Reklama

Reklama

Rapl

(seriál)
Trailer
Česko, (2016–2019), 26 h 4 min (Minutáž: 58–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Detektiv Kuneš má zase jednou problém. Zmlátí přítele své bývalé ženy a hrozí mu odchod od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj ale řešení – uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to jen jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu policistky Wágnerové, jejíž vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je však jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (14)

Série 1 (2016) (S01) 

Mé hodnocení první sezóny seriálu Rapl se v průměru vyšplhalo až na dvě hvězdičky, což mě docela překvapilo. Přiznám se, že jsem se do sledování pustil s velkým očekáváním, ale čím více epizod jsem viděl, tím víc mi bylo jasné, že Jan Pachl přecenil své síly. Původně jsem doufal v další Pustinu, ale zmýlil jsem se na celé čáře. Seriálu by určitě prospělo, kdyby se po celou dobu vyšetřovala jen vražda Hany Wagnerové, dopadení vraha v každém dílu udělalo z Jáchymova český Midsummer a výsledek pak působil poněkud směšně. Neuvěřitelné nesmysly při vyšetřování, vykolejená logika a obsazení některých neherců dílo zkázy dokonaly, ale pokud se dostanu k druhé řadě, jistě si ji nenechám ujít, protože to beru jako zkoušku odolnosti. ()

Nástřel (2016) (S01E01) 

Moc jsem se snažil, přivíral jsem oči, jak jen to šlo, ale nakonec jsem se ke čtyřem hvězdičkám přinutit nedokázal. První epizoda fungovala poměrně dobře jako nenáročná oddechovka, líbila se mi pochmurná atmosféra, ale zklamala mě forma vyšetřování. Major Kuneš v podstatě kašlal na důkazy i stopy, místo toho spoléhal na intuici a skvělé potápěče, kteří dokázali najít vražednou zbraň v mokřině, v níž bylo, podle jejich vyjádření, pod hladinou po kolena bahna, přitom měli plochu pro hledání určenou evidentně jen slovy: "Někde tady." ()

Křížová cesta (2016) (S01E02) 

Kdybych neměl rád Hynka Čermáka, možná by bylo mé hodnocení ještě nižší. Děly se věci nebývalé a někdy jsem fakt nechápal, která bije. Jako třeba v případě vraždy faráře: "Pátrání povede někdo nestrannej." Aha? A to jako proč? A hlavně jak nestrannej? Major Kuneš se navíc opět projevil jako skvělý senzibil a tentokrát i jako psycholog, pouze silou své mysli hbitě rozkryl všechny taje příběhu a ze seriálu se pomalu stává fraška. ()

Smrt na lovu (2016) (S01E03) 

Vzhledem k tomu, že jsem předchozí epizodě udělil dvě hvězdičky, musel jsem teď jednu přidat, nic jiného se za tím hledat nedá a hodnotil bych jinak za dvě. Docela mě štve, když někdo obsadí partu herců, od kterých si člověk slibuje kvalitní podívanou do seriálu, k němuž se asi píše scénář v noci před natáčením a pod vlivem, nevím jak jinak bych si měl vysvětlovat průběh vyšetřování. Dojal mě už policejní náčelník, který po nalezení mrtvoly nechal s bohorovným klidem proběhnout místem činu i jeho nejbližším okolím místní myslivecký spolek, na druhou stranu mě dost pobavilo, že manželka uspořádá oslavu náčelníkových narozenin o měsíc dřív a není to divné vůbec nikomu včetně jeho bratra. Tradičně se jen tak namátkou našla fotopast, klíčový to důkaz a vše zazdila věta senzibila Kuneše: "Tak to je jasný, dělal si alibi." To bylo přece jasný, ne? 3*- ()

Bludný kořen (2016) (S01E04) 

Skoro vůbec to nedělám, ale tentokrát musím reagovat na komentář, který napsal Ozzy2. Je to vlastně jen odpověď na jeho otázku, Rapl je jednoznačně scénárista. Když jsem sledoval čtvrtou epizodu, měl jsem dojem že si právě scénárista hraje na to, že píše americký seriál, takže nám naservíroval sériové vraždy, aranžování mrtvol a v závěru dokonce adrenalinovou honičku. Dvojice Kuneš/ Lupínek se výborně doplňuje, ti dva by silou mysli mohli ničit horské masívy, jak jednoduše vydedukovali, že vrah není zahradník, ale pumpař, to musím obdivovat. Vždycky jsem byl přesvědčen o tom, že naši filmoví kaskadéři patří mezi světovou špičku, ale ten moment, kdy prchající vrah vyskočí půldruhého metru nad motocykl ještě před nárazem, o tom moc nesvědčí. I když to bude spíš chyba režiséra. Omlouvám se kaskadérům. Taky jsem nepochopil, jak si může kriminalista z okolí místa činu odnést jakýkoli předmět, o jeho zaevidování ani nemluvě. 3*- ()

Zatmění (2016) (S01E05) 

Už jsem nevydržel dávat každé epizodě 3*-. Nic proti seriálu, který bude reagovat na všechno špatné, co se odehrává v policejních kruzích, ale neměl by to dělat tak diletantsky a neměl by vše nacpat do jedné epizody. Tentokrát to byla opravdu slabota, děj byl předvídatelnější než obvykle a na rozdíl od předchozích dílů jsem se ani příliš nezasmál marné snaze tvůrců, už to bylo fakt spíš smutné. ()

Oheň (2016) (S01E06) 

Hned, když jsem zase slyšel "skřípění zubů", tušil jsem něco nekalého. Fakt by mě zajímalo, jestli se producenti podívali, za co vysolili své peníze, protože jestli jsou s takovým výsledkem spokojeni, hrozí nám, že zaplatí i nějaký podobný projekt. Opět mě dostal náčelník, který už něco zažil, takže přesně ví, jak se bude vyvíjet případ žháře a nařídí vyšetřování budoucí vraždy. Příliš jsem nepochopil majora Kuneše, když si před průchodem plameny hodil na hlavu ručník, měl si ho, myslím, alespoň namočit... Obrovský herecký výkon předvedla Barbora Vágnerová, marně přemýšlím, proč ji obsadili, předpokládám, že se chtěla jen ukázat v televizi, takže nežádala honorář. Korunu všemu nasadil jako obvykle vrchní tušitel Kuneš, jeho věta: "Jedinej člověk, kterej tam ten klíč od pokoje Pechníkový mohl schovat, jste vy, Martino.", by se mohla tesat do kamene. ()

Krvavý revír (2016) (S01E07) 

Já už v tom mám jasno, scénárista prostě zkouší, co všechno vydržím, než to vzdám a předčasně seriál odpískám. Jenže tady jste, pane Pachle, narazil! Já jsem totiž tvrďák, který se pro zocelení nervů prokousal už čtyřmi sériemi The 100! Takže nic vzdávat nebudu, přestože se ze seriálu stal totální absurdistán, ve kterém běhá Slepičková po lese, protože se pošťačka bojí psa a Kuneš svým třetím okem opět vidí celý případ, předčasně ukončuje falešné svatební obřady a hraje si na Jánošíka (pro anglicky a americky mluvící- Robina Hooda). ()

Agent (2016) (S01E08) 

Druhou hvězdičku jsem epizodě přihodil jen proto, že jsem se tentokrát několikrát zasmál i při scénách, kde to tvůrci plánovali. Scénář Jana Pachla se opět vyznačoval ztrátou soudnosti a velice se divím, že režisér Jan Pachl nezasáhl a situaci nezachránil. Hodně problémových momentů vypíchl už Ozzy2, takže si už jen přisadím. Velice se mi líbí ignorování logiky, Němec nemůže bydlet na hotelu, proto je jasné, že musí bydlet s jediným policistou, který německy nemluví, nerozumí a ani se o to nebude snažit. Fakt luxusní bylo popíjení před paní podplukovníkovou, která bojuje s alkoholismem- asi forma terapie. Vše, co se odehrálo kolem obou prohnilých protidrogových policistů, beru jako nejapný žert páně Pachlův, pokud to myslel vážně, doporučil bych mu teplou, studenou a do klece. A taky jsem nepochopil, proč odletěla Lupínkova manželka rodit do Moskvy. Doufám, že to neměl být jeden z těch prošlých, opakovaných vtipů o Karlových Varech. ()

Amok (2016) (S01E09) 

Po komentáři Ozzyho2 těžko něco dodávat, bavil jsem se u něj výborně, což se o deváté epizodě říct nedá. Být v situaci celníka Štaidla, taky se okamžitě přiznám, po tom, co by mi major Kuneš do detailu popsal, jak jsem provedl vraždu, předpokládal bych, že pokud nebyl on sám přímo ukrytý na místě činu, určitě tam měl nahrávací zařízení s vysokým rozlišením a jakékoli zapírání je tedy marné. Nevím, co přesně sleduje Jan Pachl stále častějším nasazováním dua Slepičková/ Mácha, pokud jde o humornou dvojici, u mě neboduje. ()

Black Jack (2016) (S01E10) 

V desáté epizodě mě pobavil major Kuneš, který se konečně lingvisticky uplatnil, ale pak přišla velká chvíle Sherlocka Lupínka. "Pohřešovaná žena: 21-29, základní až středoškolské vzdělání, Češka."- to vše vydedukoval jen z přívěsku na klíče ve tvaru slona. Vzhledem k tomu, že na rozdíl on Doylova Holmese nevysvětlil, jak k těmto závěrům dospěl, snažím se to ještě teď rozklíčovat, ale tuším, že je to marné. ()

Tichá voda (2016) (S01E11) 

Za pět měsíců vyřešil major Kuneš deset vražd a pic ho, už je jich jedenáct. Vyřešil dokonce i tento případ, který pan Pachl překombinoval až za roh. V každém případě musím obdivovat asertivitu manželů Rohanových, jejich reakce na vloupání a následnou situaci byla doslova chladnokrevná. Kuneš tradičně procupitá hausbótem podezřelého, opět osahá vše, co uvidí, vynechá snad jen toaletní papír a za odměnu dostane k narozeninám hodinky (už zas). Tak nevím, bud je sbírá, nebo dcera prostě není schopná vymyslet jiný dárek, snad se to dozvím v příští napínavé epizodě. ()

Zdař Bůh! (2016) (S01E12) 

Neuvěřitelné se stalo skutkem! Jan Pachl mě rozesmál a nebyl to smích škodolibý. Poručík Lupínek mi totiž při zpovídání prostitutky připomněl postavu Jindřicha Hlaváčka z "Vraždy v salónním coupé", už chyběla jen ztracená tužka. Jáchymov mi začíná připadat jako ideální místo pro test nukleárních zbraní: furt je tam hnusně, a kdo nevraždí dělá do drog. Jitka Ježková a Miroslav Etzler by si zasloužili nějakou cenu za překrásné melodrama, Lukáš Vaculík by ji měl obdržet za svou roli Mystery Mana. ()

Zimmer frei (2016) (S01E13) odpad!

Tak teda jo, dostal jste mě pane Pachle, tu sérii šťastných zakončení jsem už fakt nevydýchal. Jen je mi líto, že v závěru nezazněl kankán, v jehož rytmu by přitančil prst paní podplukovníkové, který by vzápětí za obrovských ovací všech přítomných přirostl na místo. K tomu už se mi ani nechce nic psát a odkazuji vás tudíž na Ozzyho2, který to hezky shrnul. ()

Reklama

Reklama