Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rocky Balboa se živí jako výběrčí dluhů pro místního lichváře. Rockymu se líbí nesmělá dívka Adrian, sestra jeho poněkud drsného kamaráda, Paulieho. Rocky se ve volných chvílích snaží boxovat. Jeho výsledky až na pár výher proti místním soupeřům však nejsou takové, aby s ním byl jeho trenér spokojený. A tak se jednoho dne stane, že Rocky přijde ve své tělocvičně o skříňku a jeho trenér mu řekne, že zahodil svůj talent. V té době se však na Rockyho usměje nečekaně štěstí. Světovému šampiónovi v boxu, Apollo Creedovi, jeho soupeř odřekne dohodnutý zápas, a on, aby neprodělal peníze, potřebuje najít náhradu. Nikdo z jemu rovných boxerů však není zrovna volný, a tak Creed udělá skvělý reklamní tah. Vyhlásí, že dá šanci někomu z místních boxerů ho porazit. A zrovna náhodně si vybere právě Rockyho. Rocky, který právě začal chodit s Adrian, pochopí, že je to jeho životní šance a rozhodne se na ni začít tvrdě trénovat. Pod vedením dosavadního trenéra skutečně tvrdě dře, aby se doopravdy mohl proti Creedovi v ringu postavit. Rocky sice ví, že nemá šanci Creeda porazit, je však rozhodnut vydržet alespoň všech patnáct kol zápasu. Ještě před zápasem o sobě Rocky pochybuje, přesto do zápasu jako úplný outsider nastoupí... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 040)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film na mě zapůsobil velmi podobně jako Rambo. Představovala jsem si nabušeného Sylvestra, kterak od začátku do konce bude tvrdě makat na tom, aby se stal šampiónem a našlapanou podívanou v průběhu celého filmu. Rocky se zde nevyjevil, podobně, jako v Rambovi, tak tvrdou postavou, jak jsem očekávala. Víceméně celá hodina a půl je věnována vztahu s nemluvnou, šedou myškou ze zverimexu, v podání Talii Shire, kterou Sly neustále snaží zaujmout a získat. Očekávaný vrcholový zápas mezi Apollo Creedem mě obešel bez většího povšimnutí. Nějak mi tu chybělo napětí. Nejspíš jsem od celého filmu očekávala tu známou hollywoodskou velkolepost, kterou jsme všichni často krmeni. Nebýt znalostí okolo kultu Rockyho a osobnosti Sylvestra Stalloneho, soudila bych, že jde o průměrné a amatérské dílo nějakého neznámého člověka. Jde vidět, že scénář stvořil Sylvester za krátkou dobu a snažil se v něm přiblížit příběh obyčejného, bezvýznamného kluka s dobrým srdcem, co má rád box. Autobiografické rysy se nezapřou. Ale vezmu-li v úvahu, že Rocky je Stalloneova scénáristická prvotina a že dokázal sám stvořit legendární charakter, tak je tento film zvládnut dobře. Jen mi rozhodně nepřipadá, alespoň tento úvodní díl, natolik fenomenální, abych plně sdílela většinový názor v 87% hodnocení. Nejspíš ještě nejsem ve stadiu, abych průměrný snímek hodnotila vysokými body proto, že je to jednoduše kult a Rocky Balboa slavný charakter. Ale možná je právě všechno to amatérství, jednoduchost, obyčejnost a nevelkolepost ve spojení s tehdy neznámým Stallonem a jeho Rockym tím, co ho dělá kultem. Scéna běžícího Rockyho za doprovodou nezapomenutelné ústřední melodie stojí za to a byla mnou asi nejvíce očekávanou pasáží filmu. Nyní, po zhlédnutí celé Rockyho série, připojuji k mému komentáři dodatek. Trochu se stydím za tento svůj komentář, neboť v době, kdy jsem jej psala, jsem ještě nepostřehla, co dělá Rockyho kultem. Nyní však, po všech dílech, již naprosto chápu, v čem tkví jeho kouzlo. A jsem ráda, že díky všem dílům jsem ho mohla postupně poznávat. Zatím svůj komentář ponechám v tomto znění a budu s lehkým studem vzpomínat na mé první shledání s ním, kdy jsem v něm neviděla nic legendárního. Možná, že se najde víc takových, kteří po úvodním dílu budou zklamáni a teprve s nadcházejícími díly začnou Rockymu rozumět. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Americký sen - rozrezané oko, dobité telo, rozjebaná hlava. Ale ten pocit, že sa to dá vydržať, predsa stojí za všetko! Naozaj? Tŕnistou cestou ku hviezdam či pásikom na trenkách. Neúhybne paradoxný film o tom, či víťazstvom, v mene ktorého sa obetuje veľmi veľa, naozaj niečo človek získa. Netreba zabudnúť na to, že reklama musí byť všade - či tá extra cool na strane všetkého schopných mocných, alebo lacná - bitúnková, na boxerskom plášti outsiderov. Ale: naozaj je cesta cieľom, ak na jej konci je zmangľované a doráňané telo a neustálym otrepávaním hlavy zomdlený rozum? Možno sa však americký sen inak uskutočniť nedá. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Je len ťažko uveriteľné, a ten, kto nepozná prvú časť obrovsky slávnej série, by len s malou pravdepodobnosťou povedal, že Stallone si nomináciu na Ocara, ak nie minimálne tú nomináciu, naozaj zaslúžil. Skvelý a originálny film. Krásna je najmä vedľajšia romantická línia, pri ktorej som zo Slyho nechápal. A záver nepotrbuje komentár. 95%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nekomplikovaný hrdina neochvějně kráčící za splněním svého amerického snu s přiměřenou dávkou žánrových klišé, potu, krve a snadno předvídatelného finále. O reálných filmových kvalitách Rockyho myslím dobře vypovídají komentáře Tosima a Isherwooda. Když k tomu připočtete, že k hereckému umění Sylvestera Stalloneho, jak to jen diplomaticky říci, jsem dejme tomu rezervovaný a že opravdu nemám rád box jako sport a zábavu (kdybych si měl vybrat za společníka u večeře MikeTysona nebo Hannibala Lectera, bez váhání bych pozval toho druhého), pak bych jen s největšími potížemi hledal důvod, proč dát víc než 2*. Takže pro mě celkový dojem 45 %. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kultovní film, který Sylvester Stallone skvěle napsal (za 3 dny!!!!) a také skvěle zahrál. Ačkolic ho nepovažuji za nějak skvělého herce, tak tady jeho hraní přesně zapadne. Výborné a nezapomenutelné scény (např. běh do schodů). Výborný příběh o splnění americké snu. I když je to film o boxu, tak box je až na druhém místě, jde o to, že i když Sly ví, že zápas nemůže vyhrát, tak trénuje a snaží na dvěstě procent. Velmi se mi líbil netypický konec, kdy Sly realisticky prohraje se šampiónem, ale i tak se stane hrdinou. Tohle se zkrátka Sylvestru Stallonemu povedlo. ()

Galerie (232)

Zajímavosti (187)

  • O výslednou podobu zápasu mezi Rockym (Sylvester Stallone) a Apollem (Carl Weathers) se zasloužil i herec Burt Young (Paulie), alespoň to on sám tvrdí na DVD Special Edition. Podle něj za ním Stallone přišel s pečlivě rozepsanou choreografií utkání s otázkou, zda by se boxerský zápas mohl takto skutečně odehrát. Young totiž na přelomu 50. a 60. let sám boxoval, vyhrál všech svých 17 profesionálních utkání. Jeho trenérem byl pozdější první kouč Mike Tysona Cus D'Amato. Young Stallonemu navrhl několik změn, Stallone pak finální verzi boje donesl režisérovi. (casyy)
  • Talia Shire sa chcela vymaniť z tieňa svojho brata, režiséra menom Francis Ford Coppola, a tak sa rozhodla zobrať rolu Adrian v tomto filme, hoc aj za skromných 7500 amerických dolárov. (WalterIK7)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Reklama

Reklama