Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo se mi v Insomnii líbil víc, skvěle totiž hráli všichni. Takže to nakonec vyhraje Hilary Swanková, která je z nich všech nejhezčí a ještě k tomu se jí podobá jedna moje spolužačka ze střední:) Ne, vážně - Christopher Nolan je prostě a jednoduše machr, který v mých očích stále stoupá. Mimochodem, mám dojem, že vím proč hlavní roli hraje Hilary Swanková. Vy byste snad ignorovali tak krásnou ženu, kdyby si vaše jméno napsala na tělo a ukázala ho celému světu (skrze kamery na MTV Movie Awards)? Ale zpátky k filmu - Al Pacino je ve své roli pomalu vyšilujícího detektiva Willa Dormera neskutečný ("nespavé" scény v hotelu jsou jen začátek) a zákeřný psychopat Robin Williams je tak odporný jak jen může být. Jsem docela rád, že u nás máme tak krásně akorát dlouhé a temné noci... 90% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nolan je výjimečný vypraveč a i když si zrovna nehraje se skládankovitým narativem a drží se dál od nějakého zvláštního experimentování, dovede stále diváka udržovat v maximální pozornosti vhodným timingem, důslednou atmosférokresbou a zajímavými postavami. O psychologii a "duševní cesty" postav jde v Insomnii především, avšak nehledejte za tím nic divácky náročného či nedejbože nudného...Nejen příběh, ba i Aljašské exteriéry a příjemná hudba mají málem hypnotizující účinek. Taktéž Al Pacino, jenž hraje zas trochu jiného poldu, než kdy dříve, ale hraje ho s bravurou srovnatelnou s jeho nejproslulejšími rolemi..90% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Insomnie je chladný až odtažitý film, který se dlouho tváří, jako by o diváka ani neměl moc zájem. Nakonec si jej k sobě přece jen aspoň částečně přitáhne a obejme jej svou atmosférou, zhoustlou více než mlha, která v zápletce hraje více než významnou roli. Pozorovat Al Pacina, který asi v polovině filmu vypadá, že co nevidět odpadne (a přesto neodpadne), to je prostě zážitek. Hilary Swank se postupně z venkovské policajtky, sbírající po ulicích opilce přerodí věrohodně ve skutečnou detektivku a Robin Williams v jedné z mála "nekladných" rolí rovněž předvádí tu lepší část svého hereckého umění. Zmíněná atmosféra sice může leckoho netrpělivého ukolébat ke spánku, ale většinu diváctva jistě udrží mírně napjatou a v očekávání finální pointy, která rozhodně nezklame... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vyborna a docela originalni kriminalka. Rozhodne neplati to co je na obalu dvd "tvrdy policajt, brilantni vrah, neuveritelny zlocin" to sou kecy. Hodne dobra je predevsim atmosfera, i kdyz misty je trosicku usinaci, ale moc to nevadi. Navic diky kamere a zajimavejm lokacim, je porad na co se divat i kdyz se zrovna nic moc nedeje. Al Pacino podava opet vybornej vykon, jako nevyspalej je fakt hodne dobrej, jen mi prislo divny, ze na svuj vek preskakuje ploty, beha atd. Robin Williams hraje taky dobre, ale proste mi to na nej vubec nesedelo, fakt s tim jeho usmevem nevypada jako vrah, coz je ale na druhou stranu docela dobre, lepsi nez kdyz v jinejch filmech poznate vraha jen podle vzhledu. Navic Nolan se nedal do klasickyho vysetrovani vrazdy, ale diky ty dohode mezi vrahem a poldou je to hodne zajimavy a napinavy. Vlastne az do konce neni jasne jak to dopadne, coz je jedine dobre. Nevim co podstatnymu filmu vytknout, ale presto to na 5* nebude. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Možná nejslabší Nolan, ale přesto hodně zajímavá detektivka, ve které musí Al Pacino chtě nechtě spolupracovat s pachatelem. Al předvádí opět tu svoji vysokou školu herectví. Když před kameru strčíte Ala ani nemusíte si lámat hlavu jestli svou roli dokáže přesvědčivě prodat. Robin Williams ve své možná jediné záporné roli. 80% ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Al Pacino (Will Dormer) svého času skutečně trpěl nespavostí. (casyy)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama