel bych i pod dvě hvězdy. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Letiště použité ve filmu je Harold W. Brown Memorial Field. (Chatterer)
  • Myšlenka na vznik filmu vyvstala Romerovi na mysli při návštěvě právě dokončeného obchodního domu Monroeville Mall, kam jej pozval jeho kamarád Mark Mason. Ten se mu při procházení komplexu mezi řečí zmínil, že by to bylo skvělé místo k přečkání katastrofy. (HellFire)
  • Tom Savini si zahrál zombie, která rozbila okno náklaďáku ve scéně s Rogerem. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama