Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Když jsem se v Rudém právu dočetl, že chystají do kin film o fotbalových výtržnících, tak jsem si byl jistý tím, že už o něm nikdy neuslyším (osud filmů s kontroverzními tématy). Místo toho se na mě za nějaký čas z plátna valil syrový, dokumentárně laděný film o životě v partě, chlastání, kecech o fotbale a kolektivním (ne)myšlení. Nejlepší jsou prostřihy z výslechů a jejich okamžitá obrazová konfrontace s děním ve vlaku. Ještě dneska mě to dostane svou atmosférou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Proč? Protože máme na hovno fanoušky. Protoč. A protože silnější pes mrdá. On to Čtvrtníček vlastně řek sám. Tohle se prostě stalo a natočil se o tom film, velice povedený a brutální film, který ukázal to, co se stalo a ukázal to dost drsně, ale neskutečně pravdivě. Bohužel až moc pravdivě, protože nic jinýho divákovi, než kroutit očima nad tím vším nezbude. Bohužel. Jen kdybych se dalšího Proč nemusel dožít... ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočená studie davové psychózy fotbalových fanoušků. Někomu se může zdát, že jsou herecké výkony křečovité a nevěrohodné, nicméně soudím, že takové téma ani lépe uhrát nejde. Tento jev není nic jiného, než produkt doby a sotva ho šmahem vyřeší jakýkoliv parlament na světě. Soudce na stadionu bude pro tyto hrdiny jen příjemným zpestřením a případný trest se stane zdrojem prestiže a vítaným zářezem do „pažby“. ()

sud 

všechny recenze uživatele

O fotbalových výtržnících si myslím své. Stejně jako o skinheadech a podobných existencích. Banda rváčů, u kterých skutečná podstata fotbalu hraje druhé housle a hlavní je něco rozbít a dát někomu do držky. Problematikou těchto problémů ze zabývá několik filmů, ale žádný tak, jako "Proč?". Tenhle film není jen a pouze o fotbalových fanoušcích. Tenhle film je o systému, protože ten deformuje fotbalové fandění na bitvu dvou gangů vymaštěnců a slušný člověk se tam bojí vkročit. Bohužel už to asi jiné nebude. 90%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dobrá sonda mezi fotbalové bezmozky, se závanem nostalgie, která však už dnes neřekne tolik, co na konci 80. let. Škoda ale je, že už se dnes na film nemůžeme podívat s nakyslým úsměvem, pod dojmem civilizovaného fotbalového národa, který má ukázněné a slušné sportovní příznivce a tento ožehavý problém dávno vyřešil... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Súd nakoniec uznal vinnými iba dvanásť z obvinených výtržníkov. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Při premiéře musely kino hlídat desítky příslušníků VB kvůli anonymnímu telefonátu, který vyhrožoval odpálením bomby v sále v případě uskutečnění projekce. (hot_spot)
  • Daniel Landa byl v době natáčení na fotbale známou tváří, avšak chodil fandit do kotle Bohemians Praha. Proto musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo přívrženci Sparty ublíženo. [Zdroj: hooligans.cz] (latvar)

Reklama

Reklama