Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nemožno spochybniť perfektné vystihnutie postapokalyptickej atmosféry. Prvá polhodina, kedy sme doslova vhodený do sveta chaosu, je super. Ale s pobývaním štvorice osamostených hrdinov v obchoďáku, do ktorého sa uchýlia, začína tempo filmu upadať. George A. Romero sa snaží obohatiť hororové zombie peklo o prepracované postavy a jemnú psychológiu medzi nimi, no venuje im viacej priestoru, než je pre film zdravé. Dvojhodinová stopáž, z ktorej si nakoniec odnesiete pocity krvavo-komicko-akčno-psychologického gulášu je predsa len prehnaná. Kritika konzumnej spoločnosti je ale správne dekadentná a slušne upgraduje inú kritiku spoločnosti z predchádzajúcej romerovky Night of the Living Dead. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem teda čekal o dost víc na to, že se Úsvit mrtvých řadí ke klasice žánru. O dost zdařilejší a zábavnější mi příjde remake Zacka Snydera z roku 2004! Nejde o zpracování, neboť od sebe filmy dělí téměř tři dekády a technika řádně pokročila, ale především scénář a režie. Remake vůbec nepostrádá tempo a má tah na bránu, zatímco originál je svou roztahaností místama nudný až běda. A kupodivu mi nepřišel ani tak atmosférický jako legendární jednička a trojka Den mrtvých. Pro mě jednoznačně zklamání. ()

Reklama

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

I když vezmu v potaz rok natočení, je to nehorázně kýčovitá kravina! V 70.letech se vrhnout na dvouhodinový zombie horor byla dost velká odvaha, která se v tomhle směru nevyplatila. Když přehlídnu směšnost snad každé druhé scény, přišlo mi trošku naivní, aby se přeživší, kteří se schovávají v budově před zombíky mezi sebou navzájem pozabíjeli (viz. motorkářský gang, či co to mělo znamenat). Remake Úsvitu mrtvých z roku 2004 je pravým opakem, tam šlape vše tak jak se mi to líbí, ale tento původní snímek z roku 1978 byl na mě trošku moc. Omlouvám se všem, kteří toto považují za kult. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Oproti novější verzi je zde propracovanější psychologie postav - což už je samo o sobě pro zombie horror dost netypické. Kupodivu to ale není na škodu - začnete s těmi lidmi cítit a fandit jim. Film má správný nadhled a scénář je promyšlený, v rámci možností realistický (až na ty zombíky, pochopitelně :o), takže jednání postav je překvapivě logické (což také není u podobných snímků standardem). Dle mě skutečně povedené dílko. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Every dead body that is not exterminated becomes one of them. It gets up and kills! The people it kills get up and kill!" Romero v tomto filmu dokazuje, že je mistrem této béčkové hororové zábavy..ANO, ZÁBAVY! :) Takhle jsem si už dlouho neužil ani u komedie. Nejlepší na tom všem je, že režisér to tak myslel. Podobně zábavný byl i film Petera Jacksona Bad taste, ten ovšem působil moc vyumělkovaně..oproti tomu Dawn of the dead působí téměř přirozeně. :) Zní to neuvěřitelně, ale už to, že film začíná prakticky uprostřed akce vám přijde naprosto normální a přirozené. Možná bych se ještě vyjádřil k remaku tohoto filmu. Není špatný, i přes veškerou snahu o legraci však všechna peprnost ze snímku vyprchala a zbyl "pouze" nadprůměrný béčkový horor. Ovšem "první díl" vás nenechá od něho odejít. :) "Bastards, you bastards!" ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Tom Savini si zahrál zombie, která rozbila okno náklaďáku ve scéně s Rogerem. (Chatterer)
  • Po prvním uvedení filmu do kin činil rozpočet 1,5 milionu USD. Producent Richard P. Rubinstein později na DVD komentáři přiznal, že toto číslo bylo úmyslně navýšené, aby film koupili zahraniční společnosti. Skutečný rozpočet se pohybovat kolem 500 000 USD. (HellFire)
  • Obchod se zbraněma není v obchodním domě Monroeville Mall, kde se film natáčel. Záběry pochází z obchodu v centru Pittsburghu. (Mr.Hudson)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama