Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Možná trošku rozvleklé a zpočátku vláčné, ale i přes tu šílenou délku jeden z nejlepších scifáků-nescifáků. A spolu s Mlčením Jehňátek nejlepší film Fosterové. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dobrych scifi moc neni a kdyz uz, tak se jedna o ruzne prepiskle vesmirne shows a pohadky typu Star Wars, nebo Star Trek. Jakmile se tedy objevi seriozni scifi, ktere se da brat vazne a i pres kontakt s alien civilizacemi se stale jevi uveritelne, je to trefa do cerneho. Prirovnavani ke Kubrickove 2001 je sice trosku moc, ale je fakt, ze zaveru filmu rozhodne neschazi dostatecna davka pusobivosti, ktera z toho neceho pomaleho a nesmeleho predtim zacne tvorit neco mnohem epictejsiho. Fantasticka Jodie Foster v hlavni roli, podporena radou kvalitnich herecky veteranskych sidekicku typu John hurt, nebo James Woods. Jako pest na oko zde bohuzel pusobil M. McConaughey, koho napadlo sem obsadit tohohle nesympatickeho gaye a jeste do role kneze to fakt nechapu. Ani ten ale nezabrani tomu nejdulezitejsimu - Contact je vyborne, realisticky napsane scifi, ktere v sobe nezapre fundovaneho tvurce predlohy Carla Sagana - astronoma, prukopnika v hledani mimozemskych civilizaci a donuti k zamysleni. "You're an interesting species. An interesting mix. You're capable of such beautiful dreams, and such horrible nightmares." 8/10 ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Filozifický scifi film, který se kromě toho, že se lidstvo zkontaktuje s mimozemskou civilizací, náramně povedeně věnuje vztahu náboženství a vědy a nenásilně ukazuje, že věda je vpodstatě novodobým náboženstvím. Nakonec každého z nás spojuje touha po poznání, získání odpovědi na základní otázky po smyslu naší existence. Zda si k chápání světa zvolíme církev, vědu nebo filozofii, je naší svobodnou volbou. Moc se mi líbilo rovněž vyobrazení společenských reakcí na kontakt s mimozemšťany a musím uznat, že co se týče věrohodnosti a realističnosti v tomto směru, nedovedu si představit, jak to ukázat lépe. Závěrečný kontakt možná může někomu připadat poněkud kýčovitý, ale na samotném vizuálu příliš nezáleží. Důležité je, co tento okamžik znamená pro naši hrdinku, a jak se ho divák samotný rozhodne interpretovat. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

4,5* a nechapu, jaktoze jsem tento snimek videla az dnes. vyborne sci-fi, ktere ma i konec, skutecny konec a ne ty radoby domysleci konce, kdy vlastne nevite, co se stalo... a muzete se jen dohadovat. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Kontakt je na jednu stranu stejně dobrý, jako jsem doufal, a na druhou zároveň stejně špatný, ne-li ještě horší, než jsem se obával. Zemeckis podle mně neznámé předlohy rozjíždí zprvu skvělé sci-fi, na na kterém je snad jediným žánrovým prvkem právě samotný kontakt. Ten je samozřejmě působivý, ale i přes všechny své kvality byl pro mě jen pozadím pro skvělé zpracování lidských reakcí na důkaz mimozemského života. Potud skvělý, a to i přes úvodní roztahanost a náznaky budoucího děje. Jenže s přibývajícími minutami se stále víc dere do popředí náboženská analogie, a film začne zavánět. Ne, že by na samotné analogii bylo něco špatně, naopak je většinu filmu prezentovaná očima hlavní hrdinky realisticky, neférově a zpátečnicky, jenže vzhledem k tomu, jak jsou karty rozdané je jasné, že porovnávání ve výsledku nemůže dopadnout dobře. A taky že ne. Po naprosto bombastické stavbě a cestě za nadpozemským poznáním se totiž dostaví studená sprcha. V pro vědkyni na míru navrženém nebi už Zemeckis zcela sklouzne k přizdisráčskému family friendly úniku od jakéhokoli pokusu o vizionářství a po návratu na Zemi už se není o čem bavit. Spolu s nemístným přirovnáním a vyrovnáním premisy kontaktu ke světovým náboženstvím se rozpadá nejen nadčasovost celého filmu, ale i jeho koncept. Ten pak drží pohromadě jen díky levnému sekunďáku v podobě jakéhosi ilumináta, který z ruského Miru tahá za nitky, a o kterém ví celý svět. Kontakt měl prostě skončit zábleskem značícím cestu do neznáma, a abych nevypadal kvůli docela zaslouženému hodnocení odpadem příliš umíněně, v samotném hodnocení jsem se rozhodl i cokoli, co tomu záblesku následovalo, ignorovat. To skvělé nadšení z objevování neznámého, kterým zbytek filmu vyniká, za to totiž stojí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Filmy o mimozemšťanech se dají natočit mnoha různými způsoby. Zaléží samozřejmě na fantazii tvůrců a taky na tom jak svůj film uchopí a následně předhodí lačnému divákovi. Zemeckis natočil velmi zajímavý příběh propracovaný a promyšlený do posledního datailu. Jodie Foster byla jako vždy přesvědčivá. Mám pocit, že ani jinak hrát neumí. Film má jen jednu jedinou slabinu a to je délka. Ta mi při prvním shlédnutí dělala problémy, ale pak mi to přestalo vadit a teď si film pokaždé užívám. ()

IllIlIlIIl 

všechny recenze uživatele

Slušné tři hvězdičky. Bohužel díky delší stopáži se ve filmu nachází hluchá místa. Námět na jednu stranu potěší svou myšlenkou, ale na druhou stranou zklame svou nedotažeností... ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Otázka víry na pozadí sci-fi příběhu - brilantní!!Jsou prostě věci na, které neexistují jasné odpovědi!!Pět hvězdiček naprosto bez debat!! ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Rozdíl mezi brakem a uměním v žánru sci-fi (a obdobně vlastně i ve všech ostatních) spočívá v tom, že brak si všímá všelijakých krámů a vymyšlených potvor, zatímco umění se zabývá lidmi. Tento film je jeden z nemnohých případů, kdy to tvůrci správně pochopili a vytvořili nádherné dílo. --- Ten příběh se nestal, ale mohl by se velmi dobře stát zítra, a lidé - jednotlivci, veřejnost i vlády - by se určitě chovali právě takto. Konkrétně Clintonova administrativa je vylíčená s velikým porozuměním. --- Příběh se dokonce celkem zdařile (vzledem k žánru a vzhledem k obecně nevysokým myšlenkovým kvalitám hraných filmů) pokouší cosi rozumného říci o úlohách a vzájemném vztahu náboženské víry a vědy a o omezenosti lidského poznání. Obě hlavní postavy, vědec a kněz, nakonec připouští, že věří v něco, co nemohou vědecky dokázat. Je to pochopitelně podáno s jistou dávkou typicky amerického sentimentu, ale hloupé to není. Dokonce se nekoná ani velký happy-end. --- Tváří se to jako sci-fi, ale je to realistické drama, hořké a důležité. Mimořádné dílo. ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film naprosto přesně vystihuje hláška Topra Harleye: ,,Co to čteš? Dlouhé čekání. A jaké to je? Né takové jako jsem čekal!,, A já přidávám: A že jsem se načekal!!! ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Další zástupce mé nejoblíbenější kategorie filmů - inteligentní, "realistické", nehororové, neakční sci-fi. Tuhle navíc režíruje Robert Zemeckis, a kdo by neměl rád Roberta Zemeckise, hraje v tom Jodie Foster, a kdo by neměl rád Jodie Foster, a napsal to Carl Sagan a... a je to prostě super. ()

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka a skvělá Jodie Foster. Bohužel na můj vkus příliš rozvleklý a pomalý děj, takže celý film mi přišel ukrutně a ukrutně dlouhý. Škoda. Ty *** pouze pro Jodie Foster. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Scifi hľadajúce odpovede na otázky viery a samotnej existencie Boha. Znie to nezlúčiteľne? A predsa je. Zemeckis sa pokúsil zopakovať úspech svojho predošlého filmu v rovnakom duchu a tak Forrest Gump nebeží, ale letí v podobe Jodie Foster objavovať mimozemské bytosti. A nestačím sa diviť, ono to jednoducho funguje. Samozrejme, že nedostanete odpoveď na zmysel existencie, na to či je ten obrovský vesmír naozaj vyplytvaný iba na nás a či je niečo, niekto nad nami. Kontakt je pre mňa osobne pripomienkou, že nemusíme mať odpoveď na všetko, no stojí za to pýtať sa. A dosť, inak sa zamotám do nejakých sentimentálnych rečičiek. Na dojímanie je tu odborník práve Zemeckis. Tak ak chcete rozvíriť myšlienky, otázky aj za cenu že zostanú nezodpovedané, smelo do tohto filmu. Viem si predstaviť, že slabšie povahy otvoria aj balík vreckoviek. Tie filmy 90. rokov majú niečo navyše..akúsi poctivosť, nekomplikovanosť, niečo čo sa už dnes nevidí. Alebo sa mi to zdá a bude sa niečo podobné hovoriť o dvadsať rokov o snímkoch dnešnej doby. Dĺžka je trochu príliš odvážna, no nemám s ňou zásadný problém, keďže ma celú dobu doprevádzala Jodie a Matthew, spolu s krásnou hudbou, ktorú akoby som už niekde počula..;) ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Podnětné a konfliktní, přesto na můj vkus až příliš civilní a typicky americké. Kubrickova 2001: Vesmírná odysea je filmem podobného námětu, avšak zcela jiného ražení. Jsme v roce 1997 a na meditativní vizuální orgie by do kina nikdo nešel. Co nejvíce Bílého domu, politických tahanic a sem tam šroubovaný Clinton. Myšlenka filmu je samozřejmě skvělá a působí až groteskně, když titéž lidé, kteří Ellie vytýkali nevíru v Boha, jí v závěru nevěří její mystický prožitek. Snad poslední rozhovor poradkyně s quasi-záporákem nebyl nutný - bourá polovinu interpretačního potenciálu filmu. Ale ať se mi nikdo nesnaží namluvit, že supermozky přes šifry nedokázaly odhalit ten systém skládání stránek, když jsem na to dokázal po pár minutách přijít i já... (641., 31. V. 2011) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sci-fi nikdy nebylo mým oblíbeným tématem, ani v literatuře, ani ve filmu (zvláště ne ty s vesmírnou tématikou - hvězdy na nebi se mi líbí, ale nijak ke mně nehovoří). Kubrickovu Vesmírnou odyseu jsem nezvládnul, s Tarkovského Solarisem už to bylo lepší. Tak jako tak jsem ale v poslední době viděl několik filmů s pohledem do budoucnosti a do vesmíru, které mě zaujaly. Gaugin se na jednom dřevorytu ptá: "Odkud přicházíme? Kdo Jsme? Kam jdeme?" A tak či onak se ptá většina inteligentních lidí. Odpovědi na ani jednu ze tří otázek neznáme, a v podstatě ani na nich nelpíme, a jejich neznalost nám ani neberou radost ze života. Další (řekl bych podřazené) otázky se týkají boha a mimozemských civilizací (jiné inteligence). A o nich je tento film, v němž doktorka Arrowayová nakonec spatří jen to, po čem touží a naváže tak kontakt sama se sebou, zatímco realita se stala "šumem". ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

".... a kdyby to tak bylo, bylo by to plýtvání místem." Moc dobře obsazené, dobře zahrané (až na toho McConaugheyho, ten má svoji éru v červích dírách až teď, ale zase byl tak nádherný, že když se poprvé objevil, tak mi zaskočilo), ovšem na mě moc dlouhé a filozofické a víc SCI než FI , možná jestli uvidím znova, přehodnotím. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Kámoš na střední škole mi Kontakt doporučoval... několikrát. Dostal jsem se k němu až po letech a nelituju, jsem skoro až rád, že "jsem si počkal". Jakožto veliký fanoušek A.C.Clarka chovám celkem silné antipatie k náboženství a v poslední době i k víře jako takové. Proto, jestli v něco věřím a doufám - v brzký KONTAKT! Sice se budu stydět za hloupost svého druhu, ale co... Ve filmu je nemálo scén, kdy si člověk říká: "Jo, jo, jo!!" - třeba když týpek co si sám postavil stanici kosmický rychlodráhy má videohovor s Jodie Foster, poletuje si přitom ve stavu beztíže a jen tak mimochodem zmíní, že od Rusů koupil dosluhující Mir. ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama