Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

nash. 

všechny recenze uživatele

King Kong je skutečný velikán mezi filmovými monstry a vidět ho na filmovém plátně bylo dokonce i v osmdesátých letech zážitkem. Možná i díky starobylému prostředí letenského kina Ponrepo, kde se lépe vžívalo do dob dávno minulých, kdy Kong svým řevem a svou velikostí děsil nejen Fay Wrayovou, ale také diváky. Navíc tu bylo velkolepé, téměř nonstop dobrodružství, Kongův souboj tyranosaurem, únos Fay pterodaktylem, šplh na Empire State Building, nádherná atmosféra v níž se mísil duch doby s osobitou naivitou a také úctou k umění tehdejších trikových mistrů, která nahradila úžas „původních“ diváků. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

King Kong je jeden z nejslavnějších filmů všech dob a jeho vizuální stránka dodnes fascinuje diváky. Úžasné a pamětihodné scény Konga bojujícího s dinosaury, lezoucího po Empire State Building a držícího krásnou Fay Wray jsou znamenité. Podle filmu zabila Konga kráska, ale myslím, že všichni dobře víme, co ho doopravdy zabilo. Bylo mi toho velkýho opičáka líto. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Není ten chlap šílenej?" -"Jen nadšenej." Tak jo, tohle je blockbuster, jaký jsem schopná zkouknout, aniž bych měla pocit, že se mnou tvůrci ošklivě hrajou jenom o penízky do kasiček. Ono to tak sice je, ale netlačilo se mi to během sledování na mysl tak okatě. Možná je to i tím, že to není technicky na takové úrovni jako pozdější verze, takže to nepůsobí jako namachrovaná onanie. Myslím, že podobným filmům hodně uškodilo, když se přenesly do áčkové kategorie. Navíc se mi líbilo, že se film nebere tak strašně vážně jako třeba Jacksonova verze, zkrátka jsem měla pocit, že je ponechán prostor myslet si o Denhamovi s těma jeho puškama a kamerama, že je nejspíš opravdu pošahanej. Taky ten kontrast naivních líbaček na palubě a rozmačkaných lidiček všude možně stál za to. Taky mě zaujalo, jak ten chlápek lezl na strom, aby na něj dinosaurus líp dosáhnul a nemusel se pro něj ohýbat. Cesta do pravěku přesně v americkém stylu běží-li to na nás, tak to zastřelíme, natočíme a prodáme. Svatá makrelo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Viděno podruhé a nijak mě nepřekvapilo, že jsem byl opět nadšený. Takhle nějak si představuju poctivý blockbuster a skvělý dobrodružný film. Dnes mi přijde se na tyhle jednoduché postupy trochu zapomíná, ale ony se nám asi změnily ty masy, čili je to spíš přirozený vývoj, škoda. Nevidím podstatný rozdíl, tedy ve stylu vyprávění, mezi nedávným Godzilla vs. Kong a tímhle stařičkým, ale parádním, filmem. V hlavní roli je především monstrum a JEHO příběh a parádní triky a vše ostatní se tomu podřizuje. Ostrovní pasáž, která je de facto jen okouzlujícím sledem zápasů Konga s pravěkými plazy či Kongovo řádění v New Yorku pak patří k tomu nejlepšímu, co můžou monster filmy vůbec nabídnout. Král Kong tu navíc snad jako v jediném filmu nepůsobí jako veskrze přátelský tvor k politování, ale prostě jako divoké zvíře. Filmová zábava nejvyšší kvality. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlépe zfilmovaný King Kong jakého jsem zhlédl s nejlepší atmosférou a triky, které mi nepřišli špatné. Vtažení do děje bylo snadné a to je známka perfektní práce. [7,5/10] (RKO) (Čb. /// Produkce: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, David O. Selznick /// Scénář: James Ashmore Creelman, Ruth Rose podle námětu Edgara Wallaceho a Meriana C. Coopera /// Kamera: Edward Linden, J. O. Taylor, Vernon L. Walker /// Hudba: Max Steiner) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (126)

Zajímavosti (122)

  • V roce 2007 označil King Konga Americký filmový institut za 41. nejlepší film všech dob. (ČSFD)
  • Premiéra filmu se konala 2. března 1933 v newyorské Radio City Music Hall a v Roxy Theatre. Uvedení ve dvou kinech současně bylo na tu dobu nebývalou událostí. (Zdroj: Česká televize)
  • V původní verzi scénáře měl Kong při svém "bloudění" New Yorkem zavítat i na slavný stadion basebalového týmu Yankeeů. (DaViD´82)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama