Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rocky Balboa se živí jako výběrčí dluhů pro místního lichváře. Rockymu se líbí nesmělá dívka Adrian, sestra jeho poněkud drsného kamaráda, Paulieho. Rocky se ve volných chvílích snaží boxovat. Jeho výsledky až na pár výher proti místním soupeřům však nejsou takové, aby s ním byl jeho trenér spokojený. A tak se jednoho dne stane, že Rocky přijde ve své tělocvičně o skříňku a jeho trenér mu řekne, že zahodil svůj talent. V té době se však na Rockyho usměje nečekaně štěstí. Světovému šampiónovi v boxu, Apollo Creedovi, jeho soupeř odřekne dohodnutý zápas, a on, aby neprodělal peníze, potřebuje najít náhradu. Nikdo z jemu rovných boxerů však není zrovna volný, a tak Creed udělá skvělý reklamní tah. Vyhlásí, že dá šanci někomu z místních boxerů ho porazit. A zrovna náhodně si vybere právě Rockyho. Rocky, který právě začal chodit s Adrian, pochopí, že je to jeho životní šance a rozhodne se na ni začít tvrdě trénovat. Pod vedením dosavadního trenéra skutečně tvrdě dře, aby se doopravdy mohl proti Creedovi v ringu postavit. Rocky sice ví, že nemá šanci Creeda porazit, je však rozhodnut vydržet alespoň všech patnáct kol zápasu. Ještě před zápasem o sobě Rocky pochybuje, přesto do zápasu jako úplný outsider nastoupí... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (187)

  • Sylvester Stallone (Rocky) uvedl, že když jeho první verzi scénáře jeho kamarádka přepisovala na stroji, řekla mu, že postavu Rockyho nenávidí, protože je to hovado které akorát bije lidi. Stallone to reflektoval a charakter Rockyho změnil. (sator)
  • Když psal Sylvester Stallone (Rocky) scénář, jeho původní myšlenka byla, že Rocky v souboji s Creedem (Carl Weathers) zvítězí. Na poslední chvíli si vše rozmyslel, čímž si jako tvůrce nechal otevřená vrátka pro případné pokračování. (ClintEastwood)
  • Většina scén, kdy Rocky (Sylvester Stallone) trénuje běh ulicemi Philadelphie, je natáčena stylem „Guerrilla“, kdy se kvůli rozpočtu na veřejných místech natáčí bez povolení a příslušného vybavení. Když Rocky běží přes italské tržiště, jeden z prodejců mu hodí pomeranč. Šlo o spontánní reakci skutečného prodavače a jelikož se záběr podařil, zůstal ve filmu. (vojacekr)
  • Boxerskou choreografii pro film vytvořil Sylvester Stallone sám, proto je v závěrečných titulcích uveden jako Boxing Choreographer. (Rominator)
  • Frank Stallone, Sylvesterův mladší bratr, napsal filmovou hudbu a text písně „Take You Back (Street Corner Song)“. Tu pro film nazpívala americká rocková sestava Valentine, v níž Frank působil jako zpěvák a kytarista. (Rominator)
  • O výslednou podobu zápasu mezi Rockym (Sylvester Stallone) a Apollem (Carl Weathers) se zasloužil i herec Burt Young (Paulie), alespoň to on sám tvrdí na DVD Special Edition. Podle něj za ním Stallone přišel s pečlivě rozepsanou choreografií utkání s otázkou, zda by se boxerský zápas mohl takto skutečně odehrát. Young totiž na přelomu 50. a 60. let sám boxoval, vyhrál všech svých 17 profesionálních utkání. Jeho trenérem byl pozdější první kouč Mike Tysona Cus D'Amato. Young Stallonemu navrhl několik změn, Stallone pak finální verzi boje donesl režisérovi. (casyy)
  • Než se Sylvester Stallone pustil do natáčení filmu, pracoval jako uvaděč v kině. Jeho mzda činila 36 amerických dolarů týdně. (casyy)
  • Burgess Meredith získal úlohu trenéra Mickeyho díky prostému důvodu. Když Sylvester Stallone, ve filmu absolutní začátečník, chtěl po ostatních adeptech na tuto roli, aby mu při konkurzu přečetli text postavy, urazili se a z castingu odešli. (casyy)
  • Ve filmu si zahrál režisér John G. Avildsen s kameramanem Jamesem Crabem. Avildsen si střihl roli televizního kameramana, který natáčí Rockyho (Sylvester Stallone) při tréninku v mrazírně masa. Crabe v téže scéně asistoval jako osvětlovač štábu. (casyy)
  • Rockyho přezdívka "Italský hřebec" (The Itallian Stallion) je úzce spjata se samotným Sylvesterem Stallonem. Hřebec se v italštině řekne Stallone. (casyy)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. listopadu 1976 v New Yorku. (Varan)
  • V původní verzi scénáře Rocky (Sylvester Stallone) zápas úmyslně prohraje a s Adrian (Talia Shire) si za takto získané peníze otevřou obchod s potřebami pro domácí zvířata. (Duoscop)
  • Podle filmu byl v České Republice v roce 2017 vytvořen muzikál, na který se přijel podívat i herec Burt Young (Paulie). „Bylo to dechberoucí, úžasné, fantastické. Líbila se mi režie, zpěv i herecké výkony,“ zhodnotil shlédnuté dílo. Rovněž dal najevo, že verze muzikálu na Broadwayi té pražské nesahala ani po kotníky. (asdfasdf)
  • Z filmu bylo vystřiženo několik scén. Například hádka Rockyho (Sylvester Stallone) s boxerem jménem Dipper Brown (Stan Shaw) o skřínku v šatně. Když tvůrci později tyto záběry hledali pro potřeby natáčení filmu Rocky V (1990), tak zjistili, že původní materiál někdo v průběhu let omylem spálil. Dnes tak z těchto slavných scén existuje již jen pár fotografií. (fifox)
  • Než se podařilo Sylvesteru Stallonovi prodat scénář na Rockyho, byl úplně na mizině a dokonce musel za 50 $ prodat svého psa. Když o týden později za scénář vyinkasoval tučnou sumu, svého čtvernohého přítele koupil zpět za 3 000 dolarů. (Mrsina)
  • Všechny lokace, kde se natáčelo, nalezneme buď přímo ve Philadelphii nebo v Los Angeles. Dům Rockyho (Sylvester Stallone) a Adrian (Talia Shire), exteriéry Mickovy (Burgess Meredith) tělocvičny, Andy's Bar či slavné Rockyho schody jsou ve Philadelphii. Scény z kluziště a interiéry Mickovy tělocvičny jsou vytvořeny v LA. (-bad-mad-wolf-)
  • Jedná se o jediný film v sérii, který neobsahuje bojové scény i zpomaleně. (GreatestFan)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Reklama

Reklama