Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Proč? Protože máme na hovno fanoušky. Protoč. A protože silnější pes mrdá. On to Čtvrtníček vlastně řek sám. Tohle se prostě stalo a natočil se o tom film, velice povedený a brutální film, který ukázal to, co se stalo a ukázal to dost drsně, ale neskutečně pravdivě. Bohužel až moc pravdivě, protože nic jinýho divákovi, než kroutit očima nad tím vším nezbude. Bohužel. Jen kdybych se dalšího Proč nemusel dožít... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má ve svém názvu otázku a tu samou jsem si pokládala taky. Existuje na ni velké množství odpovědí. Ale všichni se shodneme v jednom a to, že by se tohle dít nemělo a je úplně jedno kdo komu fandí. Snímek není pouze poplatný době svého vzniku. Je bohužel velmi aktuální i dnes. Výběr mladých herců se opravdu povedl. Nefandím žádnému fotbalovému manšaftu. Chodím se dívat jednou za čas na vesnický fotbal. Tam to občas připomíná seriál Okresní přebor a to mi vyhovuje. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá a IMHO nadčasová studie fotbalového násilí a jeho kořenů. Jinak - protože to tady ani ve filmu není nikde zmíněno - Sparta se tahala o titul s Bohemkou a na poslední kolo jela do Banské Bystrice, kde prohrála 1:3. Stejně ovšem získala titul, protože Bohemka prohrála v posledním kole doma. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Scény u výslechu působily trošku naivně, stejně tak ty u soudu, ne však celé to řádění (nejen) ve vlaku (právě naopak). Problém je to velký a stále aktuální (dnes možná ještě více než v době natáčení), řešení pravděpodobně v nedohlednu, a že na to často doplácejí lidi, kteří o fotbal nejeví ani trochu zájem, netřeba dodávat. Proč? je filmem zneklidňujícím, deprimujícím, při pohledu kamery na nevinně se tvářící obličeje vandalů vztek podněcujícím. Slabší 4*, i přes zdaleka ne bezchybné zpracování důležitý snímek. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Ladislav Jakim (obhajca) rozprával pri natáčaní veľmi potichu, preto musel režisér robiť v scénach súdneho pojednávania bližšie zábery. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Do "kotla" domácich za jednu z bránok bolo vybraných z konkurzu cez tristo vlajkonosičov. Nie všetci boli originálni, ale väčšina sa rada uliala zo školy alebo zo zamestnania a ešte si privyrobili. Za každý deň dostávali sto korún komparzného. Ale pri filmovaní sa správali rovnako agresívne a brutálne, ako im velí ich prirodzenosť. Pred štadiónom rozbíjali zaparkované autá, a keď dvadsať z nich posadili do autobusu, aby predstavovali fanúšikov Olomouca, tí ostatní bez najmenších ohľadov zaútočili so všetkou brutalitou aj na nich. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama