Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, no nikdy jsem o něm moc nevěděla, ale pak jsem si přečetla pár názorů, všechny měly veskrze kladné hodnocení, rozhodla jsem se proto na film kouknout a udělat si názor svůj. Ale rozhodně jsem z toho filmu tak odvařená nebyla. Čekala jsem něco skvělého jako Zelená míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank, ale tohle se tomu jen vzdáleně podobalo. Jako příběh nebyl špatný, ale tak nějak mi to připadalo nedotažené a docela nudné. Čekala jsem sondu do duší věznů a podobně a spíše jsem se dočkala popisu hnusného vězení... Dívat se znova asi nebudu, ale mělo to něco do sebe a nebyla to ani katastrofa... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Robert Redford je natolik skvělým a silným hercem, že vás dovede přesvědčit i o tom, že tohle vězeňské drama pojaté trochu jinak, je přece jen originální a je trochu nové. Ve skutečnosti ale nic tak zásadního nepřináší, jen další lidský pohled na vězně. Jenže i tak vás to bude bavit. Alespoň mě to nesmírně bavilo. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sice dvakrat nemusim Redforda, ale toto je totalna pecka, ktora aj po rokoch stale funguje na jednotku. Nadherna ukazka toho ake to je tazke, ked chce zabehnuty prehnity system zmenit jednotlivec a je uplne jedno z akej pozicie. Celkom originalne je, ze tentokrat chce zmenit k lepsiemu väznicu novy riaditel. Ale bude to velmi tazka cesta. Okrem Redforda tu vo svojich väcsich a aj mensich ulohach exceluju vsetci herci. Postavu väzna si tu uz nacvicoval aj Morgan Freeman. Napriek dlhsej stopazi, je film od zaciatku strhujuci a ani na chvilu nenudi. Holt pomery v base su dostatocne drsne a zaujimave aj keby tam vsetko fungovalo ako ma. A velku pochvalu si zasluzi aj stary dobry cesky dabing. 10/10. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

2,5* --- "Velmi silný zážitek a řečené pravdy..." možná tak v roce 1980, z dnešního pohledu byla postava Brubakera snílek mimo realitu co ve skutečnosti způsobil v rámci své reformy vlny způsobivší nejednu smrt. Takový ten případ, kdy je to sice dobře myšleno, ale prováděno "honem honem" bez rozmyslu. Film je celkově svoji naivitou nudný, protože je to celé prostě nesmysl. A závěrečné "clap-clap" výsledkem naprostého pomatení smyslů scénáristy/režiséra. Ta půlhvězda navíc je za herecké výkony. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač zastávám názor, že vězni by se do nápravného zařízení neměli těšit, Brubaker měl něco do sebe. Zatímco zde tolikrát omílaný Shawshank se vydal po líbivé cestě filmové poetiky, on zvolil tu posetou výtluky syrového realismu. Obě dvě vedou do Říma lidskosti - i s tím připomenutím, že člověk může vyhrát proti jakémukoliv systému bitvu, ale nikdy ne válku. Nakonec je zvláštní, jak někdy můžou zásadovost, pevné postoje a charakterová přímost koketovat se sobectvím.. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Natočeno dle skutečného příběhu Thomase O. Murtona, který se účastnil natáčení jako technický poradce. (D3VIL)
  • Pre nakrúcanie bola použitá v tej dobe čerstvo zatvorená väznica Junction City neďaleko Columbusu, štát Ohio. Medzi tisíckami komparzistov (filmárom sa prihlásilo celkovo 6500 záujemcov) boli i miestni, nedávno prepustení dozorci. (classic)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama