Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

genetique 

všechny recenze uživatele

Dobré právnické drámy si stavajú hlavne na tom, že taktiku, problematiku, všetky opletačky a advokátske finty okolo pozná len málokto. Ale s pohľadu laika ide veľmi kvalitnú a napínavú drámu. Na 'Rainmaker' síce nemá, no svojou problematikou sa mu určite aspoň vyrovná. Obsadenie potvrdilo, že sa oplatilo ich dosadiť a Joel sa im za to odvďačil skvelou prácou. Kto by to povedal. 80%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisér Joel Schumacher natočil sugestívnu snímku v ktorej zručne evokuje atmosféru súdneho procesu i udalostí, ktoré mu predchádzali. Spolieha sa pritom nielen na silný námet ale aj na hercov na čele s Matthewom McConaughtyom, ktorému účinne vypomáhajú hviezdy ako Samuel L. Jackson, Sandra Bullock či Donald Sutherland. Schumacher natočil skvelú snímku a hoci sa kľúčové scény filmu odohrávajú v súdnej sieni a totožnosť vinníka je od počiatku známa, podarilo sa mu vytvoriť veľmi sugestívne dielo, v ktorom s citom pre atmosféru približuje hustnúce dianie okolo súdneho procesu i udalosti, ktoré mu predchádzali. Vrcholom snímky je emotívna záverečná reč, ktorá dovtedy nerozhodnutých porotcov dokáže presvedčiť. Film je serióznou sondou do stále živej problematiky rasizmu, ktorý nie je obmedzený len na juh Spojených štátov. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"DO YOU THINK THE JURY SHOULD CONVICT CARL LEE?" -------- Nadpriemerný film z prostredia súdnej siene. Grisham je v tejto oblasti nekompromisný expert. Schumacher zase macher v atmosfére. To všetko spolu v balení s vynikajúcimi hereckými výkonmi. McConaughey išiel úplne na doraz. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nejprve klady. A Time to Kill určitě vyčnívá mezi právnickými dramaty, nejen díky érám Ku-klux-klanu a pohledu na rasismus celkově, ale skvěle těží z nadprůměrné herecké plejády, ze které je nejvíce působivé jiskření mezi Bullock a McConaugheym. Zkrátka nepřijde i syrovější atmosféra amerického jihu a úvodní pomsta. Zápory: (spoiler) Finální rádoby emotivní projev mne nechal bohužel zcela chladným, ačkoliv chápu, že v dané chvíli hlavnímu hrdinovi ve zdánlivě prohraném případu nezbylo nic jiného, než porotě zahrát na city. Nicméně bych asi ocenil spíše klasickou rivalitu mezi právnickými esy, jaká byla k vidění např v  A Few Good Men. Tzn. více prostoru pro Spaceyho a alkoholika Sutherlanda. V součtu Joel sestrojil svižný, zábavný a syrový snímek s několika hollwoodskými neduhy, který si však s sebou nese své charakteristické aroma let devadesátých, pro které mám jednoduše slabost. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce obsadenie a silná téma, no celé je to zobrazené účelovo. A to mi na Hollywoode vadí. V prvom rade je to výsledok procesu, ktorý je absolútnym nezmyslom. Keď sa rieši prípad jasnej dvojnásobnej vraždy, tak to nemôže dopadnúť takto.  V druhom rade zobrazenie skoro všetkých belochov ako odporných rasistov, z ktorých minimálne polovica pôsobí v militantných jednotkách KKK. No a v neposlednom rade je zarážajúce, že celá predloha od Grishama bola napísaná podľa skutočnej udalosti z roku 1984, kde 12-ročné BIELE dievča znásilnil ČERNOCH. Tak z akého dôvodu sme menili farby? Čistý kalkul. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama