Reklama

Reklama

Nejhorší obavy

  • USA The Sum of All Fears (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Ryan představuje populární postavu tajného agenta CIA ze špionážních románů Toma Clancyho. Románová řada s životním příběhem tohoto výjimečného analytika si rychle získala své věrné čtenáře a dočkala se několika filmových zpracování. Jack Ryan se na filmovém plátně poprvé představil ve strhujícím thrilleru Hon na ponorku (1990), následně zmařil teroristický útok IRA ve Vysoké hře patriotů (1992) a čelil kolumbijské drogové mafii i zrádcům v řadách zpravodajské služby v Jasném nebezpečí (1994). Po několikaleté přestávce se Jack Ryan objevil znovu v akci ve filmu Nejhorší obavy (2002). Po Alecu Baldwinovi a Harrisonu Fordovi se role neohroženého agenta zhostil Ben Affleck. Setkáváme se s ním v pozici nastupujícího analytika CIA a specialisty na politické poměry v bývalém Sovětském svazu, kde se právě ujal moci nový ruský prezident. Ryan o něm před časem napsal odbornou studii, a proto se vydává s americkou delegací na zdánlivě rutinní inspekci ruských nukleárních zbraní. Během ní ovšem vychází najevo, že zmizeli tři elitní ruští fyzici, kteří jsou schopni sestrojit atomovou bombu. Politické napětí mezi oběma velmocemi narůstá a nejhorší obavy z nové studené války se naplňují. Když dojde ve Spojených státech k atomovému útoku, Rusko se jeví jako jasný viník. Svět se ocitá na pokraji jaderné katastrofy a Ryanovi zbývá k jejímu odvrácení zatraceně málo času. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (364)

anais 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších Goldsmithovýcý melodií, zajímavá kamera (hlavně co se barevnosti týče), a několik vydařených scénáristických překvapení. I přes to má Sum of all fears dost konvenční děj o napětí USA a Ruska, u kterého jsem se hlavně ke konci už celkem smál. Dopustím se spoileru - moment, kdy Ben Affleck pronikne do Pentagonu a začne sám jednat s ruským prezidentem byl už trochu za hranicí přijatelnosti...Ale jinak je to solidní řemeslo, které rozhodně neurazí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Podobně jako jiný Ryanovky se i tady jedná o film dvou rozdílných polovin. Ta první je plná politikaření keců a upřímně moc atmosféry u mě nevybudovala, ale pak je to jiný kafe. Ostatně jenom v málo filmech můžete vidět (Bacha BROJLER!) výbuch atomovky v Americe. Affleck mi na Ryana docela sednul a na konci kdy jeho hrdina jako jedinej používal zdravej selskej rozum jsem mu nepokrytě fandil aby zastavil ty zmagořelý politiky kteří neumí řešit problémy jinak než atomovkami. Kdyby takhle vypadal celej film, tak bych i ty 4 hvězdy dal.60% ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který potěší tím, že slušně odsejpá, hraje k tomu dobrá hudba, herci se předhání v lepších výkonech, ale přesto mu do dokonalosti něco schází. Konkrétně zde bych vytknul asi triky. Ten výbuch byl docela amatérsky natočen, plus mi tam schází trochu přehlednost v tom, kde kdo je a o co se snaží. I tak ale milé překvápko, na které jsem náhodou narazil v telce a i přes otravné reklamy dokázal dokoukat do konce, což se cení. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemné překvapení - ale neměla jsem obavy o režiséra, ale o Bena Affleca. Ten se kupodivu zhosti role Jacka Ryana solidně (i když na Harrisona Forda podle mě nemá ani v nejmenším). Film samotný má spád, je napínavý, zajímavý, nekončí jen u klišé (jako většina akčních filmů nebo thrillerů), doprovází ho hudba přesně naplňující to, co bylo žádáno, technicky je natočen taky obstojně... Podle mě jde o velmi povedený film v rámci žánru, ale stejně jako u ostatních adaptací Toma Clancyho mám jeden velký problém - u filmu se bavím, ale nezůstane mi z něj nakonec v hlavě po pár dnech vůbec nic. Pobaví, ale nezaujme. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo na průměrný thriller, ovšem od šokující zlomové chvíle v půli filmu (o které by nebylo fér se zmiňovat, i když někteří to tady již udělali), jsem místama chvílemi nedýchal. Nezapomenutelné jsou zejména momenty z prezidentského letadla, kdy se ve vzrušených diskuzích, které jsou zákomitě ovllivněny velikým stresem a časovou tísní, rozhoduje o MILÓNECH lidských životů. Z toho člověka úplně mrazí, když si uvědomí, jakou bezmocnou loutkou v rukouch "těch nahoře" vlastně je. I kvůli těmto scénám, a celkové míře realismu, jde o nadprůměrný thriller. Jedinou slabinou zhledávám obsazení titulní role. Ne že by Ben Affleck byl špatný herec, ale svým vzhledem sunny-boye a nedostatkem chlapského charismatu zkrátka nezapadá do mé představy tajného agenta, spolehlivě vytvořenou jeho předchůdci Baldwinem a Fordem. Zřejmě nejsem sám, kdo si to myslí, producenti další chystané "ryanovky" hledají namísto Afllecka někoho jiného. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (19)

  • Věta "Meet the new boss, same as the old boss," pochází z písně "Won't Get Fooled Again," kterou proslavila kapela The Who. (Dreadd)
  • Letoun, se kterým prezident odlétá po výbuchu bomby, je Boeing E-4B Nightwatch, létající velitelské stanoviště, které má primárně sloužit prezidentovi USA v případě jaderné války. Neoficiálně se mu také přezdívá „doomsday aircraft“ (letadlo soudného dne). Celkem byly vyrobeny 4 tyto letouny, přičemž jeden z nich je neustále v pohotovosti připraven pro prezidenta USA k okamžitému použití a doprovází ho na všech vnitrostátních i zahraničních cestách. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Je Maguire dobrý Nemec?

Je Maguire dobrý Nemec?

22.04.2005

Tobey Maguire (na obr.), ktorý od čias Spider-Mana 2 herecky nepohol ani prstom, bude účinkovať v dráme THE GOOD GERMAN v réžií "pohodára" Stevena Soderbergha. George Clooney si v snímke zahrá… (více)

Reklama

Reklama