Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Solidní pokračování. Po noci přichází den a je plný nově probudivších se nemrtvích. Romero opět do zombie vyvraždovačky komponuje kritiku aktualních problémů společnosti. Konkrétně nepostadatelnost různých marketů v životě řadových lidí. Sice tento díl není tak strašidelný jako Night ale stále má dost co nabídnout. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Oproti novější verzi je zde propracovanější psychologie postav - což už je samo o sobě pro zombie horror dost netypické. Kupodivu to ale není na škodu - začnete s těmi lidmi cítit a fandit jim. Film má správný nadhled a scénář je promyšlený, v rámci možností realistický (až na ty zombíky, pochopitelně :o), takže jednání postav je překvapivě logické (což také není u podobných snímků standardem). Dle mě skutečně povedené dílko. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

"Every dead body that is not exterminated becomes one of them. It gets up and kills! The people it kills get up and kill!" Romero v tomto filmu dokazuje, že je mistrem této béčkové hororové zábavy..ANO, ZÁBAVY! :) Takhle jsem si už dlouho neužil ani u komedie. Nejlepší na tom všem je, že režisér to tak myslel. Podobně zábavný byl i film Petera Jacksona Bad taste, ten ovšem působil moc vyumělkovaně..oproti tomu Dawn of the dead působí téměř přirozeně. :) Zní to neuvěřitelně, ale už to, že film začíná prakticky uprostřed akce vám přijde naprosto normální a přirozené. Možná bych se ještě vyjádřil k remaku tohoto filmu. Není špatný, i přes veškerou snahu o legraci však všechna peprnost ze snímku vyprchala a zbyl "pouze" nadprůměrný béčkový horor. Ovšem "první díl" vás nenechá od něho odejít. :) "Bastards, you bastards!" ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Niet sa veľmi kam schovať. Supermarkety sú dňom-nocou plné nemŕtvych lačne obliehajúcich tovar s prázdnymi, tupými tvárami. Zatiaľčo živé mŕtvoly sa prehŕňajú láskyplne v handrách, hračkách a čačkách rozličného druhu a účelu, zlodeji (zombíci iného druhu) sa pokúšajú okradnúť ich dočasne neprítomné príbytky alebo priamo nakupujúcich, využívajúc ich zaujatie lesklými a farebnými povrchmi nákupov. Ak sa niekto túži odstrihnúť od tohto spôsobu života, chtiac-nechtiac podľahne tiež spotrebno/ likvidačnej mánii v zmysle algoritmu: Kvalitne a veľa konzumuj a pokor konkurenta Tvojho druhu. A tak sa ľudstvo požiera navzájom, postupne sa sťahujúc do veľkomiest, plných farebných stien nákupných centier, kde je všetko ľudské hmýrenie a súperenie pod jednou strechou. Vstupom do týchto konglomerátov zažije človek spravidla celú škálu emócií od napätia z očakávania cez horor v pohľade na davy navlas rovnakých robotov až po srandu v podobe rôznych kreácií tvárí, účesov aj kože spolupútnikov v snahe sa odlíšiť (v skutočnosti všetci viac a viac podobajú - viď napr. dnes obľúbené tetovačky - vo filme majú všetci biele bahenné masky). Romero to všetko videl už pred vyše 40. rokmi a v sérii obživnutých mŕtvol si zobral na paškál pochybenia a rozpory spoločnosti. Táto časť sa vyznačuje zvláštnym no funkčným prepojením skvelej zábavy s napätím a postrehmi na adresu nenásytne kupujúcich, ktorých mánia - nákupná horúčka prežíva aj zdanlivo konečný fenomén akým je smrť. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Armáda preberá vedenia vo svete zamorenom zombíkmy, dvaja vojaci, jeden pilot a jeho priateľka sa na vrtuľníku dostávajú do obchodného centra kde sa to rozhodnú prežiť. Žena čaká malé a ako si štvorica postupne zvykáva na situáciu, ja zakrátko konfrontovaná s miestnym gangom, ktorý spustoší obchoďák aj všetky ich zabezpečenia, zombíci objavujú ich úkryt a tak na koniec musia preživší opustiť svoje útočisko nevedno kam... Po druhom zhliadnutí tentoraz Directors Cut verzii, mi to už prišlo oveľa lepšie, hlavne keď to porovnám s THE CRAZIES a MARTINom. Tom Savini našiel svoj legendárny zostrih ako jeden z členov gangu čo prepadnú obchod je proste neskutočne cool. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Po prvním uvedení filmu do kin činil rozpočet 1,5 milionu USD. Producent Richard P. Rubinstein později na DVD komentáři přiznal, že toto číslo bylo úmyslně navýšené, aby film koupili zahraniční společnosti. Skutečný rozpočet se pohybovat kolem 500 000 USD. (HellFire)
  • Ve scéně v čase 0:30:29 Stephen Andrews (David Emge) vystřelí několikrát za sebou, přestože nemá automatickou pušku. (dc125)
  • Invaze motorkářů byla natočena během dvou nocí. (DivX)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama