Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak po tomto filme som futbal začal neznášať ešte viac, asi najagresívnejší šport čo sa týka vyčíňania fanúšikov. Jednoducho nemôžem byť nič iné než zhnusený z tohto filmu, jednak vďaka nosnej téme inšpirovanej skutočnými udalosťami a taktiež beztak celková úroveň filmu nič moc dohromady, miestami taký mišmaš až to bolí. /0%/ ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

PRIMA COOL - V roce 1987 to musela být pecka jak hrom, která diváky neuvěřitelně přitahovala. Radek John a Karel Smyczek spojili síly a natočili na české poměry velmi dobrý film. Dnes, po 26 letech, je tento film pořád dost atraktivní zejména kvůli své reálnosti, autenticitě, krutosti a také aktuálnosti. Násilí fotbalových fanoušků bude bohužel nejspíš aktuální pořád. 75% // (16.1.2015) DVD - Opět jsem si připomněl Proč. 77% ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dobrá sonda mezi fotbalové bezmozky, se závanem nostalgie, která však už dnes neřekne tolik, co na konci 80. let. Škoda ale je, že už se dnes na film nemůžeme podívat s nakyslým úsměvem, pod dojmem civilizovaného fotbalového národa, který má ukázněné a slušné sportovní příznivce a tento ožehavý problém dávno vyřešil... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Já beru Proč? tak trochu jako komedii. Je tam plno hlášek, které mě fakt rozesmály, i když měly asi působit odstrašujícím dojmem. také je zde spousta neherců a herců, z nichž vyčnívá mladý a legrační Dejdar, Langmajer, Suchánek, Kraus atd. A dobrej byl tent pseudohipík.,,Já jsem nic neudělal, to oni, já jsem jenom spal." A potom:,,Políbíš vlajku, žer." ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To není šílenství, to je Sparta! Já vím, že to patří někam jinam, ale partička přívrženců hochů v rudých dresech mě zaujala o dost víc než třístovka v rudých pláštích a jako sonda do několika pokřivených a rudě planoucích (netýká se to stranické legitimace) dušiček se mi Proč? docela líbilo. Poněkud neklidně jsem o pár let později doprovázela přítele na jeho vysněné utkání, ale naštěstí měl zrovna toho dne Bůh dobrou náladu a kromě částečného ohluchnutí a ochraptění jsem nedošla závažnější úhony. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Natáčanie prebiehalo na skúšobnom okruhu železnice neďaleko Cerhenic, ktorý je cca 13 km dlhý. (Raccoon.city)
  • Ve filmu si zahráli skuteční příslušníci VB. (PROCESOR)
  • Pri natáčaní na sparťanskom štadióne fanúšikovia nepríčetne vrieskali, nadávali a hádzali po štábe všetkým možným. Fandili jedine Jirkovi Langmajerovi (Jirka Stupka), ktorý sa im zrejme páčil v televíznom seriáli Třetí patro (od r. 1985), pretože skandovali "Slamák je náš! Slamák je náš!" Keď ale išiel medzi nich kvôli nejakým záberom, fanúšikovia začali robiť vlny a tak s ním hodilo o zábradlie, že bol pekne otrasený. Na konci natáčania doniesol režisérovi jeden z vlajkonosičov darček - obušok, ktorý ukoristil v boji s príslušníkmi. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno